Prima pagină
„Există nemulțumiri uriașe față de modul de recalculare a pensiilor”
■ declarația aparține lui Gheorge Ciobanu, președintele Asociației Pensionarilor „Mușatinii” Neamț ■ nici nu s-a terminat distribuirea noile decizii de recalculare a pensiilor, că lumea e destul de dezamăgită ■ asociațiile pensionarilor se mobilizează pentru a-i ajuta pe nemulțumiți ■
Încă de la începutul anului, Monitorul a sesizat faptul că pensionarii care doresc să obțină documentele necesare recalculării pensiilor (care la unii au scăzut, au rămas la fel ori au crescut), sunt lăsați la mâna unor firme private de gestionare a arhivelor, fiind în mare dificultate de a obține actele necesare, mai ales cei care au lucrat la fostele întreprinderi socialiste, desființate după privatizările în mare parte total nereușite.
Șeful Direcției Județene a Arhivelor Statului, Daniel Pavăl, explica atunci pentru Monitorul munca detectivistică pe care funcționarii acestei instituții o fac pentru a-i ajuta pe pensionari să găsească lichidatorul judiciar, care să le indice unde au fost predate aceste arhive. Deși guvernanții se străduiesc pe toate canalele să arate că majorarea pensiilor este mulțumitoare, lucrurile nu stau tocmai așa.
În țară există inechități majore în recalcularea pensiilor. Între timp, poștașii distribuie noile decizii de recalculare a pensiilor, sumele acordate fiind infime. Un comunicat al MAI, remis redacției, face cunoscut faptul că pe 29 august, la ora 10.00, la sediul din București al instituției sunt chemați la consultări privind limitele maxime ale tarifelor perecepută pentru prestarea serviciilor arhivistice, în vederea punerii în aplicare a prevederilor din Legea arhivelor naționale nr.16/1996.
„După publicarea Legii nr.237/19 VII 2024 în Monitorul Oficial, la nivelul Arhivelor Naționale au fost întreprinse demersuri pentru punerea în aplicare a legii, unul dintre acestea fiind constituirea Comisiei pentru stabilirea tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați. În urma apariției în spațiul public a unor informații inexacte despre tarifele practicate de instituție, pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor, Arhivele Naționale precizează că:
Au eliberat GRATUIT adeverințe pentru persoanele interesate, în baza art.126, alin 2 din HG 257/2011, conform căruia angajatorii sau orice alți deținători legali de arhivă sunt obligați să elibereze adeverințe fără a percepe taxe și comisioane”, se precizează în comunicatul Arhivelor Naționale, document care în pasajul următor vine și cu precizarea că „Arhivele Naționale păstrează doar 2% din totalul documentelor cu valoare de practică (state de plată, dosare de personal, carnete de muncă) preluate de la societățile desființate, care nu au un continuator legal.
Foștii sindicaliști din metalurgie se organizează
Revenind la recalcularea pensiilor și la nemulțumirile pensionarilor, Gheorge Ciobanu, președintele Asociației Pensionarilor „Mușatinii” Neamț, cu membri în toate orașele județului , reiterează gradul de nemulțumire al persoanelor care au lucrat în industria metalurgică și nu numai. „Există nemulțumiri uriașe față de modul de recalculare a pensiilor. Cei care au lucrat în societățile intrate în faliment, Fontax, Umaro, Polirom, Petrotub de la Roman, dar și din alte localități din Neamț sunt cei mai nemulțumiți.
Problemele vin de la factorul politic care a adoptat Legea arhivelor naționale din 1996, ce a dat drept de operare asupra arhivelor unor societăți private, care în prezent au ajuns să jecmănească pensionarii. De altfel, după izbucnirea acestui scandal, marți, 18 iunie 2024, Consiliul Concurenței a informat că a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetățenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.
Dar o asemenea investigație este de durată și oamenii au avut nevoie acum de documente pentru recalcularea pensiilor. Din păcate, e rușinos ca medici, profesori, ingineri, care au lucrat în domenii esențiale ale societății să primească după 35-40 de ani de muncă pensii de 2.800-2.900 lei. Formula de calcul din actuala lege a adâncit inechitățile. Scandalul cel mai mare e legat de modul de abordare a calculului pensiei, pentru angajații ce au lucrat în grupele I –II, care în actuala lege sunt considerate ca perioade necontributive.
Vă dau un exemplu: soției mele, care a lucrat la Petrotub 37 de ani, în laminor, i-a venit o majorare de doar 302 lei, în plus. Mie încă nu mi-a ajuns decizia, dar mari așteptări nu am. Vă mai pot spune că s-a decis la nivelul Cartelului Alfa să se acționeze în instanță și să se atace noile decizii, mai ales în cazul celor care au lucrat în minerit sau siderurgie, unde oamenii se așteptau la o majorare de 3.000-4.000 lei. Oamenii aceștia sunt roși de boli profesionale și speranța de viață e mică.
Asta în timp ce clasa politică și-a tot dat drepturi. Strigătoare la cer este legea pensiilor speciale”, a declarat Gheorghe Ciobanu, membru fondator al Asociației „Mușatinii”, care din toamnă va ajuta pensionarii să lupte pentru drepturile lor. Fostul lider al Sindicatului „Petrotrub” spune că nu are mare încredere nici în ancheta Consiliului Concurenței, care, la sesizarea Casei Naționale de Pensii, a declanșat o investigație.
În articolul intitulat „Calvarul obținerii actelor necesare pentru ieșirea la pensie”, din 19 aprilie 2024, redactorii Monitorul atrăgeau atenția asupra unei adevărate specule practicate în ceea ce privește tarifele cerute pensionarilor, care sunt obligați să caute dovezi ale vechimii, a orelor de muncă suplimentare, a turelor de noapte, a lucrului în condiții dăunătoare, al premiilor sau al altor venituri suplimentare obținute, etc.
Din investigația de presă amintită, redactorii Monitorul au aflat, de exemplu, că o parte din arhivele fostei firmei EGCL Roman (o firmă care avea ca obiect de activitate gospodărirea locală a municipiului de la confluența râurilor Moldova și Siret s-ar afla la o firmă privată dintr-un județ vecin cu Neamțul, care i-a pretins unui fost angajat, acum pensionar, cu o pensie de mizerie, suma de 1.000 lei pentru o adeverință.
La Casa Județeană de Pensii Neamț, care se află în plină campanie de distribuire a noilor decizii de recalculare a pensiilor, într-o singură săptămână au fost 25 de solicitări de obținere a informaților despre modul de calcul și 180 cereri de audiență. Noile decizii, care intră în vigoare din 1 septembrie, pot fi contestate și în instanță. Rămâne de văzut dacă noua lege a pensiilor nu se va întoarce împotriva Guvernului Ciolacu, care-i în plină precampanie pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din decembrie.
Lasă un răspuns
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Triton la Clinica Crismed din Piatra Neamț
-
Actualitate2 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă
Cristi
24 august 2024 at 2:29 PM
D-ul Baciu- sefulCNPP, i-a sapat groapa lui Ciolacu.