Contactează-ne

Actualitate

Ev Mediu în unele comune din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un locuitor din Secuienii Noi a trimis Monitorului o descriere a condiţiile în care este silit să trăiască ■ problemele sunt numeroase: cu salubrizarea şi canalizarea, cu accesul la energie electrică şi gaz, cu telefonia şi internetul ■

Deşi majoritatea politicienilor se dau de ceasul morţii să ne convingă cât de multe au făcut ei pentru ţara asta şi se bat cu cărămida în piept că ne-au băgat în Europa, în unele comune din Neamţ condiţiile sunt încă de ev mediu. Aşa rezultă şi dintr-o descriere, trimisă Monitorului de un cititor din Secuienii Noi, în care acesta prezintă condiţiile în care este silit să trăiască în anul de graţie 2021 într-o ţară aşa-zis europeană. Şi nu e undeva la marginea civilizaţiei, în sensul că nu e în vreun vârf de munte sau la vreo margine de deşert, ci chiar la o stradă “principal de europeană”.

“Numele meu este Bejenaru Rareş, sunt născut şi crescut în judetul Neamţ, sat Secuienii Noi, comuna Secuieni. Am trăit peste 10 ani în Piteşti, judeţul Argeş unde deţin şi câteva companii, iar de un an de zile am decis să mă mut înapoi în satul natal unde să dezvolt şi să continui afacerile pe care le deţin. Dar aici cum era de aşteptat doar jocuri de culise, încrengături şi atât, ca în rest nimic nu se vrea a se face.

Casa mea şi spaţiul unde îmi desfăşor activitatea este exact la intrarea în Secuienii Noi dinspre Roman, până în staţia Rompetrol. De 20 de ani nu avem curent electric (avem o reţea proprie plătită de noi, dar cu costuri enorme), gaze deşi s-au tras pe toate coclaurile la noi nu, salubrizare nu este, terenuri abandonate devenite focare de infecţie şi adăposturi pentru animale sălbatice. Canalizare nici vorbă. Cunosc mediul administrativ şi interesele din interior dar e imposibil ca în 2021 pe Drumul „European” E85 (cu un trafic de 5.000 maşini pe zi) care ar trebui să fie un exemplu al comunei, să trăim ca în Evul Mediu”, îşi începe povestea cititorul Monitorului.

Canalizare ba, salubrizare nu, taxă însă da

Şi cetăţeanul nostru ia pe rând problemele: “Canalizare nici vorbă. Recent, tocmai ce a fost mama mea să plătească impozitul pe casă şi teren iar cei de la primărie au solicitat şi plata salubrizării pe anul 2020, dar noi nu avem tomberon şi nici vreodată nu a oprit nimeni să ne întrebe de gunoaie. Din contră, eu l-am sunat acum câteva zile pe domnul viceprimar şi i-am spus că aş avea o remorcă de gunoaie de care aş vrea să mă debarasez achitând costurile pe care le implică acest lucru şi mi s-a transmis că, cel mult, pot să închiriez de la ei un buldoexcavator, dar în rest comuna nu deţine groapă de gunoi. Să mă descurc la Roman. Noi avem groapa noastră betonată de gunoi, dar din cauza animalelor sălbatice care sunt “găzduite” dp terenul unui vecin, teren nelocuit, este tot timpul răscolită şi oricât ai strânge a doua zi e la fel”, spune cetăţeanul.

“Ocoliţi” şi de gazul metan. Replica unui primar “gospodar”

Probleme sunt şi cu accesul la gazul metan: “Anul trecut s-au tras gaze în comuna Secuieni. După zeci de intervenţii, discuţii cu primarul, cu distribuitorul de gaze, cu cine am putut, am rămas tot la lemne de foc. Citez pe domnul primar care mi-a răspuns la întrebarea mea dacă cumpăr lemne sau ne trage gazele: “fiecare om gospodar ar trebui să aibă o căruţă de lemne”. Domn primar cu ocazia asta vă anunţ că eu am avut 7 maşini de 5 tone de lemne însemnând 35 de tone. Acum datorită dumneavoastră am înţeles că sunt un gospodar exemplar al comunei.

După multe căutări am făcut rost şi de proiectul de gaze şi ghici ce, strada principală şi „Europeană” nici măcar nu era trecută în proiect. Cei ce au făcut proiectul au preferat să meargă doi kilometri pe drumul comunal unde nu se afla nici o gospodărie decât să treacă prin faţa noastră ajungând în acelaşi punct şi având aceeaşi distanţă şi unde sunt vreo 7 solicitări de racordare la gaze. Cunoscând pe domnul Cătălin Fierăstrău, de la firma care se ocupă de gaze, am discutat şi mi-a zis că el nu poate face nimic atât timp cât nu suntem în  proiect şi doar poate să mă ajute cu o reducere de costuri pentru a-mi trage gaze în regie proprie.

Precizez că am un copil mic şi de asta am luptat pentru a trage gaze dar atât am putut, iar în regie proprie nu am vrut deoarece conform legilor regia proprie e regia tuturor pe banii tăi şi mi se părea o nedreptate lucrul asta pentru că şi eu plătesc taxe şi impozite la fel ca toţi cetăţenii din comună. În schimb s-au tras gaze pe nişte coclauri unde când plouă nu mai poţi intra nici cu maşina.Bănuiesc că v-aţi prins că acolo stau nişte rude, etc, ale unora din primărie. Nu dau nume pentru că nu ăsta e scopul a ceea ce vă scriu”, îşi continuă povestea cetăţeanul nostru.

Electricitatea, amăgire înainte de alegeri

Interesantă este şi povestea privind… electricitatea. Înainte şi după alegeri. “De 21 de ani de când suntem mutaţi aici nu am avut aşa ceva decât în regie proprie cu costuri imense fiind curent trifazic şi cu pierderi în reţea. Am schimbat zeci de transformatoare şi tot degeaba. Dar anul trecut cu o lună înainte de alegeri minunea s-a întâmplat şi-au început să răsară stâlpi de curent. Mă simţeam ca la Vegas. Doar că au trecut alegerile şi nici până în ziua de azi nu s-a mai dat drumul la curent. Doar vecinul mă mai sună dacă mai ştiu ceva, el având interdicţie în primărie că s-a certat cu ei (primăria fiind conform legii proprietate „privată”)”, mai spune cetăţeanul nostru.

Vecinul şi “civilizaţia” italiană şi porcul mâncat de şobolani

Şi necazurile acestuia nu se opresc la cele deja prezentate. Mai sunt: “Lângă noi se află un teren al unui domn italian, de un hectar jumate, care a fost abandonat de vreo 10 ani, iar pe el se află toată fauna şi toată flora Europei. Am făcut zeci de sesizări, au venit şi pompierii că a luat foc …  Acum eu nu mai vreau să fie curăţat, vreau să fie trecut în patrimoniul Unesco ca rezervaţie naturală. Lăsând gluma la o parte, e un focar de infecţie acolo, e o “gazdă” pentru toţi ce au nevoie să arunce gunoaie. E dezastru şi nu se ia nici o măsură, nimic, nimic. Când m-am mutat, am cumpărat un porc. Am copil şi am zis să facem şi noi obiceiurile să le vadă şi copilul. De unde, porcul a murit mâncat de şobolanii veniţi de pe terenul vecin”, mai povesteşte, făcând haz de necaz, cetăţeanul.

Nici măcar internet…

Şi dacă porcul a fost răpus de şobolani, ce să mai vorbim de… Internet: “În anul 2021, după cum bine ştim cu toţii, aceste servicii, telefonie şi internet, sunt indinspensabile oricărei familii, dar la Secuienii Noi lucrurile nu stau aşa. La Secuienii Noi nu a fost şi nici nu va fi vreodată Internet decât cu costuri imense suportate de cetăţeni. Revenim la aceeaşi situaţie de regie proprie în care internetul costă pe lună şi 300 ron”.

Iar cetăţeanul nostru termină în aceeaşi notă, pe bună dreptate, sumbră: “Cam asta se întâmplă în anul 2021 în comuna Secuieni, sat Secuienii Noi, la strada principală şi europeană. Nu am dat nume şi nu o să dau pentru că eu nu caut vinovaţi, eu caut soluţii, dar m-am săturat să mă lupt cu morile de vânt şi m-am săturat de minciuni şi promisiuni. Am 31 de ani, am văzut cam toată Europa dar ca aici nu am văzut nicăieri. După ce că se simte o economie net inferioară faţă de sud-ul ţării, nici măcar gospodari nu ştim să fim. În condiţiile date înţelegem de ce străinătatea este o variantă pentru mulţi dintre noi şi cei care se întorc aici nu rezistă mai mult de un an sau doi… Ca să schimbăm ceva, avem nevoie de condiţii. Nimic mai mult”.

Ce ar mai fi de adăugat? Mai nimic decât să le spunem primarului şi autorităţilor că respectăm deocamdată decizia cetăţeanului nostru de a nu da nume. Deocamdată. Dacă nu îi sunt rezolvate măcar parte din probleme, o să dăm noi nume. Se aude “domnilor” politicieni?!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending