Contactează-ne

Actualitate

Ex-primar, scăpat de munca patriotică

Știre publicată în urmă cu

în data de

• măsura a fost luată la solicitarea Serviciului de Probaţiune • Vasile Aleca, fostul primar al comunei Borca, a fost condamnat cu suspendare pentru nereguli cu fonduri europene • împreună cu fostul vice şi primăria trebuie să achite daune enorme •

Fostul primar al comunei Borca, Vasile Aleca, condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru nereguli cu fonduri europene, a scăpat de obligaţia de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Solicitarea la instanţă a făcut-o Serviciul de Probaţiune Neamţ. „Admite sesizarea formulată de către Serviciul de Probaţiune Neamţ. Dispune înlăturarea executării obligaţiei de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Borca sau Primăriei comunei Farcasa, judeţul Neamţ, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, obligaţie stabilită în sarcina intimatului condamnat Aleca Vasile“, conform Tribunalului Neamţ. În aceeaşi cauză şi fostul vice, Ciprian Ciubotă, a primit o pedeapsă similară. Cei doi, dar şi instituţia pe care au condus-o sînt buni de plată cu paguba din infracţiune, 1.826.833 lei ron, la care se adaugă şi accesorii fiscale, din dispoziţia instanţei de apel. Aleca şi Ciubotă au fost inculpaţi de procurorii DNA la finele anului 2015, primul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă, de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Vicele Ciubotă a fost inculpat pentru aceleaşi fapte, dar nu în forma complicităţii, respectiv folosire sau prezentare cu rea credinţă, de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Cercetările au stabilit că pe 21 mai 2010 viceprimarul Ciubotă a completat, semnat şi depus mai multe documente false la APIA Neamţ, în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru terenuri cu destinaţia păşune, pentru anul 2010. „Prin aceste documente se atesta în mod fals faptul că CL Borca exploatează o suprafaţă de 1.462,97 hectare păşune pentru care s-a solicitat sprijin, în condiţiile în care inculpatul cunoştea că acest teren este utilizat/exploatat de crescătorii de animale de pe raza comunei respective, ca şi în anii anteriori. Unul dintre aceste documente a fost completat şi semnat de inculpatul Aleca Vasile, deşi cunoştea că acesta conţine date nereale, respectiv faptul că terenul respectiv avea altă destinaţie“, conform DNA. În urma acestor acţiuni, Primăria Borca ar fi încasat nelegal în cadrul schemelor de plată unice pe suprafaţă – campania 2010, suma totală de 1.826.833,74 lei, din bugetul Uniunii Europene. APIA Neamţ s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.265.183,90 lei, reprezentînd sumele acordate ca sprijin financiar în anii 2009 şi 2010. Pentru recuperarea banilor, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile – terenuri aflate în domeniul privat al comunei Borca, măsura fiind ulterior ridicată.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. Ion amariei

    29 ianuarie 2018 at 8:46 AM

    Sa asteptam decizia iccj.

  2. Sergiu Matache

    29 ianuarie 2018 at 10:11 AM

    Cum au facut controlul cei de la APIA in vederea confirmarii cererii de plata daca exista aceasta situatie in teren?
    Cei doi condamnati , niste borfasi de rind , care au actionat cu premeditare si si-au motivat actiunea ca diind in folosul comunitatii atita vreme cit banii au intrat in contul CL Borca dar care prin actiunea lor au creat niste probleme imense pentru noul CL Borca in frunte cu primarul Nita care au fost in situatia executarii silite in vederea recuperarii prejudiciului , fapt ce ar fi dus practic la stoparea proiectelor de investitii si dezvoltare locala plus pierderea dreptului de incasare a subventiilor pentru suprafata in cauza.
    Totusi , ramine intrebarea legata de modul de efectuare a controlului dpsarului cererii de plata , atit a documentelor cit si in teren !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending