Contactează-ne

Actualitate

EXCLUSIVITATE: Drumul către vaccinarea obligatorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ reprezentanţii sindicatelor medicilor, din 14 ţări europene, au analizat contextul epidemiologic în care se desfăşoară cel de al IV-lea val de Covid ■ pare iminentă vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în sistemul de sănătate, în cel al educaţiei şi în sistemul de ocrotire socială ■

La sfîrşitul săptămînii trecute, timp de două zile, în Croaţia, 24 de organizaţii sindicale din 14 ţări ale comunităţii europene s-au întrunit în cadrul unei noi Conferinţe a Federaţiei Europene a Medicilor, pentru a analiza modul în care ţările comunităţii se prezintă în faţa celui de al patrulea val de Covid. Camera Federativă a Medicilor din România, la care este afiliat şi Sindicatul Medicilor din Spitalul Roman, a fost reprezentat de dr. Victor Eşanu, preşedintele structurii medicale româneşti.

“Cel de al patrulea val al pandemiei de Coronavirus a stat în atenţia analizei medicilor participanţi. S-a dezbătut intenţia majorităţii guvernelor europene de a declara obligatorie vaccinarea cadrelor sanitare. Au fost discuţii aprinse şi a fost relevat faptul că, în Europa, Franţa şi Italia au decretat vaccinarea anticovid obligatorie, în sistemul medical, în cel de învăţămînt şi în sistemul de ocrotire socială.

Ba, mai mult, în Italia toţi salariaţii, care lucrează la stat şi în unele activităţi importante din privat, sînt obligaţi să se imunizeze. S-a relevat faptul că în alte state, ca şi în România, vaccinarea anti Covid nu este obligatorie. De altfel reprezentanţii Sindicatului Medicilor din Olanda au spus că nu este posibilă declararea obligativităţii imunizării anti Covid pentru că se încalcă o serie de prevederi constituţionale legate de drepturile omului.

S-a mai constatat că la nivelul Europei procentul de vaccinare al medicilor este destul de mare. Eu am subliniat faptul că în România peste 75% dintre medici sînt vaccinaţi. Există însă ţări cu 85% dintre personal imunizat, procentul celor care nu au făcut acest lucru fiind infim. În schimb, la noi, în comparaţie cu procentul de medici imunizaţi, numărul de personal auxiliar vaccinat (infirmiere, brancardierii, personal TESA n.r) este de doar 45%. Problema cea mai importantă dezbătută a fost aceea a atitudinii personalului din sănătate faţă de vaccinare, ţinînd cont de raţionamanentul potrivit căruia medicul şi personalalul care lucrează în sănătate trebuie să dea siguranţă pacientului internat în spital, că nu ia nici o altă boală. Vaccinarea anti Covid face parte din acest mecanism”, a declarat dr.Victor Eşanu.

Personal medical suspendat pe motiv de nevaccinare

Refuzul unei anumite categorii de personal de a se vaccina ar putea duce la suspendarea, automată din sistem, a celor care au refuzat să se vaccineze, aşa cum s-a întîmplat, spune dr.Victor Eşanu, în ţări ca Italia sau Spania: “În cele două ţări, unde guvernele au început să suspende medicii, care au refuzat să se vaccineze, a început să apară criza de personal. Din această cauză specialităţi, precum Radiologia, au început să aibă mult de suferit pentru că au lipsă de personal. Lipsa medicilor în Occident nu este încă vizibilă, încă, pentru că acolo medicii sunt stimulaţi şi plătiţi regeşte”.

România, ţară în care nu s-a rezolvat problema odihnei medicilor

O altă problemă spinoasă nerezolvată în România este aceea a faptului că, de ani de zile, medicii sînt suprasolicitaţi şi nu au asigurat timpul de odihnă după gărzi. “România este ţara în care, de ani buni, se încalcă, deliberat, Convenţia Europeană nr. 88/2002 prin care un medic care a făcut o gardă de 24 de ore, a doua zi trebuie să rămînă la domiciliu pentru a se odihni. Asta pentru că dacă un medic intră obosit într-o operaţie produce prejudicii majore pacientului. La noi, de ani de zile, Guvernul nu reuşeşte să completeze schema de medici. Cu 3 oameni se acoperă un întreg serviciu, în timp ce în Occident lucrează 10 medici”, a mai spus Victor Eşanu.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. George1000

    27 septembrie 2021 at 3:06 PM

    Pai cum se incalca drepturile omului ba? Pai si vaccinurile obligatorii din copilarie daca o luam tot asa alea cum nu sunt incalcarea drepturilor omului ba? Cum poti zice ca daca declari obligatoriu vaccinul anti-covid e incalcarea drepturilor omului cnad ai vaccin obligatoriu anti hepatita B care se face in primele 24 ore de viata?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Urmărire ca-n filme pentru prinderea unui motociclist

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr ce conducea o motocicletă a fost urmărit de oamenii legii din Neamţ, pe 18 august, din oraşul Roman, până în comuna Tămăşeni.

El s-a ales cu o amendă de 5.655 lei şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 210 de zile.

Conform poliţiştilor, tânărul nu a oprit la semnalul regulamentar, în oraşul Roman, a depăşit o coloană de maşini, a trecut printre barierele unei treceri de nivel cu calea ferată şi a putut fi oprit doar cu sprijinul unui poliţist aflat în timpul liber, tocmai în comuna Tămăşeni.

“La data de 18 august, în jurul orei 16.50, polițiștii Biroului Rutier Roman au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui motociclu, care circula pe strada Mihai Viteazu, din municipiul Roman.

Conducătorul acestuia nu s-a conformat indicațiilor polițiștilor rutieri continuându-și deplasarea pe strada Ștefan cel Mare, unde a depășit coloana de vehicule ce se afla staționată, prin încălcarea marcajului longitudinal continuu.

Ajuns la o trecere de nivel cu calea ferată, acesta nu a oprit în dreptul barierelor care erau coborâte, continuând să pună în pericol traficul rutier.

Polițiștii au continuat urmărirea acestuia până în comuna Tămășeni, unde cu sprijinul unui polițist din cadrul IPJ Bacău, aflat în timpul liber, au depistat persoana în cauză, un tânăr de 20 de ani, din Tămășeni.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 5.655 de ron, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 210 de zile”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Sat preistoric, noi descoperiri la Topoliţa. „Informaţii din vremuri imemoriale, tăinuite în măruntaiele pământului“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o echipă de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ a continuat săpăturile începute de câţiva ani ■ „Avem confirmarea că situl nostru de la Topoliţa este mult mai vechi decât am estimat noi. Adică acum vreo 7 milenii, comunităţile culturii Ceramicii Liniare au locuit acest loc“, a declarat arheologul Vasile Diaconu ■

O echipă de cercetători din Germania, colaborând cu omologi români, sosea acum cinci ani în zona Târgu Neamţ, scopul fiind realizarea unei scanări geofizice în locul unde se bănuia că ar putea exista „ruinele“ unui sat preistoric. Iar ceea ce nu era decât o ipoteza, avea să se confirme prin descoperirile ulterioare. Cercetări arheologice au fost efectuate în 2019 şi 2020, ele fiind reluare şi anul acesta în situl cunoscut de aproape două decenii.

Zilele trecute ele s-au încheiat pe şantierul de la Topoliţa, comuna Grumăzeşti, cercetările sistematice fiind gestionate de specialiştii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, care au scos la lumină alte vestigii. Colectivul de cercetare a fost compus din doctor Vasile Diaconu, responsabil ştiinţific, doctor Ciprian Nicola, doctor George Hânceanu, doctorand Ionuţ Stigleţ, doctor Alexandru Gafincu şi doctor Constantin Preoteasa.

A fost investigată o a cincea locuinţă specifică civilizaţiei Precucuteni, dar au fost identificate şi o serie de alte complexe arheologice eneolitice. Opinia celor implicaţi în proiect este că situl merită să fie studiat mai bine, fiind identificate mai multe statuete umane, modelate din lut, obiecte de podoabă realizate tot din lut, ceramică, obiecte de piatră şi un mic obiect din cupru. Noile datele le îmbogăţesc pe cele deja ştiute despre satul care a existat acum mai bine de şase milenii.

„Avem confirmarea că situl nostru de la Topoliţa este mult mai vechi decât am estimat noi. Adică acum vreo 7 milenii, comunităţile culturii Ceramicii Liniare (Linearbandkeramic) au locuit acest loc. Cristi şi Ionuţ au găsit mai multe fragmente de vase din această perioadă. Cum spuneam, arheologia oferă multe surprize plăcute“, a declarat Vasile Diaconu, membru în Comisia Naţională de Arheologie.

Cercetătorii au mulţumit public tuturor colaboratorilor de la această campanie, muncitori, voluntari şi sponsori, Vasile Diaconu afirmând că Neamţul are un patrimoniu arheologic fabulos, iar ei încearcă să- l facă mai cunoscut. Pentru că au fost descoperite urme ceramice, tinerilor care au lucrat pe şantier, între ei şi studenţi, li s-au prezentat cum ar fi arătat vasele în realitate, fiind modelate mostre asemănătoare celor din vremuri preistorice.

Preotul Mihail Daniliuc, stareţul secularei Mănăstirii Vovidenia, a vizitat şantierul şi a rămas uluit de cele descoperite: „Am vizitat şantierul arheologic, fiind o experienţă unică. Am ţinut în mâini fragmente de ceramică veche de câteva mii de ani înainte de Hristos (…). Este o adevărată minune să poţi afla informaţii despre vremuri imemoriale prin astfel de vestigii tăinuite cu voia lui Dumnezeu în măruntaiele pământului“.

Cu prilejul săpăturilor de acum doi, au fost exploarate urmele satului care aparţine comunităţilor ce au precedat civilizaţia Cucuteni, fiind descoperită o locuinţă de circa 6.500 de ani, de formă dreptunghiulară, cu o suprafaţă de 16 metri pătraţi. În perimetrul ei au fost găsite obiecte specifice perioadei – statuete de lut ars, înfăţişând personaje feminine, expresie a unor divinităţi preistorice.

„Săpăturile au permis dezvelirea urmelor unei noi locuinţe a culturii pre Cucuteni, foarte interesant construită, dar au scos la lumină şi variate vestigii cu valoare de patrimoniu. Merită amintite aici mai multe statuete de lut, legate de religia acelor vremuri, unelte de piatră, fragmente de vase, oase de animale. Avem impresia că aici a fost cândva o adunare a zeităţilor preistorice“, declara arheologul Vasile Diaconu.

Citește știrea

Actualitate

A început bătălia pentru un loc la creşă. Criteriile de selecţie sînt destul de restrictive

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Roman a scos la mezat 60 de locuri ■ au prioritate copiii ai căror părinţi au venituri modeste, ce nu depăşesc 2.550 lei ■

Este perioada în care părinţii care au serviciu se preocupă de găsirea unui loc într-o creşă sau grădiniţă. În acest sens Primăria municipiului Roman are anul acesta disponibile doar 60 de locuri în Centrul de zi pentru copiii antepreşcolari, aflaţi în situaţii de risc , „Casa Fluturaşilor“. În aceste condiţii criteriile de eligibilitate sînt destul de stricte.

„Anul acesta există 60 de locuri în acest centru, în care sînt îngrijiţi şi educaţi copii de la 0 la 3 ani, care au domiciliul în Roman şi sînt apţi din punct de vedere medical. Se acceptă şi dosare ale copiilor care nu au împlinit 3 ani pînă la 5 septembrie anul curent. Printre condiţiile obligatorii sînt şi cele ca ambii părinţi să aibă domiciliul stabil în Roman.

Pentru părinţii cu viză de reşedinţă se aplică cumulativ condiţia ca ambii să aibă viza de reşedinţă cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de înscriere. Ei trebuie să facă şi dovada că au un loc de muncă stabil în Roman şi se încadrează în cerinţa ca veniturile fiecărui membru adult al familiei să nu depăşească 2.550 lei (salariul minim pe economie, net – n.r.) pe toată durata anului antepreşcolar 2022-2023.

În situaţia în care un părinte a fost în concediu de creştere a copilului, acesta trebuie să facă dovada reluării activităţii, nu mai tîrziu de ianuarie 2021. Trebuie precizat faptul că, în competiţie intră toţi părinţii şi cei care au avut copilul înscris în centru în anul anterior, pentru a putea face dovada că nu au intervenit modificări de punctaj, mai ales în ceea ce priveşte cuantumul veniturilor, impus de lege“, a precizat Dragoş Toma, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman.

Dosarul trebuie că cuprindă diverse acte, de la certificatele de naştere ale copilului, la actele de identiate ale pătinţilor, adeverinţele de la locul de muncă actual, adeverinţe de la ANAF privind veniturile obţinute, adeverinţe privind starea de sănătate a copilului, adeverinţă în original, privind vaccinurile obligatorii pe care trebuie să le aibă, avizul epidemiologic la intrarea în grădiniţă, dovadă privind efetuarea exudatului faringian şi cel coproparazitologic, etc.

Dosarul se va depune în format fizic la sediul centrului, din str.Smirodava, nr.28. Relaţii la telefon 0786/772058. Copiii vor fi admişi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut şi în funcţie de numărul de locuri disponibile pentru anul şcolar care începe la 1 septembrie 2022. „Data depunerii cererii, după principiul «Primul venit, primul servit» constituie un criteriu de departajare, după parcurgerea grilei de evaluare.

Înscrierile se fac între 16-26 şi august, de luni pînă joi, între ora 08.00 – 15.00 şi vineri între 08.00 şi 12.00. Analiza dosarelor şi stabilirea listei de copii admişi, în funcţie de conţinutul anchetei sociale, se va face pînă la data de 5 septembrie, cînd vor fi afişate dosarele admise. Contestaţiile pot fi depuse pe 6 septembrie, între , iar rezultatele finale vor fi comunicate pe 8 septembrie“, a mai spus Dragoş Toma. La creşă, anul şcolar începe luni, 12 septembrie.

Citește știrea
AdvertisementTrending