Contactează-ne

Prima pagină

Explozia de la Hidrocentrala Stejaru a căpătat aspect penal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Poliția a întocmit un dosar pentru vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă ■ cazul este cercetat și de Inspecția Muncii ■

Ieri, 22 martie 2024, în jurul orei 18.00, o puternică deflagraţie, care s-a auzit de la mare depărtare, a tulburat liniştea localnicilor din câteva localități nemțene. Ulterior avea să se afle că a avut loc o explozie la Hidrocentrala Stejaru, care-i situată în Pângăraţi. Au fost ceva pagube, un muncitor a fost rănit, iar după acest incident, au fost demarate mai multe anchete.

„Cu ocazia deplasării la faţa locului şi a verificărilor efectuate s-a constatat că (…), în  urma exploziei, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Bicaz, electrician la unitatea în cauză a fost rănit. Acesta a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la o unitate medicală. Totodată, au fost sesizaţi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, pentru efectuarea de cercetări“.

Acestea sunt precizările făcute de inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Neamţ, care a mai declarat că anchetatorii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

După explozie, Hodroelectica a transmis că salariaţii au acţionat conform procedurilor de urgenţă. Avaria de la Stejaru nu a avut implicaţii asupra siguranţei Sistemului Energetic Naţional, curentul neprodus din momentul incidentului fiind compensat prin încărcare de la Hidrocentrala Lotru. Într-un limbaj extrem de tehnic, compania a explicat ce s-a petrecut:

„Incidentul a avut loc pe fondul unei manevre normale de oprire cu descărcare de sarcină a hidroagregatului 3 (20 MW). Astfel, la deconectarea întreruptorului de 110 kV – HA3, polul aferent fazei T a rămas nedeconectat, personalul executând manevrele de intervenţie pentru astfel de cazuri. Intervenţia a fost urmată de o explozie a camerei de stingere a polului fazei T, urmată de declanşarea grupurilor HA4 şi HA2, încărcate la 20 MW fiecare, precum şi a HA6, încărcat la 52 MW“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending