Contactează-ne

Actualitate

Evaluare, coduri unice. Nu o să mai ştie tot satul „nota“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ numele elevilor care susţin examenele naţionale vor fi înlocuite cu coduri unice ■ ele sînt formate din indicativul judeţului, urmat de 7 cifre ■ pînă anul trecut, apăreau numele complet al candidaţilor şi notele la fiecare disciplină ■ unele unităţi de învăţămînt superior au adoptat model încă de anul trecut ■ în, la cea de a doua probă s-au prezentat 4.253 candidaţi, din cei 4.332 înscrişi ■

Pentru prima dată pînă acum, din acest an nu vor mai fi publicate numele elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională. Numele acestora va fi înlocuit cu un cod unic la afişarea rezultatelor, indiferent dacă vorbim de afişarea de la unităţile de învăţămînt sau cele de pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Pe 17 iunie 2020, elevii nemţeni au primit codul unic la finele ultimei probe a Evaluarării Naţionale, cea de la Matematică. În funcţie de codul fiecăruia, elevii îşi vor urmări notele la afişarea rezultatelor pe care le vor cunoaşte doar ei, profesorii lor şi familia. Rezultatele examenului naţional vor fi publicate la începutul săptămînii viitoare, pe 22 iunie 2020.

Noutatea este valabilă pentru toţi absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut în această săptămînă Evaluarea Naţională şi a fost introdusă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării chiar la finele ultimei probe care a avut loc pe 17 iunie.

„În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale prin anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD cînd notele/rezultatele candidaţilor vor fi afiţate astfel”, conform unui comunicat de presă al MEC.

Codul unic atribuit fiecarui elev este format din indicativul judeţului urmat de 7 cifre şi a fost extras din aplicaţia informatică EvNat de comisiile din şcolile care au organizat examenul. Listele cu rezultatele vor conţine codul unic al fiecarui candidat, şcoala de provenienţă, notele pe fiecare disciplină în parte şi media, potrivit MEC.

Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali, federaţiile sindicale reprezentative din învăţămînt, reprezentanţii părinţilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Naţional al Rectorilor. Măsura vizează ambele examene naţionale, adică pe lîngă Evalaurea Naţională şi la Bacalaureat se vor folosi tot coduri de identificare.

În învăţămîntul preuniversitar este o premieră, însă în învăţămîntul superior, unele universităţi au adoptat deja acest sistem încă de anul trecut, la admitere, şi au folosit coduri unice de identificare, astfel încît numai viitorul student ştia ce note a luat la examenul de admitere şi dacă a devenit student, sau mai are de aşteptat un an.

Inspectorul general şcolar, Mihai Obreja, a declarat că şi cea de a doua probă a examenului Naţional de Evaluare, Matematica, s-a desfăşurat în condiţii optime, neexistînd nici un fel de probleme de ordin organizatoric. Din cei 4.332 candidaţi înscrişi, s-au prezentat un număr de 4.253 absentînd doar 79 elevi, faţă de proba de Română, unde au absentat 72.

Nu au existat elevi eliminaţi pentru tentativă de fraudare a examenului. Dascălii de matematică susţin că subiectele primite de elevi la cea de a doua probă au fost de dificultate medie.

„Subiectele I şi II au fost foarte uşoare, chiar mai uşoare decît în anii anteriori. Cred că elevii nu au avut dificultăţi majore. Un elev poate obţine uşor o notă bună. Şi un 5 se poate lua extrem de uşor. Singurele probleme apar la subiectul III, la problemele de geometrie plană şi în spaţiu.

Problema de geometrie în spaţiu a fost mai uşoară şi nu a ridicat dificultăţi de rezolvare. Problema de plană a avut două puncte mai dificile. Deci, după părerea mea, chiar şi nota 8 se poate lua extrem de uşor, ba chiar 8,50. Mai greu se va putea lua nota 10, dar mă aştept să existe şi note maxime în judeţ.

Oricum, Ministerul Educaţiei s-a ţinut de cuvînt şi a dat la examene subiecte la fel cu cele din testele de antrenament şi nu au fost date subiecte din materia semestrului al II-lea“, a declarat un profesor de matematică. Primele rezultate la Evaluarea Naţională vor fi comunicate luni, 22 iunie, pînă la ora 14:00, iar contestaţiile pot fi depuse pe 22 iunie, în intervalul 16:00 – 19:00 şi pe 23, între 08:00 şi 12:00.

Rezultatele finale vor fi afişate sîmbătă, 27 iunie. La nivelul ţării peste 170.000 de elevi absolvenţi de clasa a VIII-a au fost înscrişi la Evaluarea Naţională.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending