Contactează-ne

Actualitate

Ev Mediu în unele comune din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un locuitor din Secuienii Noi a trimis Monitorului o descriere a condiţiile în care este silit să trăiască ■ problemele sunt numeroase: cu salubrizarea şi canalizarea, cu accesul la energie electrică şi gaz, cu telefonia şi internetul ■

Deşi majoritatea politicienilor se dau de ceasul morţii să ne convingă cât de multe au făcut ei pentru ţara asta şi se bat cu cărămida în piept că ne-au băgat în Europa, în unele comune din Neamţ condiţiile sunt încă de ev mediu. Aşa rezultă şi dintr-o descriere, trimisă Monitorului de un cititor din Secuienii Noi, în care acesta prezintă condiţiile în care este silit să trăiască în anul de graţie 2021 într-o ţară aşa-zis europeană. Şi nu e undeva la marginea civilizaţiei, în sensul că nu e în vreun vârf de munte sau la vreo margine de deşert, ci chiar la o stradă “principal de europeană”.

“Numele meu este Bejenaru Rareş, sunt născut şi crescut în judetul Neamţ, sat Secuienii Noi, comuna Secuieni. Am trăit peste 10 ani în Piteşti, judeţul Argeş unde deţin şi câteva companii, iar de un an de zile am decis să mă mut înapoi în satul natal unde să dezvolt şi să continui afacerile pe care le deţin. Dar aici cum era de aşteptat doar jocuri de culise, încrengături şi atât, ca în rest nimic nu se vrea a se face.

Casa mea şi spaţiul unde îmi desfăşor activitatea este exact la intrarea în Secuienii Noi dinspre Roman, până în staţia Rompetrol. De 20 de ani nu avem curent electric (avem o reţea proprie plătită de noi, dar cu costuri enorme), gaze deşi s-au tras pe toate coclaurile la noi nu, salubrizare nu este, terenuri abandonate devenite focare de infecţie şi adăposturi pentru animale sălbatice. Canalizare nici vorbă. Cunosc mediul administrativ şi interesele din interior dar e imposibil ca în 2021 pe Drumul „European” E85 (cu un trafic de 5.000 maşini pe zi) care ar trebui să fie un exemplu al comunei, să trăim ca în Evul Mediu”, îşi începe povestea cititorul Monitorului.

Canalizare ba, salubrizare nu, taxă însă da

Şi cetăţeanul nostru ia pe rând problemele: “Canalizare nici vorbă. Recent, tocmai ce a fost mama mea să plătească impozitul pe casă şi teren iar cei de la primărie au solicitat şi plata salubrizării pe anul 2020, dar noi nu avem tomberon şi nici vreodată nu a oprit nimeni să ne întrebe de gunoaie. Din contră, eu l-am sunat acum câteva zile pe domnul viceprimar şi i-am spus că aş avea o remorcă de gunoaie de care aş vrea să mă debarasez achitând costurile pe care le implică acest lucru şi mi s-a transmis că, cel mult, pot să închiriez de la ei un buldoexcavator, dar în rest comuna nu deţine groapă de gunoi. Să mă descurc la Roman. Noi avem groapa noastră betonată de gunoi, dar din cauza animalelor sălbatice care sunt “găzduite” dp terenul unui vecin, teren nelocuit, este tot timpul răscolită şi oricât ai strânge a doua zi e la fel”, spune cetăţeanul.

“Ocoliţi” şi de gazul metan. Replica unui primar “gospodar”

Probleme sunt şi cu accesul la gazul metan: “Anul trecut s-au tras gaze în comuna Secuieni. După zeci de intervenţii, discuţii cu primarul, cu distribuitorul de gaze, cu cine am putut, am rămas tot la lemne de foc. Citez pe domnul primar care mi-a răspuns la întrebarea mea dacă cumpăr lemne sau ne trage gazele: “fiecare om gospodar ar trebui să aibă o căruţă de lemne”. Domn primar cu ocazia asta vă anunţ că eu am avut 7 maşini de 5 tone de lemne însemnând 35 de tone. Acum datorită dumneavoastră am înţeles că sunt un gospodar exemplar al comunei.

După multe căutări am făcut rost şi de proiectul de gaze şi ghici ce, strada principală şi „Europeană” nici măcar nu era trecută în proiect. Cei ce au făcut proiectul au preferat să meargă doi kilometri pe drumul comunal unde nu se afla nici o gospodărie decât să treacă prin faţa noastră ajungând în acelaşi punct şi având aceeaşi distanţă şi unde sunt vreo 7 solicitări de racordare la gaze. Cunoscând pe domnul Cătălin Fierăstrău, de la firma care se ocupă de gaze, am discutat şi mi-a zis că el nu poate face nimic atât timp cât nu suntem în  proiect şi doar poate să mă ajute cu o reducere de costuri pentru a-mi trage gaze în regie proprie.

Precizez că am un copil mic şi de asta am luptat pentru a trage gaze dar atât am putut, iar în regie proprie nu am vrut deoarece conform legilor regia proprie e regia tuturor pe banii tăi şi mi se părea o nedreptate lucrul asta pentru că şi eu plătesc taxe şi impozite la fel ca toţi cetăţenii din comună. În schimb s-au tras gaze pe nişte coclauri unde când plouă nu mai poţi intra nici cu maşina.Bănuiesc că v-aţi prins că acolo stau nişte rude, etc, ale unora din primărie. Nu dau nume pentru că nu ăsta e scopul a ceea ce vă scriu”, îşi continuă povestea cetăţeanul nostru.

Electricitatea, amăgire înainte de alegeri

Interesantă este şi povestea privind… electricitatea. Înainte şi după alegeri. “De 21 de ani de când suntem mutaţi aici nu am avut aşa ceva decât în regie proprie cu costuri imense fiind curent trifazic şi cu pierderi în reţea. Am schimbat zeci de transformatoare şi tot degeaba. Dar anul trecut cu o lună înainte de alegeri minunea s-a întâmplat şi-au început să răsară stâlpi de curent. Mă simţeam ca la Vegas. Doar că au trecut alegerile şi nici până în ziua de azi nu s-a mai dat drumul la curent. Doar vecinul mă mai sună dacă mai ştiu ceva, el având interdicţie în primărie că s-a certat cu ei (primăria fiind conform legii proprietate „privată”)”, mai spune cetăţeanul nostru.

Vecinul şi “civilizaţia” italiană şi porcul mâncat de şobolani

Şi necazurile acestuia nu se opresc la cele deja prezentate. Mai sunt: “Lângă noi se află un teren al unui domn italian, de un hectar jumate, care a fost abandonat de vreo 10 ani, iar pe el se află toată fauna şi toată flora Europei. Am făcut zeci de sesizări, au venit şi pompierii că a luat foc …  Acum eu nu mai vreau să fie curăţat, vreau să fie trecut în patrimoniul Unesco ca rezervaţie naturală. Lăsând gluma la o parte, e un focar de infecţie acolo, e o “gazdă” pentru toţi ce au nevoie să arunce gunoaie. E dezastru şi nu se ia nici o măsură, nimic, nimic. Când m-am mutat, am cumpărat un porc. Am copil şi am zis să facem şi noi obiceiurile să le vadă şi copilul. De unde, porcul a murit mâncat de şobolanii veniţi de pe terenul vecin”, mai povesteşte, făcând haz de necaz, cetăţeanul.

Nici măcar internet…

Şi dacă porcul a fost răpus de şobolani, ce să mai vorbim de… Internet: “În anul 2021, după cum bine ştim cu toţii, aceste servicii, telefonie şi internet, sunt indinspensabile oricărei familii, dar la Secuienii Noi lucrurile nu stau aşa. La Secuienii Noi nu a fost şi nici nu va fi vreodată Internet decât cu costuri imense suportate de cetăţeni. Revenim la aceeaşi situaţie de regie proprie în care internetul costă pe lună şi 300 ron”.

Iar cetăţeanul nostru termină în aceeaşi notă, pe bună dreptate, sumbră: “Cam asta se întâmplă în anul 2021 în comuna Secuieni, sat Secuienii Noi, la strada principală şi europeană. Nu am dat nume şi nu o să dau pentru că eu nu caut vinovaţi, eu caut soluţii, dar m-am săturat să mă lupt cu morile de vânt şi m-am săturat de minciuni şi promisiuni. Am 31 de ani, am văzut cam toată Europa dar ca aici nu am văzut nicăieri. După ce că se simte o economie net inferioară faţă de sud-ul ţării, nici măcar gospodari nu ştim să fim. În condiţiile date înţelegem de ce străinătatea este o variantă pentru mulţi dintre noi şi cei care se întorc aici nu rezistă mai mult de un an sau doi… Ca să schimbăm ceva, avem nevoie de condiţii. Nimic mai mult”.

Ce ar mai fi de adăugat? Mai nimic decât să le spunem primarului şi autorităţilor că respectăm deocamdată decizia cetăţeanului nostru de a nu da nume. Deocamdată. Dacă nu îi sunt rezolvate măcar parte din probleme, o să dăm noi nume. Se aude “domnilor” politicieni?!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending