Contactează-ne

Actualitate

Evacuare în caz de cutremur în școlile din Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ exercițiul va avea loc în peste 300 de unitări școlare din județ ■ la 13 octombrie este Ziua Porţilor Deschise în subunităţile ISU din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Poiana Teiului ■

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al judeţului Neamţ va marca ziua de 13 octombrie, desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale,  cu  o serie de activități cu caracter preventiv.

Publicul interesat va putea participa la Ziua Porţilor Deschise în subunităţile din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Poiana Teiului, în intervalul orar 12:00-19:00. Va fi prezentată tehnica de intervenţie, cu posibilitatea utilizării unor accesorii de către participanţi.

Tot pe 13 octombrie va avea loc un amplu exercițiu de evacuare în caz de cutremur în toate unitățile de învățământ din județ cu tema Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur. Exercițiul are ca scop conștientizarea riscului, dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa rapid, eficient și coordonat în cazul producerii unui astfel de eveniment. Astfel de exercții au loc anual, începând din 2015.

Simularea evacuării în caz de cutremur va demara la orele 09:50, în fiecare școală din județ.  Exercițiile vor fi desfășurate cu sprijinul Inspectoratului Județean Școlar și vor include și participarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Exercițiul urmărește să atragă atenția, în special, asupra modului de comportare al copiilor și adulților pe durata și după producerea unui seism și presupune:

  • anunțarea producerii situației de urgență la ora 09:50;
  • comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur;
  • adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre;
  • deschiderea ușii de la clasă de către cadrul didactic (aflat la ora de curs) și poziționarea acestuia sub tocul ușii;
  • evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul), după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță;
  • efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (pre-stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ cu privire la situația concretă.

În cadrul exercițiului nu vor fi activate mijloacele de alarmare a populației (sirenele electrice/electronice). Sunetul semnalului (sonerie, clopoțel etc.) stabilit la nivelul unității de învățământ va declanşa începerea exerciţiului.

Tema globală a zilei internaționale din acest an este „Combaterea inegalității pentru un viitor mai sigur”. Sărăcia, inegalitatea și discriminarea sunt cauze și consecințe ale creșterii riscului de dezastre. Inegalitatea creează condițiile care îi fac pe oameni mai expuși și vulnerabili la dezastre. Reducerea vulnerabilității la dezastre necesită abordarea acestor probleme, având în vedere prognozele climatice actuale, care estimează producerea a aproximativ 560 de dezastre pe an. Se estimează că încă 37,6 milioane de oameni vor trăi în condiții de sărăcie extremă din cauza impactului schimbărilor climatice și dezastrelor până în 2030. Cel mai sumbru scenariu prevede schimbări climatice și producerea unor dezastre ce vor afecta încă 100,7 milioane de persoane până în 2030.

Pentru cei interesați, link-urile de mai jos cuprind semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice care pot fi ascultate pe site-ul instituției noastre

Alarma aeriană

http://ijsunt.ro/pub/doc/cop/semnale/alarma_aeriana.mp3

Alarma dezastre

http://ijsunt.ro/pub/doc/cop/semnale/alarma_dezastre.mp3

Prealarma aeriană

http://ijsunt.ro/pub/doc/cop/semnale/prealarma_aeriana.mp3

Încetarea alarmei

http://ijsunt.ro/pub/doc/cop/semnale/incetarea_alarmei.mp3

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending