Contactează-ne

Actualitate

Ev mediu în Neamţ, partea a doua: În atenţia ANRE!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Secuienii Noi s-au mai rezolvat ceva lucruri, dar nu toate ■ adresăm şi noi public ANRE solicitarea de a le răspunde cetăţenilor ce trebuie să facă pentru a fi racordaţi la instalaţia de gaz ■ mulţumim celor de la Mediu şi primărie pentru promptitudine în rezolvarea problemei gunoaielor de pe terenul lăsat în paragină ■

Zilele trecute am scris despre un cetăţean din Secuienii Noi care făcea un apel pentru… condiţii civilizate de viaţă. Descria, foarte aplicat şi exact, în ce condiţii este silit să trăiască în 2021, observa, corect, că multe condiţii sunt de Ev Mediu şi făcea un apel, inclusiv la presă, pentru a fi găsite soluţii. Noi, pentru că aşa e în fişa postului de jurnalist, ne-am alăturat demersului cetăţeanului nostru şi continuăm să îi fim alături în încercarea de a ajunge, repede, din Evul Mediu în zilele noastre. Evident, în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă.

Aflăm, cu bucurie, că o parte dintre probleme s-au rezolvat, în special cea legată de terenul învecinat ce fusese transformat într-o veritabilă groapă de gunoi. “Aici apreciez promptitudinea cu care primăria a intervenit pe terenul vecin în dezafectarea acestuia de gunoaiele împrăştiate de animalele sălbatice şi unde ne-am mobilizat şi noi, curăţând terenul propriu şi securizând groapa noastră de gunoi pentru protejarea mediului, în vederea dezafectării acesteia în cel mai scurt timp. Am rămas plăcut suprins de atitudinea profesionistă şi echidistantă a domnului inspector de la Garda Naţională de Mediu, un domn apropiat de vârsta mea, îmi pare rău că i-am uitat numele, pentru că merită promovat, deoarece de oameni ca dânsul avem nevoie ca să schimbăm ceva. Un om care a înţeles situaţia: că de 20 ani nu am beneficiat de salubritate, care a precizat că apreciază măsurile luate de noi pentru a securiza acea groapă din beton şi ne-a îndrumat ca, etapizat, când condiţiile meteo ne vor permite, să începem să punem din ea în saci pentru a fi ridicaţi de salubrizarea de care dispunem acum, până când aceasta va fi dezafectată complet. Lucru pe care îl re-asigur că va fi realizat. Din păcate pentru cititorii care şi-ar fi dorit să fim amendaţi de Garda de Mediu, conspiraţioniştilor staţi potoliţi că mai sunt şi profesionişti printre noi”, ne spune cetăţeanul nostru.

Din păcate, aflăm că va plăti taxă de salubrizare deşi nu a beneficiat de acest serviciu. Ceea ce noi nu putem să înţelegem şi ne întrebăm dacă nu cumva cei de la Curtea de Conturi or fi având ceva de spus: oare să încasezi o taxă pentru un serviciu pe care nu îl prestezi n-o fi ceva de genul… să primeşti un folos necuvenit? Cum treci în contabilitatea, fie ea şi a unei primării, banii încasaţi pentru un serviciu neprestat?! Eventual la “taxă de şmecher”?!

“Am depus o cerere către Primăria Secuieni pentru a ne fi anulată taxa de salubrizare pe 2020 pentru că nu am beneficiat de aceste servicii. Bineînţeles că am primit un răspuns negativ şi le-am răspuns şi noi printr-un e-mail: referitor la răspunsul dumneavoastră nr. 647/08.02.2021, în care solicitam scăderea plăţii taxei de salubrizare pentru anul 2020 din motivul că nu am beneficiat de acest serviciu, nu o să contestăm răspunsul negativ al dumneavoastră ci din contra o să achităm taxa şi pentru 2020 deşi nu am beneficiat de aceste servicii, în dorinţa noastră de a încuraja cetăţenii comunei la responsabilitate şi să înţeleagă că faţă de autorităţile locale trebuie să existe o atitudine constructivă şi de ajutor pentru ca şi dumnealor să ne poată asigura condiţiile cele mai bune de convieţuire. Pe parte de faună şi floră am rămas aşa cum mi-am dorit, cu ele (de asta trebuie să avem grijă la ce ne dorim). Primăria m-a informat că a făcut plângeri, sesizări către proprietar, dar acesta nu reacţionează de niciun fel, iar legea nu permite alte măsuri. Bine că nu e în centrul oraşului Roman”, ne mai scrie cetăţeanul nostru.

Domnule vice, cum e cu avizul de la Drumuri Naţionale?

Care cetăţean are în continuare o mare problemă: şi-ar dori să se poată şi el racorda la reţeaua de gaze naturale, care nici nu e departe, fizic, doar la capătul străzii, dar se pare că e la mare distanţă dacă adăugăm birocraţia şi lipsa de interes a unor instituţii. Publice. Şi populate de funcţionari plătiţi inclusiv din taxele şi impozitele pe care le achită al nostru cetăţean. “Am discutat cu domnul viceprimar care mi-a spus că nu prea are ce să îmi facă deoarece e foarte greu să obţină avizele de la Drumuri Naţionale… Păi nu îl ajut eu pe domnul viceprimar? Am pus mâna pe telefon şi am sunat la Drumuri Naţionale. Surpriză! Cei de la Drumuri Naţionale îmi spun că nu există nici o cerere pentru vreun aviz în vederea racordării străzii noastre la gaze naturale. Ce să înţeleg domnule viceprimar? Că doar virgula şi punctul sunt adevăruri în propoziţiile dumneavoastră?!”. Chiar aşa domnule vice? Măcar virgula şi punctul, dar ca să nu mai planeze suspiciuni nu puneţi vă rugăm frumos mâna pe telefon şi lămuriţi cum e cu avizul… pierdut?

Alo, la ANRE se aude?

Între timp, facem şi noi un apel public la ANRE să îl ajute cu un răspuns pe cetăţeanul nostru şi alţi cetăţeni care sunt în situaţia dânsului pe strada cu pricina. “Bănuiesc că sunt mulţi oameni în situaţia mea şi cred că ar fi de interes public, şi aici îi rog frumos pe domnii de la ANRE să ne prezinte un răspuns oficial pentru cei care se află în această situaţie. Mai exact strada lor nu a fost inclusă în proiectul principal al primăriei, deşi are 500 metri toată strada şi ţeava de gaze este la unul din capetele ei. Unde ne adresăm? Trebuie să facem noi vreun proiect? Suntem dispuşi la orice numai să avem gaze. Eu unul nu am ştiut ce aş putea face altceva că primăria m-a lămurit şi am depus o cerere înregistrată cu nr.112/12.02.2021 de racordare la gaze la OSD-ul local. Acum aştept cu interes răspunsul ANRE pe partea asta cum trebuie procedat. Domnule manager de proiect al primăriei, conform memoriul de prezentare pentru înfiinţare distribuţie de gaze depus în februarie 2019 la ANPM la punctul III.16. spuneţi aşa, foarte pompos: în zona de amplasare a proiectului ”Înfiinţare distribuţie gaze naturale şi racorduri în comuna Secuieni, cu satele Secuieni, Secuienii Noi şi Başta, judeţul Neamţ” sunt reţele edilitare (alimentare cu apă, energie electrică, telefonie, canalizare ape uzate). Daţi-mi voie să dezavuez la fel de pompos şi să vă invit la mine acasă în satul Secuienii Noi nr.112 să îmi arătaţi şi mie reţelele edilitare trecute în acest proiect. Vreau să cred că s-a omis din neatenţie trecerea străzii noastre în proiectul primăriei pentru racordarea la gaze, plătit şi din banii părinţilor mei care au achitat taxe, dar în acelaşi timp mă gândesc că treceţi zilnic pe această stradă şi prin faţa casei mele fiind principalul drum către Roman din Secuieni. De fapt nu m-ar surprinde să o luaţi pe la Piatra Neamţ când mergeţi la Roman”, continuă, tot cu umor cetăţeanul nostru.

Electricitate în maxim o lună?

Peste o lună am putea fi martorii unei minuni, ne mai spune cetăţeanul cu pricina. Conform viceprimarului atunci “va veni lumina” şi pe strada cetăţeanului. “Doamne ajută”, zice el şi zicem şi noi la unison cu el. Poate aşa va trece mai uşor peste supărarea că nu se poate face nimic cu apa şi canalizarea. Rămân tot pe umerii săi, “regie proprie”, cum s-ar spune.

“Deci tot în regie proprie având abonament lunar de 200 RON la un furnizor de apă ambalată pentru cea de băut, că avem copil de 2 ani, iar apa pentru uz menajer din fântâna proprie cu hidrofor doar că este foarte dură (calcaroasă) şi cu ■ filtre tot nu putem preveni distrugerea aparatelor ce intră în contact cu ea. Partea de canalizare la fel, în regie proprie, cu sistem de canalizare şi plătim anual o vidanjă pentru golirea bazinului propriu”, ne mai spune cetăţeanul.

Care încheie într-un mod care nu mai lasă loc la niciun fel de alte comentarii: “Domnule primar, domnule viceprimar vă reamintesc şi vreau să înţelegeţi că nu cer staţii de încărcare electrică, aeroporturi, staţii de metrou, aberaţii. Eu cer normalitate … şi o să închei mult mai simplu cu o întrebare către dânşii la care îmi răspund singur: dumneavoastră şi copii dumneavoastră aveţi gaze? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi electricitate? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi Internet, telefonie fixă? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi canalizare, apă curentă unde staţi? Din câte ştiu NU, atunci nu îmi doresc nici eu decât când o să aveţi dumneavoastră”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    19 februarie 2021 at 8:46 AM

    Primariile din Romania nu isi cunosc interesul si nu actioneaza ca „afara”. Ganditi-va ca pe acea strada de 500m se trage gaz,apa, canal,electricitate. Imediat se fac 20 de case noi pe tarla. PRIMARIA castiga bani din avize, autorizații, impozite, taxe, populatia iintinereste iar comuna nu moare. Asa s-a facut la Hemeiusi, asa s-a facut la Cordun etc
    Trebuie oleacă de gândire in perspectiva, de aia ii alegem si ii plătim.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sporurile dascălilor, probabil la judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ premierul a promis că anul acesta nu vor fi tăiate sporurile ■ sindicaliştii spun că unele dintre el nu sînt sporuri, ci gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru drepturi salariale ■ tăierea acestora ar putea aduce o avalanşă de acţiuni în instanţă ■

La recenta întîlnire a premierului Florin Cîţu şi a factorilor de decizie din învăţămînt cu liderii principalelor confederaţii au fost aduse în discuţie intenţiile Guvernului de a „umbla“ la sporurile dascălilor, care, în opinia oamenilor din sistem, nu prea ar fi sporuri ci drepturi.

E vorba de gradaţiile didactice, de indemnizaţiile de dirigenţie, conducere şi de sporul pentru şcolile speciale. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt Neamţ, Gabriel Ploscă, aduce o serie de lămuriri privitoare la chestiunile ridicate de sindicate faţă de nemulţumirile de ordin salarial ale cadrelor didactice.

„Săptămîna trecută a avut loc la sediul Guvernului o întîlnire a federaţiilor reprezentive din învăţămînt, cu prim-ministrul, Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, , la care a fost de faţă şi secretarul de stat în MEN, Gigel Paraschiv şi directorul Direcţiei Financiare, Mihai Păunică, întrunire la care s-au discutat mai multe probleme importante din sistemul de educaţie din România.

Printre altele s-a discutat despre sporurile din învăţămînt care, categoric, nu sînt atît de multe şi atît de mari precum se vehiculează în presă. Referitor la aceste sporuri, aşa cum a anunţat premierul, nu va fi o tăiere a acestora. A fost luat în discuţie modul de calcul a drepturilor salariale, care este unul incorect, aşa cum am subliniat noi, reprezentanţii sindicatelor.

E vorba de gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru învăţămîntul simultan, care, repet nu sînt sporuri, ci sînt drepturi salariale. Totul se calculează la nivelul salariului mediu în plată. Liderii noştri au atras atenţia factorilor guvernamentali că tăierea acestor drepturi va aduce o avalanşă de acţiuni în instanţe, situaţie în care statul va trebui să plătească mai mult, ulterior.

Preşedintele FSLI, Simion Hîncescu, a ţinut să atragă atenţia că aceste sume ar trebui prinse în proiectul de buget de anul acesta. Din păcate, premierul a spus că acest lucru nu mai poate fi făcut, pentru că proiectul a intrat pe fluxul aprobării legislative. În aceste condiţii, partea sindicală a mai spus că ar fi nevoie de circa 375 milioane lei, din rezerva bugetului educaţiei, sumă care ar trebui folosită pentru cheltuielile de personal, ca acestea să acopere calculul corect al salariilor“, a precizat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ.

Premierul a promis sindicatelor că va lua în calcul varinta propusă, la rectificările bugetare din vară şi toamnă. A mai fost adusă în discuţie şi necesitatea urgentării procesului de imunizare a personalului, dar şi susţinerea unor măsuri de reformă a sistemului prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Reprezentanţii Guvernului au subliniat faptul că finanţarea şi reforma sistemului de educaţie reprezintă o prioritate şi toate măsurile ce urmează să fie luate sînt în concordanţă cu interesul comun pentru rezolvarea problemelor cronice de la nivelul sistemului de educaţie.

O nouă întîlnire de lucru cu premierul va avea loc în data de 10 martie 2021, dată la care se va constitui un grup de lucru format din reprezentanţi ai guvernului şi ai federaţiilor sindicale reprezentative, urmînd a se stabili şi calendarul de soluţionare a principalelor probleme din sistem.

La întîlnirea în discuţie au luat parte şi reprezentanţi ai elevilor, care au ridicat probleme legate de decontarea transportului, accesul egal la educaţie şi implicarea lor în evaluarea cadrelor didactice, nevoia de investiţii în infrastructura şcolară, de revizuire a costului standar per elev şi a cuantumului burselor.

Citește știrea

Actualitate

Bani în plus la mîncarea din spital, n-a fost să fie, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consilieri PSD şi unul de la Pro România au iniţiat un proiect pentru majorarea alocaţiei de hrană a bolnavilor din spital ■ li s-au alăturat şi doi aleşi de la IPM ■ şedinţa nu s-a putut desfăşura pentru că din sală au lipsit ceilalţi consilieri ■

Grupul celor şase consilieri locali PSD, format din George Bălan, Andreea Broască, Ionuţ Ciocoiu, Radu Curpăn, Iulia Havrici – Tomşa şi Dragoş Moroşanu, la care s-a alăturat şi George Barcă, Pro România, a solicitat convocarea de îndată a CL Roman pentru data de 26 februarie, la sediul primăriei, pentru a dezbate un proiect de hotărîre, iniţiat de aceştia.

Se dorea majorarea alocaţiei de hrană pentru consumul colectiv din cadrul Spitalului de Urgenţă de la 10 lei/zi, la 15 lei, începînd cu 1 martie 2021. Conform unui comunicat de presă, iniţiatorii au apreciat că majorarea alocaţiei de hrană este posibilă, „ţinînd cont de faptul că România a închis anul 2020 cu o inflaţie de 2,1%, după scumpirea alimentelor cu 3,2% şi a serviciilor cu 2,7%, conform unor date INS, majorarea alocaţiei de hrană reprezentînd nu doar un act reparator firesc şi moral, ci şi o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi, pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă ar trebui tratată cu prioritate.

Suma necesară este de 350.000 lei. Pe cale de consecinţă, propunem majorarea nivelului alocaţiei de hrană (…) de la valoarea de 10 lei/zi, reperul «Alţi bolnavi adulţi», la valoarea de 15 lei/zi, începînd cu 1 martie 2021. Sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare generate de majorare vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Roman, prin bugetul Spitalului de Urgenţă“, se preciza în comunicatul de presă al PSD. Iniţiatorilor li s-au alăturat şi cei doi consilieri ai Partidului Împreună pentru Moldova, Bogdan Roman şi Teo Baciu.

La şedinţă nu au participat nici primarul Leonard Achiriloaei şi nici viceprimarul Radu Samson. Secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu, a explicat că pentru a trece un asemenea proiect ar fi fost necesară prezenţa a 11 consilierii, dar în sală au fost doar opt. În raportul de specialitate întocmit de directorul economic al Primăriei Roman, Ciprian Alexandru, se preciza că proiectul nu întrunea condiţiile de legalitate: „Pînă la aprobarea bugetului local nu se pot aproba cheltuieli ce nu se încadrează în limita de 1/12 din bugetul anului 2020.

Cheltuielile cu suplimentarea alocaţiei de hrană trebuie înscrise în bugetul local, neaprobat la această dată. În 2020, potrivit execuţiei bugetare, nu au fost alocate în bugetul local sume la acest capitol, drept pentru care nu se poate aloca o cotă de 1/12 din bugetul anului 2020 la titlul de cheltuială care nu a fost cuprins în bugetul anului precedent“.

Citește știrea

Actualitate

Condamnări grele în dosarul Udrea – Băsescu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ e vorba despre dosarul finanţării campaniei electorale din 2009 a fostului preşedinte Traian Băsescu ■ Elena Udrea a primit 8 ani de detenţie, iar Ioana Băsescu cu 3 mai puţin ■

Ziua de marţi, 2 martie, a fost iar una neagră pentru fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ex-deputat de Neamţ în Colegiul uninominal Roman – Ion Creangă, care a fost judecată, alături de Ioana Băsescu şi alte cîteva nume grele în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Cauza s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti şi s-au pronunţat sentinţe grele.

Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare, fiind acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, Ioana Băsescu, fiica cea mare a ex-preşedintelui Traian Băsescu, a primt o pedeapsă mai mică, de 5 ani închisoare. Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, Victor Tarhon, fost preşedinte al CJ Tulcea a primit 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Jurnalistul Dan Cătălin Andronic a fost achitat pentru acuzaţiile de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

„Pentru mine a fost un şoc. M-am întors în ţară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiţie şi că poţi să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Am avut convingerea că ceva s-a schimbat şi că poţi să te aperi, că poţi să aduci probe, că acuzaţiile procurorilor doamnei Kovesi sînt nelegale, nedovedite.

Am probat în acest dosar absolut totul. Nu ştiu ce să mai fac. Am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce să demonstrez că acuzaţiile erau rupte de realitate“, a spus Elena Udrea după aflarea sentinţei.

Reamintim faptul că „blonda de la Cotroceni“, cum e încă numită ex-deputata Elena Udrea, a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an şi jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Atunci şi-a anunţat revenirea în ţară pe Facebook, spunînd că a renunţat de bunăvoie la statutul de refugiat, pentru că vrea să îşi crească fetiţa acasă. Prima sa apariţie publică după întoarcerea în ţară a fost pe 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel Bucureşti, în acest proces.

La aflarea veştii privind noua condamnare, evident deznădăjduită, Udrea a mai afirmat public că: „Laura Codruţa Kovesi nu iartă şi nu uită“. Sentinţa va putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește știrea

Trending