Contactează-ne

Actualitate

EXCLUSIVITATE: Drumul către vaccinarea obligatorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ reprezentanţii sindicatelor medicilor, din 14 ţări europene, au analizat contextul epidemiologic în care se desfăşoară cel de al IV-lea val de Covid ■ pare iminentă vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în sistemul de sănătate, în cel al educaţiei şi în sistemul de ocrotire socială ■

La sfîrşitul săptămînii trecute, timp de două zile, în Croaţia, 24 de organizaţii sindicale din 14 ţări ale comunităţii europene s-au întrunit în cadrul unei noi Conferinţe a Federaţiei Europene a Medicilor, pentru a analiza modul în care ţările comunităţii se prezintă în faţa celui de al patrulea val de Covid. Camera Federativă a Medicilor din România, la care este afiliat şi Sindicatul Medicilor din Spitalul Roman, a fost reprezentat de dr. Victor Eşanu, preşedintele structurii medicale româneşti.

“Cel de al patrulea val al pandemiei de Coronavirus a stat în atenţia analizei medicilor participanţi. S-a dezbătut intenţia majorităţii guvernelor europene de a declara obligatorie vaccinarea cadrelor sanitare. Au fost discuţii aprinse şi a fost relevat faptul că, în Europa, Franţa şi Italia au decretat vaccinarea anticovid obligatorie, în sistemul medical, în cel de învăţămînt şi în sistemul de ocrotire socială.

Ba, mai mult, în Italia toţi salariaţii, care lucrează la stat şi în unele activităţi importante din privat, sînt obligaţi să se imunizeze. S-a relevat faptul că în alte state, ca şi în România, vaccinarea anti Covid nu este obligatorie. De altfel reprezentanţii Sindicatului Medicilor din Olanda au spus că nu este posibilă declararea obligativităţii imunizării anti Covid pentru că se încalcă o serie de prevederi constituţionale legate de drepturile omului.

S-a mai constatat că la nivelul Europei procentul de vaccinare al medicilor este destul de mare. Eu am subliniat faptul că în România peste 75% dintre medici sînt vaccinaţi. Există însă ţări cu 85% dintre personal imunizat, procentul celor care nu au făcut acest lucru fiind infim. În schimb, la noi, în comparaţie cu procentul de medici imunizaţi, numărul de personal auxiliar vaccinat (infirmiere, brancardierii, personal TESA n.r) este de doar 45%. Problema cea mai importantă dezbătută a fost aceea a atitudinii personalului din sănătate faţă de vaccinare, ţinînd cont de raţionamanentul potrivit căruia medicul şi personalalul care lucrează în sănătate trebuie să dea siguranţă pacientului internat în spital, că nu ia nici o altă boală. Vaccinarea anti Covid face parte din acest mecanism”, a declarat dr.Victor Eşanu.

Personal medical suspendat pe motiv de nevaccinare

Refuzul unei anumite categorii de personal de a se vaccina ar putea duce la suspendarea, automată din sistem, a celor care au refuzat să se vaccineze, aşa cum s-a întîmplat, spune dr.Victor Eşanu, în ţări ca Italia sau Spania: “În cele două ţări, unde guvernele au început să suspende medicii, care au refuzat să se vaccineze, a început să apară criza de personal. Din această cauză specialităţi, precum Radiologia, au început să aibă mult de suferit pentru că au lipsă de personal. Lipsa medicilor în Occident nu este încă vizibilă, încă, pentru că acolo medicii sunt stimulaţi şi plătiţi regeşte”.

România, ţară în care nu s-a rezolvat problema odihnei medicilor

O altă problemă spinoasă nerezolvată în România este aceea a faptului că, de ani de zile, medicii sînt suprasolicitaţi şi nu au asigurat timpul de odihnă după gărzi. “România este ţara în care, de ani buni, se încalcă, deliberat, Convenţia Europeană nr. 88/2002 prin care un medic care a făcut o gardă de 24 de ore, a doua zi trebuie să rămînă la domiciliu pentru a se odihni. Asta pentru că dacă un medic intră obosit într-o operaţie produce prejudicii majore pacientului. La noi, de ani de zile, Guvernul nu reuşeşte să completeze schema de medici. Cu 3 oameni se acoperă un întreg serviciu, în timp ce în Occident lucrează 10 medici”, a mai spus Victor Eşanu.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. George1000

    27 septembrie 2021 at 3:06 PM

    Pai cum se incalca drepturile omului ba? Pai si vaccinurile obligatorii din copilarie daca o luam tot asa alea cum nu sunt incalcarea drepturilor omului ba? Cum poti zice ca daca declari obligatoriu vaccinul anti-covid e incalcarea drepturilor omului cnad ai vaccin obligatoriu anti hepatita B care se face in primele 24 ore de viata?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A plecat la Ceruri un alt jurnalist de la Monitorul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a trecut în nefiinţă, răpusă de o boală incurabilă, psihologul Lăcrămioara Buga ■ fost jurnalist la cotidianul Monitorul, aceasta a pierdut lupta cu viaţa la doar 50 de ani ■

E parcă un blestem. Veşti negre, despre oameni apropiaţi, de care ne leagă amintiri, vin din ce în ce mai des.

Nu a trecut o lună de cînd, pe 23 septembrie, aveam să aflăm că a murit Ioan Creţu, jurnalistul talentat, dar care nu mai profesa de ceva ani. Şi în noaptea zilei de 20 spre 21 octombrie, aveam să primesc un telefon de la Xenia Dumitriu, şefa redacţiei de la Roman, care printre lacrimi mă anunţa că Lăcrămioara Buga, una din colegele noastre din „vechea gardă“ a plecat la cele veşnice, fiind şi ea răpusă de aceeaşi boală necruţătoare.

Lăcrămioara, născută la 27 mai 1971, a murit la 50 de ani. Imposibil de înţeles o asemenea tragedie. Şi amintirile mă năpădesc. Am lucrat împreună cu echipa Constantin Călimac, Mitruţ Iuştiuc, Lăcrămioara Buga, Tudor Ciubotaru, Vasile Danci, Lia Popa. Lăcrămioara avea în responsabilitate ştirile din Sănătate. Era întotdeauna foarte  informată. Ştia tot ce mişcă în „sector“.

Venea de pe teren, se aşeza la calculator şi redacta ştirile, uneori ne mai contram, eu în calitate de redactor şef, ea în calitate de jurnalist pe domeniu, care-şi apăra ideile. La un moment dat a decis să urmeze o altă carieră. A studiat Facultatea de Psihologie şi atunci cînd a terminat-o a decis să plece în sistemul de asistenţă socială. Aşa a ajuns să se ocupe de bătrînii de la Casa Bunicilor şi aşa a ajuns să aibă în grijă copii de la Centrul Social al Primăriei, acolo unde sînt şcolarizaţi cei provenind din medii defavozatate.

A lucrat şi la Casa Fluturaşilor o vreme. De mai bine de un an însă, de cînd a aflat că e bolnavă, a intrat în concediu medical. A fost operată la Cluj, unde a revenit de cîteva ori, boala recidivînd. Săptămîna trecută a fost adusă acasă şi a rămas cîteva zile în îngrijirea mamei sale, asistentă medicală.

Lăcrămioara era căsătorită cu Radu Buga, angajat la ISU, la Detaşamentul de la Roman, din păcate şi el cu destule probleme de sănătate. Cei doi au împreună un băiat, care anul acesta a terminat facultatea, fiind repartizat în Forţele Aeriene ale României. Din păcate, Lăcrămioara nu a mai avut timp să se bucure de  realizările profesionale ale lui Rareş, care era mîndria ei.

Şi amintirile despre colegii mei, jurnalişti mă năpădesc. Îmi vine în minte episodul din  2018, cînd doar într-o săptămînă avea să se stingă, pe un pat de spital, colegul nostru, Constantin Călimac. Şi acum îi dau dreptate lui Cezar Filip, administratorul Monitorul,  care la aflarea veştii morţii „Moşului“, colegul nostru, Ioan Creţu, nota pe pagina de Facebook amintiri despre cei care am lucrat împreună.

Ziarele trăiesc mai mult decît oamenii. Cu o conditie: să fie scrise de oameni cu inimă mare, cu dragoste pentru condei şi mai ales pentru cititori“. Si Lăcrămioara a făcut parte dintre jurnaliştii aceia care au lucrat cu dăruire pentru meserie. Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, în comuna natală a mamei sale, Stăniţa, în satul Ghidion. Dumnezeu să te aibă în pază, Lăcrămioara!

Citește știrea

Actualitate

Detalii din ancheta tatălui care şi-a ucis fiica în vârstă de 5 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadavrul victimei minore era îngropat la numai jumătate de metru adîncime ■ se pare că totul a ieşit la iveală în urma unei sesizări ■ anchetatorii caută şi cadavrul mamei ■ presupusul autor a fost arestat după 15 ani ■

Antonio Ilie Arhip, de 51 de ani, din Tîrgu Neamţ, care-i acuzat că şi-a ucis atît fosta nevastă, cît şi fiica de 5 ani în urmă cu 15 ani, a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul A. A.- I.

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 20.10.2021 pînă la data de 18.11.2021 inclusiv, a inculpatului A. A. -I., cercetat în dosarul penal nr. 32/P/2021 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art.188 Cod penal- art. 189 alin. 1 lit.f Cod penal, cu referire la art.199 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

Decizia nu este definitivă, la pronunţare inculpatul nu a contestat-o, dar mai are timp. Totul a ieşit la iveală la un deceniu şi jumătate de la dispariţia fostei neveste a lui Arhip, Magdalena Ursu, de 26 de ani, din Buhuşi şi a fiicei celor doi, Andreea, atunci de 5 ani.

Pe 19 octombrie 2021, în urma unei sesizări, anchetatorii au descins în curtea inculpatului, ulterior descoperind cadavrul copilei. Era îngropat la o adîncime de numai jumătate de metru. Anchetatorii au găsit osemintele unei persoane minore, cu o înălţime de circa un metru. Oamenii legii presupun că individul ar fi ucis-o şi pe fosta soţie, cel mai probabil cadavrul fiind îngropat tot prin preajma casei, în curte sau în grădină.

Cel mai probabil este o chestiune de timp pînă cînd va fi descoperit. Dacă toate acestea se adeveresc, iar inculpatul va fi găsit vinovat de dublu omor şi-ar putea petrece toată viaţa în închisoare. Conform normelor în vigoare acesta poate fi condamnat la maximul prevăzut de Codul penal, 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

Probabil ideea crimei a încolţit încă de pe 7 decembrie 2006, cînd Magdalena Ursu, divorţată fiind de fostul soţ şi locuind deja la casa părintească, la Buhuşi, cu tatăl ei, s-a prezentat la uşa lui Arhip cu un executor judecătoresc pentru a-şi lua fiica pe care instanţa i-o încredinţase. Au plecat împreună la Buhuşi, la bunicul matern. A doua zi, pe 8 decembrie 2006, Arhip a venit la Magdalena Ursu şi nu se ştie cum a convins-o să mergă împreună cu fetiţa în oraş pentru a-i cumpăra hăinuţe. Nu s-au mai întors niciodată acasă.

Ancheta a fost îngreunată de faptul că bunicul matern a anunţat dispariţia la celor două la aproape un an şi jumătate, în martie 2007. Ani de zile au fost căutate fără folos, de neînţeles fiind cum de nu s-a săpat şi în curtea inculpatului, deşi acesta era primul suspect, fiind ultimul care le văzuse. Au existat zvonuri că mama şi fiica ar fi plecat în Germania, dar corespondenţa oficială cu statul străin nu a confirmat acest lucru.

Acum este cautat cadavrul mamei, posibil să fie făcute teste ADN şi să se stabilească exact modul în care victima minoră şi-a pierdut viaţa dar şi mobilul crimei, deşi acesta pare evident, răzbunare sau gelozie. Pînă acum inculpatul nu a mai avut contact cu legea penală.

Citește știrea

Actualitate

Persoană decedată, lăsată într-un apartament care putea lua foc de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au avut parte de o intervenţie mai puţin obişnuită, joi, 21 octombrie.

Ei au fost alertaţi pentru că pe casa scării unui bloc din Piatra Neamţ se simţea miros de fum. Au intrat într-un apartament în care au găsit o persoană decedată, iar un dulap ardea mocnit. După ce au stins flăcările, pompierii au stabilit că acestea au fost provocate de la o candelă lăsată nesupravegheată şi că persoana din apartament fusese declarată decedată în cursul acestei dimineţi.

“În jurul orei 09:51, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre faptul că se simte miros de fum pe casa scării într-un bloc de locuințe din bulevardul Decebal, municipiul Piatra Neamț.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pompierii au intrat într-un apartament situat la etajul șase, unde au constatat că o persoană era decedată, iar un dulap ardea mocnit.

Miltarii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite și au acționat pentru evacuarea fumului din interiorul apartamentului.

Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza unei candele lăsată nesupravegheată (foc deschis în spații închise).

Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.

Precizăm faptul că persoana nu a decedat din cauza incendiului, aceasta fiind declarată decedată în cursul aceste dimineți, de către un echipaj SAJ”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending