Contactează-ne

Actualitate

Evaluare, coduri unice. Nu o să mai ştie tot satul „nota“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ numele elevilor care susţin examenele naţionale vor fi înlocuite cu coduri unice ■ ele sînt formate din indicativul judeţului, urmat de 7 cifre ■ pînă anul trecut, apăreau numele complet al candidaţilor şi notele la fiecare disciplină ■ unele unităţi de învăţămînt superior au adoptat model încă de anul trecut ■ în, la cea de a doua probă s-au prezentat 4.253 candidaţi, din cei 4.332 înscrişi ■

Pentru prima dată pînă acum, din acest an nu vor mai fi publicate numele elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională. Numele acestora va fi înlocuit cu un cod unic la afişarea rezultatelor, indiferent dacă vorbim de afişarea de la unităţile de învăţămînt sau cele de pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Pe 17 iunie 2020, elevii nemţeni au primit codul unic la finele ultimei probe a Evaluarării Naţionale, cea de la Matematică. În funcţie de codul fiecăruia, elevii îşi vor urmări notele la afişarea rezultatelor pe care le vor cunoaşte doar ei, profesorii lor şi familia. Rezultatele examenului naţional vor fi publicate la începutul săptămînii viitoare, pe 22 iunie 2020.

Noutatea este valabilă pentru toţi absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut în această săptămînă Evaluarea Naţională şi a fost introdusă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării chiar la finele ultimei probe care a avut loc pe 17 iunie.

„În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale prin anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD cînd notele/rezultatele candidaţilor vor fi afiţate astfel”, conform unui comunicat de presă al MEC.

Codul unic atribuit fiecarui elev este format din indicativul judeţului urmat de 7 cifre şi a fost extras din aplicaţia informatică EvNat de comisiile din şcolile care au organizat examenul. Listele cu rezultatele vor conţine codul unic al fiecarui candidat, şcoala de provenienţă, notele pe fiecare disciplină în parte şi media, potrivit MEC.

Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali, federaţiile sindicale reprezentative din învăţămînt, reprezentanţii părinţilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Naţional al Rectorilor. Măsura vizează ambele examene naţionale, adică pe lîngă Evalaurea Naţională şi la Bacalaureat se vor folosi tot coduri de identificare.

În învăţămîntul preuniversitar este o premieră, însă în învăţămîntul superior, unele universităţi au adoptat deja acest sistem încă de anul trecut, la admitere, şi au folosit coduri unice de identificare, astfel încît numai viitorul student ştia ce note a luat la examenul de admitere şi dacă a devenit student, sau mai are de aşteptat un an.

Inspectorul general şcolar, Mihai Obreja, a declarat că şi cea de a doua probă a examenului Naţional de Evaluare, Matematica, s-a desfăşurat în condiţii optime, neexistînd nici un fel de probleme de ordin organizatoric. Din cei 4.332 candidaţi înscrişi, s-au prezentat un număr de 4.253 absentînd doar 79 elevi, faţă de proba de Română, unde au absentat 72.

Nu au existat elevi eliminaţi pentru tentativă de fraudare a examenului. Dascălii de matematică susţin că subiectele primite de elevi la cea de a doua probă au fost de dificultate medie.

„Subiectele I şi II au fost foarte uşoare, chiar mai uşoare decît în anii anteriori. Cred că elevii nu au avut dificultăţi majore. Un elev poate obţine uşor o notă bună. Şi un 5 se poate lua extrem de uşor. Singurele probleme apar la subiectul III, la problemele de geometrie plană şi în spaţiu.

Problema de geometrie în spaţiu a fost mai uşoară şi nu a ridicat dificultăţi de rezolvare. Problema de plană a avut două puncte mai dificile. Deci, după părerea mea, chiar şi nota 8 se poate lua extrem de uşor, ba chiar 8,50. Mai greu se va putea lua nota 10, dar mă aştept să existe şi note maxime în judeţ.

Oricum, Ministerul Educaţiei s-a ţinut de cuvînt şi a dat la examene subiecte la fel cu cele din testele de antrenament şi nu au fost date subiecte din materia semestrului al II-lea“, a declarat un profesor de matematică. Primele rezultate la Evaluarea Naţională vor fi comunicate luni, 22 iunie, pînă la ora 14:00, iar contestaţiile pot fi depuse pe 22 iunie, în intervalul 16:00 – 19:00 şi pe 23, între 08:00 şi 12:00.

Rezultatele finale vor fi afişate sîmbătă, 27 iunie. La nivelul ţării peste 170.000 de elevi absolvenţi de clasa a VIII-a au fost înscrişi la Evaluarea Naţională.

Actualitate

Vine arşiţa şi posibile furtuni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe final de Cuptor se anunţă pînă la 34 de grade, la umbră ■ nopţile vor deveni tropicale ■ din cauza căldurii excesive, ar putea veni furtuni ■

Finalul lunii iulie aduce valori termice caniculare, iar în această săptămînă am putea avea parte de maxime ce vor ajunge la valoarea de 34 de grade Celsius. Trebuie spus faptul că vorbim de temperaturi măsurate de specialişti în condiţii standard, adică la umbră şi fără vînt, ceea ce înseamnă că în plin soare se vor înregistra valori cu cîteva grade mai mari.

Ieri, 26 iulie, a fost ceva mai bine, cu maxime care nu au trecut de 29 de grade, însă de astăzi, 27 iulie, vine arşiţa. Meteorologii anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi diurne ce pot ajunge pînă la 32 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni furtuni zgomotoase, cu toată suita de fenomene caracteristice, tunete, fulgere, intensificări ale vîntului şi posibil grindină.

Noaptea va fi încă blîndă, cu o minimă ce nu trece de pragul de 18 grade. La fel va fi vremea şi miercuri, 28 iulie, cer senin şi pînă la 33 de grade ziua. Nu scăpăm de furtuni care se anunţă mai după amiază. Noaptea va fi tropicală, iar mercurul din termometre se opreşte la 21 de grade. Cea mai caldă zi din acest sezon va fi cea de joi, 29 iulie, cînd în zona noastră se vor înregistra temperaturi la umbră de 34 de grade.

Va fi o zi în care nici măcar furtuni nu se anunţă, astfel că în plin soare se vor resimţi, cel mai probabil, spre 40 de grade. Minima nocturnă va fi de 20 de grade. Nu prea sînt noutăţi nici vineri, 30 iulie, în cel mai cald moment vor fi 33 de grade iar în a doua parte a zilei sînt aşteptate furtuni. Noaptea va fi caldă, cu 20 de grade. Ultima zi a lui Cuptor, sîmbătă 31 iulie, aduce 32 de grade, cer senin, iar furtunile sînt absente. Duminică, 1 august, va fi timp bun, pînă la 31 de grade, dar se reîntorc furtunile.

Peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 19 grade. Trebuie spus că săptămîna viitoare vor fi temperaturi mai confortabile, ce se vor situa ziua între 26, poate cel mult 27 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 17, pînă la cel mult 18 grade. În cele mai multe zile sînt anunţate precipitaţii, ploi liniştite sau furtuni zgomotoase.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce-ar fi de muncă în această săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţ sînt sub 500 de job-uri, mai bine de jumătate din cerere fiind de la angajatori din zona la Roman ■ licenţiaţii îşi găsesc greu de lucru ■

În plin sezon estival, piaţa muncii din judeţul Neamţ nu prea dă semne de redresare, iar cererea de personal rămîne la nivelul intervalului anterior. În ultima săptămînă a lui Cuptor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă ca fiind vacante un număr total de 467 de locuri de muncă, în cele mai diverse ocupaţii.

Cele mai multe şanse de angajare le au cei din zona Roman şi zona limitrofă, acolo fiind disponibile 260 de job-uri, mai mult de jumătate din cererea totală. În zona Piatra Neamţ sînt disponibile 134 de posturi, iar la Tîrgu Neamţ este de lucru pentru un număr de 73 de persoane.

Trebuie spus faptul că cele mai multe job-uri sînt pentru personal fără nici un fel de calificare, iar cei cu studii superioare nu au prea mare căutare. Defalcat, din cele 134 de job-uri din zona Piatra Neamţ, puţine sînt pentru personal de înaltă calificare. Se caută un inspector de specialitate în gospodărirea apelor, un inginer zootehnist sau doi ingineri specializaţi în construcţii hidrotehnice, la care se mai adaugă două posturi de director de vînzări. Pentru ceilalţi sînt 10 cereri de croitori, se mai recrutează 26 de muncitori necalificaţi, ori 10 tapiţeri.

În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri de personal, lista completă putînd fi studiată la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ. Nici la Roman personalul de înaltă calificare nu au prea mare căutare, şi ar fi de lucru doar pentru 4 ingineri specializaţi în electrotehnică, un inginer industrie alimentară, un inginer mecanic, un inginer responsabil vînzări sau un inspector resurse umane, ori un responsabil achiziţii.

Pentru ceilalţi sînt libere 10 posturi de ospătar, se mai caută 10 operatori producţie ceramist, însă cele mai multe cereri, 74, sînt cereri pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate. În rest ar mai putea găsi de lucru cei calificaţi ca lucrător comercial, manipulant mărfuri, mecanic auto, livrator mărfuri, şoferi de diversa categorii, sudori, vînzător, vulcanizator sau zidar sau tractorist.

La Tîrgu Neamţ se caută doi ingineri constructori, doi ingineri specializaţi în industrie alimentară, sau doi ingineri mecanici, precum şi doi psihologi, sau un dculptor în lemn, post vacant de luni bune de zile. În zonă este de lucru şi pentru alte categorii de personal, şi este nevoie de asistenţi medicali generalişti, cofetari, brutari, drujbişti, dulgheri, fierari betonişti sau lucrători comerciali şi lucrători în construcţii.

Citește știrea

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Trending