Contactează-ne

Prima pagină

Explicații despre necesitatea noilor costuri ale servicilor de apă și canalizare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la 1 septembrie, urmare a votului din ADI Aqua Neamț s-a majorat prețul apei la 6,86 lei m/c, la care se adaugă TVA de 9% ■ conducerea companiei ApaServ pune scumpirile pe seama creșterii tuturor costurilor ■ neaplicarea noilor tarife, justificate economic, ar aduce mari probleme ■

Conducerea companiei ApaServ Neamț, care deservește circa 230.00 de consumatori din județ, apreciază că apa este un permanent subiect de tensiuni politice, fiind folosit din plin, mai ales în prejma anilor electorali.

„Tot timpul, operatorul ApaServ – cum sunt și alți operatorii din țară – intră în acest carusel al declarațiilor politice, fie că sunt de  stânga sau de dreapta. Cert este că toate companiile de apă din România vin cu noi planuri de tarifare. Mare parte dintre acestea deja le-au impus. ApaServ se află în derularea acestui plan. Clienții noștri trebui să înțeleagă care sunt rațiunile pentru care trebuie majorate tarifele”, a declarat directorul ApaServ Neamț, Vlad Angheluță.

Acesta s-a reîntors la cârma companiei la sfârșitul lunii mai 2023, după ce mai îndeplinise această funcție între 2017-2020. Mangerul ApaServ spune că, în contextul noii legislații din România, prețurile la serviciile de apă și canalizare nu se mai aprobă anual, ci se aprobă strategii de tarifare, cu scopul de a oferi operatorilor posibilitatea de a avea o predictibilitate a dezvoltării companiilor pentru următori 5 ani.

„Eu zic că este o schimbare legislativă foarte bună, pentru că este mulată și pe strategiile de tarifare aferente derulării programelor europene, care de fapt au fost sursă de inspirație și pentru legiuitorii români. Normal că, atunci când se schimbă costurile, trebuie schimbate și prețurile. Trebuie să vedem că din 2020 încoace se înregistrează o veritabilă explozie a prețurilor, dacă este să ne referim la cele care influențează direct producția noastră de apă.

Să ne gândim la prețul energiei electrice sau a materialelor pe care le folosim în procesul nostru tehnologic. Dacă se operează această activitate sub cost se ajunge la faliment, generându-se o problemă majoră la nivelul întregului județ, pentru că este de neînchipuit ca operatorul de apă să ajungă în situația de faliment. O asemenea situație va genera un disconfort fantastic și vorbim aici de infrastructură critică, de siguranța și de sănătatea clienților noștri.

Ceea ce trebuie spus e faptul că tot timpul această încercare de a alinia costurile la prețurile reale de pe piață s-a lovit inevitabil de politică, fiind o frână în activitatea companiilor. Trebuie știut că situația din Neamț o regăsim la toate comapnile din țară. Se intră în acea morișcă a dezbaterii politice sterile, lucru care  nu ar trebui să se întâmple pentru că este neproductiv și nu este sănătos.

Dacă este să ne referim la partea de reglementare a prețurilor la gaze și în energie, se știe că există un cadru legal și doar există acele notificări în care se comunică consumatoreilor că de la data de din luna următoare vor avea un nou tarif. Din punctul meu de vedere eu consider că acest vot dat în ADI Aqua Neamț ar trebui cumva înlăturat din legislație.

Asta pentru a se merge pe criterii strict economice, așa cum ne impune și legislația să fim profitabili, să fim eficienți, să se permită aprobarea acestor prețuri direct de Autoritatea Națională de Reglementare așa cum este și în celelalte sectoare de activitate. Vorbim aici de ceilalți furnizori de utilități. Asta s-ar considera o normalitate”, a declarat managerul.

„E absolult nevoie de un nou preț la apă și canalizare“

Directorul companiei, Vlad Angheluță, spune cu regret că acest lucru nu se întâmplă și în cazul societății ApaServ. „La preluarea funcției de director al ApaServ (sfârșitul lui mai 2023 – n.r.) am constatat că întârzierea de un an în schimbarea prețului la apă a influențat negativ rezultatele financiare ale anului 2022. De la data obținerii avizului conform al ANRSC abia azi (4 septembrie – n.r.) ADI Aqua Neamț ne-a transmis hotărârea de aprobare a prețului.

Vă dați seama cât s-a întârziat cu obținerea noului preț și ce handicap generează în operare, pentru că fiecare zi de întârziere adaugă noi pierderi în bilanț și noi handicapuri în exploatare, adaugă probleme în ceea ce înseamnă costurile legate de intervențiile la avarii, de eventuale investiții pe care le avem în curs, de plata salariilor, de plata facturilor noastre la utilități, dintre care cea mai importantă pentru noi este factura la energia electrică.

Este absolut nevoie de un nou preț și trebuie știut că tot timpul prețul apei și epuratea apei uzate menajere va fi într-un trend crescător”, a adăugat Vald Angheluță, care a atras atenția că trebuie urmărită evoluția tuturor prețurilor de la produsele alimentare, la creșterea continuă a prețurilor la carburanți, a produselor farmaceutice, care toate, din 2020 și până acum au avut o creștere fantastică.

Toate aceste creșteri se reflectă și în prețurile practicate de operatorii de apă și canalizare din întreaga țară. „Mai mult, dacă intrăm într-un program de investiții, nevoia de preț majorat va fi și mai mare. Trebuie ca lumea să înțeleagă faptul că investițiile sunt singura soluție de a ne îmbunătăți servicile și așa în mare parte deteriorare de acele frâne puse în aplicarea prețului, în aprobarea acestuia.

Odată ce lărgești zona de operare, odată ce îți dezvolți prin investiții rețelele, categoric vin și alte costuri de operare: de la forța de muncă până la noul necesar de energie, de materiale tehnologice pentru a funcționa în regim normal și să ne îndeplinim scopul de a furniza apă și de a epura apa menajeră”, a explicat managerul. Din septembrie 2023, prețul la apă  a crescut de la 5,59 lei metrul cub la 6,86 lei/m.c (fără TVA). E vorba de un total de 13,25 lei, la care se adaugă TVA de 9%. Procentul de creștere a apei este de 22%, iar la canalizare-epurae de 17%.

 

Citește știrea
5 comentarii

5 Comments

 1. Pop Pop

  5 septembrie 2023 at 4:17 AM

  Dacă ați repara toate conductele sa nu mai curgă apă pe strada cu zilele, și dacă ați trimite dvs echipe să citească apometrele, atunci nu ar mai fi risipă, nu ar mai consuma oamenii 10 cm de apă declarând că au consumat doar 7

 2. Cătălin

  5 septembrie 2023 at 5:22 PM

  Tov.Vlad Angheluță județul Neamț este unul dintre județele cu un potențial hidrologic fantastic și tu vii și ne spui că sunt probleme ești un incompetent omule ți-ai făcut salariu de sute de milioane ție și acoliților tăi leneși și corupți. După părerea ta județul Neamț este situat în deșert prin Sahara poate.Demisia …

 3. Nae Roman

  5 septembrie 2023 at 5:25 PM

  Dacă… !!

 4. Nae Roman

  5 septembrie 2023 at 5:28 PM

  „E absolult nevoie de un nou preț la apă și canalizare“!! Da și de un „nou” salariu la director !?!

 5. cip

  6 septembrie 2023 at 11:15 AM

  Vlad Angheluta are salariu de 7000 de euro.asta asa…ca sa stiti…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending