Contactează-ne

Actualitate

Ev mediu în Neamţ, partea a doua: În atenţia ANRE!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Secuienii Noi s-au mai rezolvat ceva lucruri, dar nu toate ■ adresăm şi noi public ANRE solicitarea de a le răspunde cetăţenilor ce trebuie să facă pentru a fi racordaţi la instalaţia de gaz ■ mulţumim celor de la Mediu şi primărie pentru promptitudine în rezolvarea problemei gunoaielor de pe terenul lăsat în paragină ■

Zilele trecute am scris despre un cetăţean din Secuienii Noi care făcea un apel pentru… condiţii civilizate de viaţă. Descria, foarte aplicat şi exact, în ce condiţii este silit să trăiască în 2021, observa, corect, că multe condiţii sunt de Ev Mediu şi făcea un apel, inclusiv la presă, pentru a fi găsite soluţii. Noi, pentru că aşa e în fişa postului de jurnalist, ne-am alăturat demersului cetăţeanului nostru şi continuăm să îi fim alături în încercarea de a ajunge, repede, din Evul Mediu în zilele noastre. Evident, în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă.

Aflăm, cu bucurie, că o parte dintre probleme s-au rezolvat, în special cea legată de terenul învecinat ce fusese transformat într-o veritabilă groapă de gunoi. “Aici apreciez promptitudinea cu care primăria a intervenit pe terenul vecin în dezafectarea acestuia de gunoaiele împrăştiate de animalele sălbatice şi unde ne-am mobilizat şi noi, curăţând terenul propriu şi securizând groapa noastră de gunoi pentru protejarea mediului, în vederea dezafectării acesteia în cel mai scurt timp. Am rămas plăcut suprins de atitudinea profesionistă şi echidistantă a domnului inspector de la Garda Naţională de Mediu, un domn apropiat de vârsta mea, îmi pare rău că i-am uitat numele, pentru că merită promovat, deoarece de oameni ca dânsul avem nevoie ca să schimbăm ceva. Un om care a înţeles situaţia: că de 20 ani nu am beneficiat de salubritate, care a precizat că apreciază măsurile luate de noi pentru a securiza acea groapă din beton şi ne-a îndrumat ca, etapizat, când condiţiile meteo ne vor permite, să începem să punem din ea în saci pentru a fi ridicaţi de salubrizarea de care dispunem acum, până când aceasta va fi dezafectată complet. Lucru pe care îl re-asigur că va fi realizat. Din păcate pentru cititorii care şi-ar fi dorit să fim amendaţi de Garda de Mediu, conspiraţioniştilor staţi potoliţi că mai sunt şi profesionişti printre noi”, ne spune cetăţeanul nostru.

Din păcate, aflăm că va plăti taxă de salubrizare deşi nu a beneficiat de acest serviciu. Ceea ce noi nu putem să înţelegem şi ne întrebăm dacă nu cumva cei de la Curtea de Conturi or fi având ceva de spus: oare să încasezi o taxă pentru un serviciu pe care nu îl prestezi n-o fi ceva de genul… să primeşti un folos necuvenit? Cum treci în contabilitatea, fie ea şi a unei primării, banii încasaţi pentru un serviciu neprestat?! Eventual la “taxă de şmecher”?!

“Am depus o cerere către Primăria Secuieni pentru a ne fi anulată taxa de salubrizare pe 2020 pentru că nu am beneficiat de aceste servicii. Bineînţeles că am primit un răspuns negativ şi le-am răspuns şi noi printr-un e-mail: referitor la răspunsul dumneavoastră nr. 647/08.02.2021, în care solicitam scăderea plăţii taxei de salubrizare pentru anul 2020 din motivul că nu am beneficiat de acest serviciu, nu o să contestăm răspunsul negativ al dumneavoastră ci din contra o să achităm taxa şi pentru 2020 deşi nu am beneficiat de aceste servicii, în dorinţa noastră de a încuraja cetăţenii comunei la responsabilitate şi să înţeleagă că faţă de autorităţile locale trebuie să existe o atitudine constructivă şi de ajutor pentru ca şi dumnealor să ne poată asigura condiţiile cele mai bune de convieţuire. Pe parte de faună şi floră am rămas aşa cum mi-am dorit, cu ele (de asta trebuie să avem grijă la ce ne dorim). Primăria m-a informat că a făcut plângeri, sesizări către proprietar, dar acesta nu reacţionează de niciun fel, iar legea nu permite alte măsuri. Bine că nu e în centrul oraşului Roman”, ne mai scrie cetăţeanul nostru.

Domnule vice, cum e cu avizul de la Drumuri Naţionale?

Care cetăţean are în continuare o mare problemă: şi-ar dori să se poată şi el racorda la reţeaua de gaze naturale, care nici nu e departe, fizic, doar la capătul străzii, dar se pare că e la mare distanţă dacă adăugăm birocraţia şi lipsa de interes a unor instituţii. Publice. Şi populate de funcţionari plătiţi inclusiv din taxele şi impozitele pe care le achită al nostru cetăţean. “Am discutat cu domnul viceprimar care mi-a spus că nu prea are ce să îmi facă deoarece e foarte greu să obţină avizele de la Drumuri Naţionale… Păi nu îl ajut eu pe domnul viceprimar? Am pus mâna pe telefon şi am sunat la Drumuri Naţionale. Surpriză! Cei de la Drumuri Naţionale îmi spun că nu există nici o cerere pentru vreun aviz în vederea racordării străzii noastre la gaze naturale. Ce să înţeleg domnule viceprimar? Că doar virgula şi punctul sunt adevăruri în propoziţiile dumneavoastră?!”. Chiar aşa domnule vice? Măcar virgula şi punctul, dar ca să nu mai planeze suspiciuni nu puneţi vă rugăm frumos mâna pe telefon şi lămuriţi cum e cu avizul… pierdut?

Alo, la ANRE se aude?

Între timp, facem şi noi un apel public la ANRE să îl ajute cu un răspuns pe cetăţeanul nostru şi alţi cetăţeni care sunt în situaţia dânsului pe strada cu pricina. “Bănuiesc că sunt mulţi oameni în situaţia mea şi cred că ar fi de interes public, şi aici îi rog frumos pe domnii de la ANRE să ne prezinte un răspuns oficial pentru cei care se află în această situaţie. Mai exact strada lor nu a fost inclusă în proiectul principal al primăriei, deşi are 500 metri toată strada şi ţeava de gaze este la unul din capetele ei. Unde ne adresăm? Trebuie să facem noi vreun proiect? Suntem dispuşi la orice numai să avem gaze. Eu unul nu am ştiut ce aş putea face altceva că primăria m-a lămurit şi am depus o cerere înregistrată cu nr.112/12.02.2021 de racordare la gaze la OSD-ul local. Acum aştept cu interes răspunsul ANRE pe partea asta cum trebuie procedat. Domnule manager de proiect al primăriei, conform memoriul de prezentare pentru înfiinţare distribuţie de gaze depus în februarie 2019 la ANPM la punctul III.16. spuneţi aşa, foarte pompos: în zona de amplasare a proiectului ”Înfiinţare distribuţie gaze naturale şi racorduri în comuna Secuieni, cu satele Secuieni, Secuienii Noi şi Başta, judeţul Neamţ” sunt reţele edilitare (alimentare cu apă, energie electrică, telefonie, canalizare ape uzate). Daţi-mi voie să dezavuez la fel de pompos şi să vă invit la mine acasă în satul Secuienii Noi nr.112 să îmi arătaţi şi mie reţelele edilitare trecute în acest proiect. Vreau să cred că s-a omis din neatenţie trecerea străzii noastre în proiectul primăriei pentru racordarea la gaze, plătit şi din banii părinţilor mei care au achitat taxe, dar în acelaşi timp mă gândesc că treceţi zilnic pe această stradă şi prin faţa casei mele fiind principalul drum către Roman din Secuieni. De fapt nu m-ar surprinde să o luaţi pe la Piatra Neamţ când mergeţi la Roman”, continuă, tot cu umor cetăţeanul nostru.

Electricitate în maxim o lună?

Peste o lună am putea fi martorii unei minuni, ne mai spune cetăţeanul cu pricina. Conform viceprimarului atunci “va veni lumina” şi pe strada cetăţeanului. “Doamne ajută”, zice el şi zicem şi noi la unison cu el. Poate aşa va trece mai uşor peste supărarea că nu se poate face nimic cu apa şi canalizarea. Rămân tot pe umerii săi, “regie proprie”, cum s-ar spune.

“Deci tot în regie proprie având abonament lunar de 200 RON la un furnizor de apă ambalată pentru cea de băut, că avem copil de 2 ani, iar apa pentru uz menajer din fântâna proprie cu hidrofor doar că este foarte dură (calcaroasă) şi cu ■ filtre tot nu putem preveni distrugerea aparatelor ce intră în contact cu ea. Partea de canalizare la fel, în regie proprie, cu sistem de canalizare şi plătim anual o vidanjă pentru golirea bazinului propriu”, ne mai spune cetăţeanul.

Care încheie într-un mod care nu mai lasă loc la niciun fel de alte comentarii: “Domnule primar, domnule viceprimar vă reamintesc şi vreau să înţelegeţi că nu cer staţii de încărcare electrică, aeroporturi, staţii de metrou, aberaţii. Eu cer normalitate … şi o să închei mult mai simplu cu o întrebare către dânşii la care îmi răspund singur: dumneavoastră şi copii dumneavoastră aveţi gaze? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi electricitate? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi Internet, telefonie fixă? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi canalizare, apă curentă unde staţi? Din câte ştiu NU, atunci nu îmi doresc nici eu decât când o să aveţi dumneavoastră”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    19 februarie 2021 at 8:46 AM

    Primariile din Romania nu isi cunosc interesul si nu actioneaza ca „afara”. Ganditi-va ca pe acea strada de 500m se trage gaz,apa, canal,electricitate. Imediat se fac 20 de case noi pe tarla. PRIMARIA castiga bani din avize, autorizații, impozite, taxe, populatia iintinereste iar comuna nu moare. Asa s-a facut la Hemeiusi, asa s-a facut la Cordun etc
    Trebuie oleacă de gândire in perspectiva, de aia ii alegem si ii plătim.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending