Contactează-ne

Prima pagină

Evaluarea Națională vine cu bonusuri pentru profesori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ examenul se va desfășura în perioada 19 iunie - 4 iulie, la el fiind așteptați 4.244 de elevi din Neamț ■ lucrările vor fi evaluate în patru centre, două la Piatra Neamț și câte unul la Roman și Târgu Neamț ■ conducerea MEN a decis să aloce mai mulți bani pentru cadrele didactice angrenate în comisii ■

După trei săptămâni de tensiune maximă, generată de greva cadrelor didactice, cei 161.500 absolvenți de gimnaziu din țară vor susține Evaluarea Națională în 3.553 centre. La examenul din Neamț s-au înscris 4.244 absolvenți ai clasei a VIII-a, care își vor etala cunoștințele în 113 centre de examen din județ.

„Lucrările scrise ale candidaților vor fi corectate în patru centre de evaluare, din care două la Piatra Neamț și câte unul la Roman și Târgu Neamț. Nu există deficit de resursă umană, dovadă a faptului că toți colegii noștri s-au arătat determinați să sprijine primul și cel mai important examen din viața copiilor noștri”, a declarat Dana Păiuș, președinta Comisiei Județene de Evaluare Națională

Ieri, 18 iunie 2023, în Neamț era așteptat delegatul Ministerului Educației, însărcinat cu supravegherea modului de derulare a Evaluării Naționale, care va verifica modul de pregătire a examenului în toate centrele. Un alt element de noutate al examenelor naționale din această vară este decizia conducerii ministerului de a majora sumele acordate cadrelor didactice angrenate.

Astfel, potrivit Ordinului de ministru nr.4.483/2023 s-au majorat sumele pe care le primesc cadrele didactice care se vor implica în derularea examenelor și concursurilor naționale. Inițiatori susțin că o asemenea decizie a fost luată „pentru a reconfirma importanța acestor activități și pe aceea a participării personalului didactic și didactic auxiliar la desfășurarea lor”.

Este prevăzută creșterea sumelor și pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar 2023 – 2024 și în comisiile din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, sesiunile anului 2023. Conform ordinului, cei care vor participa la corectarea tezelor scrise la Evaluarea Națională vor primi cu 4 lei mai mult pentru fiecare lucrare.

Norma  actuală de plată prevede suma de 15 lei/lucrare corectată, față de 11 lei/lucrare corectată, în anul 2022. Un profesor asistent la Evaluarea Națională va primi anul acesta cu 35 de lei mai mult față de anul trecut, adică 145 de lei/zi, față de 110 lei cât era anul trecut. Un profesor asistent în cadrul probelor la Examenul de Bacalaureat va primi anul acesta 157 lei/zi față de 120 lei/zi în anul 2022.

Indemnizația pentru un președinte de comisie de evaluare la Bacalaureat, în centre de evaluare cu peste 750 de candidați, poate ajunge până la 2.895 de lei. Cu suma de  1.794 de lei  va fi remunerat  președintele unei comisii de evaluare și contestații de peste 1.000 de candidați de la Evaluarea Națională. Persoana responsabilă cu derularea procesului de supraveghere și monitorizare audio-video primește 1.053 de lei.

Reamintim faptul că proiectul de majorare a sumelor acordate profesorilor a fost anunțat de minister a doua zi după suspendarea grevei generale, care a durat trei săptămâni și o zi, pentru a atrage profesorii și personalul auxiliar să participe în comisii și pentru a evita  tentativele de boicotare a examenelor naționale, apărute pe rețelele de socializare din partea celor mai înverșunați adepți al „rezistenței” și a rămânerii în grevă.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending