Contactează-ne

Actualitate

Ev mediu în Neamţ, partea a doua: În atenţia ANRE!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Secuienii Noi s-au mai rezolvat ceva lucruri, dar nu toate ■ adresăm şi noi public ANRE solicitarea de a le răspunde cetăţenilor ce trebuie să facă pentru a fi racordaţi la instalaţia de gaz ■ mulţumim celor de la Mediu şi primărie pentru promptitudine în rezolvarea problemei gunoaielor de pe terenul lăsat în paragină ■

Zilele trecute am scris despre un cetăţean din Secuienii Noi care făcea un apel pentru… condiţii civilizate de viaţă. Descria, foarte aplicat şi exact, în ce condiţii este silit să trăiască în 2021, observa, corect, că multe condiţii sunt de Ev Mediu şi făcea un apel, inclusiv la presă, pentru a fi găsite soluţii. Noi, pentru că aşa e în fişa postului de jurnalist, ne-am alăturat demersului cetăţeanului nostru şi continuăm să îi fim alături în încercarea de a ajunge, repede, din Evul Mediu în zilele noastre. Evident, în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă.

Aflăm, cu bucurie, că o parte dintre probleme s-au rezolvat, în special cea legată de terenul învecinat ce fusese transformat într-o veritabilă groapă de gunoi. “Aici apreciez promptitudinea cu care primăria a intervenit pe terenul vecin în dezafectarea acestuia de gunoaiele împrăştiate de animalele sălbatice şi unde ne-am mobilizat şi noi, curăţând terenul propriu şi securizând groapa noastră de gunoi pentru protejarea mediului, în vederea dezafectării acesteia în cel mai scurt timp. Am rămas plăcut suprins de atitudinea profesionistă şi echidistantă a domnului inspector de la Garda Naţională de Mediu, un domn apropiat de vârsta mea, îmi pare rău că i-am uitat numele, pentru că merită promovat, deoarece de oameni ca dânsul avem nevoie ca să schimbăm ceva. Un om care a înţeles situaţia: că de 20 ani nu am beneficiat de salubritate, care a precizat că apreciază măsurile luate de noi pentru a securiza acea groapă din beton şi ne-a îndrumat ca, etapizat, când condiţiile meteo ne vor permite, să începem să punem din ea în saci pentru a fi ridicaţi de salubrizarea de care dispunem acum, până când aceasta va fi dezafectată complet. Lucru pe care îl re-asigur că va fi realizat. Din păcate pentru cititorii care şi-ar fi dorit să fim amendaţi de Garda de Mediu, conspiraţioniştilor staţi potoliţi că mai sunt şi profesionişti printre noi”, ne spune cetăţeanul nostru.

Din păcate, aflăm că va plăti taxă de salubrizare deşi nu a beneficiat de acest serviciu. Ceea ce noi nu putem să înţelegem şi ne întrebăm dacă nu cumva cei de la Curtea de Conturi or fi având ceva de spus: oare să încasezi o taxă pentru un serviciu pe care nu îl prestezi n-o fi ceva de genul… să primeşti un folos necuvenit? Cum treci în contabilitatea, fie ea şi a unei primării, banii încasaţi pentru un serviciu neprestat?! Eventual la “taxă de şmecher”?!

“Am depus o cerere către Primăria Secuieni pentru a ne fi anulată taxa de salubrizare pe 2020 pentru că nu am beneficiat de aceste servicii. Bineînţeles că am primit un răspuns negativ şi le-am răspuns şi noi printr-un e-mail: referitor la răspunsul dumneavoastră nr. 647/08.02.2021, în care solicitam scăderea plăţii taxei de salubrizare pentru anul 2020 din motivul că nu am beneficiat de acest serviciu, nu o să contestăm răspunsul negativ al dumneavoastră ci din contra o să achităm taxa şi pentru 2020 deşi nu am beneficiat de aceste servicii, în dorinţa noastră de a încuraja cetăţenii comunei la responsabilitate şi să înţeleagă că faţă de autorităţile locale trebuie să existe o atitudine constructivă şi de ajutor pentru ca şi dumnealor să ne poată asigura condiţiile cele mai bune de convieţuire. Pe parte de faună şi floră am rămas aşa cum mi-am dorit, cu ele (de asta trebuie să avem grijă la ce ne dorim). Primăria m-a informat că a făcut plângeri, sesizări către proprietar, dar acesta nu reacţionează de niciun fel, iar legea nu permite alte măsuri. Bine că nu e în centrul oraşului Roman”, ne mai scrie cetăţeanul nostru.

Domnule vice, cum e cu avizul de la Drumuri Naţionale?

Care cetăţean are în continuare o mare problemă: şi-ar dori să se poată şi el racorda la reţeaua de gaze naturale, care nici nu e departe, fizic, doar la capătul străzii, dar se pare că e la mare distanţă dacă adăugăm birocraţia şi lipsa de interes a unor instituţii. Publice. Şi populate de funcţionari plătiţi inclusiv din taxele şi impozitele pe care le achită al nostru cetăţean. “Am discutat cu domnul viceprimar care mi-a spus că nu prea are ce să îmi facă deoarece e foarte greu să obţină avizele de la Drumuri Naţionale… Păi nu îl ajut eu pe domnul viceprimar? Am pus mâna pe telefon şi am sunat la Drumuri Naţionale. Surpriză! Cei de la Drumuri Naţionale îmi spun că nu există nici o cerere pentru vreun aviz în vederea racordării străzii noastre la gaze naturale. Ce să înţeleg domnule viceprimar? Că doar virgula şi punctul sunt adevăruri în propoziţiile dumneavoastră?!”. Chiar aşa domnule vice? Măcar virgula şi punctul, dar ca să nu mai planeze suspiciuni nu puneţi vă rugăm frumos mâna pe telefon şi lămuriţi cum e cu avizul… pierdut?

Alo, la ANRE se aude?

Între timp, facem şi noi un apel public la ANRE să îl ajute cu un răspuns pe cetăţeanul nostru şi alţi cetăţeni care sunt în situaţia dânsului pe strada cu pricina. “Bănuiesc că sunt mulţi oameni în situaţia mea şi cred că ar fi de interes public, şi aici îi rog frumos pe domnii de la ANRE să ne prezinte un răspuns oficial pentru cei care se află în această situaţie. Mai exact strada lor nu a fost inclusă în proiectul principal al primăriei, deşi are 500 metri toată strada şi ţeava de gaze este la unul din capetele ei. Unde ne adresăm? Trebuie să facem noi vreun proiect? Suntem dispuşi la orice numai să avem gaze. Eu unul nu am ştiut ce aş putea face altceva că primăria m-a lămurit şi am depus o cerere înregistrată cu nr.112/12.02.2021 de racordare la gaze la OSD-ul local. Acum aştept cu interes răspunsul ANRE pe partea asta cum trebuie procedat. Domnule manager de proiect al primăriei, conform memoriul de prezentare pentru înfiinţare distribuţie de gaze depus în februarie 2019 la ANPM la punctul III.16. spuneţi aşa, foarte pompos: în zona de amplasare a proiectului ”Înfiinţare distribuţie gaze naturale şi racorduri în comuna Secuieni, cu satele Secuieni, Secuienii Noi şi Başta, judeţul Neamţ” sunt reţele edilitare (alimentare cu apă, energie electrică, telefonie, canalizare ape uzate). Daţi-mi voie să dezavuez la fel de pompos şi să vă invit la mine acasă în satul Secuienii Noi nr.112 să îmi arătaţi şi mie reţelele edilitare trecute în acest proiect. Vreau să cred că s-a omis din neatenţie trecerea străzii noastre în proiectul primăriei pentru racordarea la gaze, plătit şi din banii părinţilor mei care au achitat taxe, dar în acelaşi timp mă gândesc că treceţi zilnic pe această stradă şi prin faţa casei mele fiind principalul drum către Roman din Secuieni. De fapt nu m-ar surprinde să o luaţi pe la Piatra Neamţ când mergeţi la Roman”, continuă, tot cu umor cetăţeanul nostru.

Electricitate în maxim o lună?

Peste o lună am putea fi martorii unei minuni, ne mai spune cetăţeanul cu pricina. Conform viceprimarului atunci “va veni lumina” şi pe strada cetăţeanului. “Doamne ajută”, zice el şi zicem şi noi la unison cu el. Poate aşa va trece mai uşor peste supărarea că nu se poate face nimic cu apa şi canalizarea. Rămân tot pe umerii săi, “regie proprie”, cum s-ar spune.

“Deci tot în regie proprie având abonament lunar de 200 RON la un furnizor de apă ambalată pentru cea de băut, că avem copil de 2 ani, iar apa pentru uz menajer din fântâna proprie cu hidrofor doar că este foarte dură (calcaroasă) şi cu ■ filtre tot nu putem preveni distrugerea aparatelor ce intră în contact cu ea. Partea de canalizare la fel, în regie proprie, cu sistem de canalizare şi plătim anual o vidanjă pentru golirea bazinului propriu”, ne mai spune cetăţeanul.

Care încheie într-un mod care nu mai lasă loc la niciun fel de alte comentarii: “Domnule primar, domnule viceprimar vă reamintesc şi vreau să înţelegeţi că nu cer staţii de încărcare electrică, aeroporturi, staţii de metrou, aberaţii. Eu cer normalitate … şi o să închei mult mai simplu cu o întrebare către dânşii la care îmi răspund singur: dumneavoastră şi copii dumneavoastră aveţi gaze? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi electricitate? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi Internet, telefonie fixă? Da, VREAU ŞI EU. Aveţi canalizare, apă curentă unde staţi? Din câte ştiu NU, atunci nu îmi doresc nici eu decât când o să aveţi dumneavoastră”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    19 februarie 2021 at 8:46 AM

    Primariile din Romania nu isi cunosc interesul si nu actioneaza ca „afara”. Ganditi-va ca pe acea strada de 500m se trage gaz,apa, canal,electricitate. Imediat se fac 20 de case noi pe tarla. PRIMARIA castiga bani din avize, autorizații, impozite, taxe, populatia iintinereste iar comuna nu moare. Asa s-a facut la Hemeiusi, asa s-a facut la Cordun etc
    Trebuie oleacă de gândire in perspectiva, de aia ii alegem si ii plătim.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending