Contactează-ne

Cultural

Europarlamentarul Mircea Diaconu dă semnalul Renaşterii culturale a României

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta propune lansarea proiectului "Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc" ■ “vă propun ca în An Centenar să lansăm împreună proiectul Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc, bazîndu-ne pe toate descoperirile şi dovezile despre noi înşine, ca trăitori pe acest teritoriu”, afirmă Mircea Diaconu într-o scrisoare de intenţie transmisă către Monitorul de Neamţ şi Roman ■

Europarlamentarul Mircea Diaconu dă semnalul Renaşterii culturale a României, propunînd lansarea proiectului „Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc”. În acest sens a trimis o scrisoare de intenţie către Monitorul de Neamţ şi Roman, pe care v-o prezentăm în continuare. “Către Ziarul Monitorul de Neamţ, Vă propun ca în An Centenar să lansăm împreună proiectul „Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc”, bazîndu-ne pe toate descoperirile și dovezile despre noi înșine, ca trăitori pe acest teritoriu. După părerea mea, oricine a viețuit vreodată pe aceste meleaguri este strămoșul nostru și a adăugat ceva la ceea ce am putea numi astăzi civilizația spațiului românesc. Este foarte clar că emanciparea politico-socială a României a folosit tot un concept cultural identitar, bazat pe istorie, pe memorie colectivă, singura care poate crea identitate națională, concept sintetizat de Școala Ardeleană în sec. XVIII în ceea ce numim și azi latinitatea noastră. Părerile despre originile și identitatea noastră glisează între dispreț de sine și mândrie exagerată, lăsând un spațiu mult prea mare populismelor care astăzi coagulează energii toxice în toată Europa. Iată de ce cred că un astfel de concept trebuie să decurgă din studii științifice și argumente istorice și să pătrundă încet, încet, în conștiința publică prin toate mijloacele, să dea identitate și conștiință de sine națiunii noastre. Exact în An Centenar. Al dumneavoastră, Mircea Diaconu”

Cît priveşte proiectul în sine, acesta este detaliat în continuare.

“Organizare: Rețea națională de repere ale civilizației spațiului românesc, instituită printr-un act normativ, aflată sub controlul Parlamentului / Guvernului, cu finanțare directă de la bugetul de stat pe baza unui plan anual de activități, cu obligativitatea verificării financiare periodice.

Obiective: Obiectivul general este constituirea unei rețele naționale de centre culturale și de cercetare, care să studieze, expună, dezbată și promoveze reperele civilizației din spațiul românesc, chiar și în afara teritoriului statului român actual, oriunde se poate vorbi despre civilizație românească. Finalitatea trebuie să însemne o «Renaștere culturală», rezultată în urma unui discurs istoric și identitar obiectiv, documentat, lipsit de complexe sau constrângeri politice, un veritabil motor de dezvoltare a României. Obiective specifice: • Aprofundarea studiului civilizației spațiului românesc, ca un tot unitar, incluzând activitatea științifică a principalelor centre universitare și de cercetare de pe teritoriul României; • Organizarea de expoziții permanente, temporare și itinerante pe diferite teme care scot în evidență momentele principale și specificul cultural al civilizației spațiului românesc; • Crearea unui mediu propice pentru dezbateri publice, conferințe naționale și internaționale și pentru evenimente culturale; • Sprijinirea cercetării și inovării atât prin utilizarea noilor tehnologii, cât și prin conectarea mediului universitar / profesional din țara noastră la cel european și internațional; • Apropierea de marele public printr-o strategie coerentă de mediere culturală și de activități destinate tuturor tipurilor de vizitatori, cu accent pe activități educative orientate către elevi și studenți. • Colaborarea cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Cercetării și Inovării, pentru ca în final rezultatele să intre în conștiința publică și să fie parte din bagajul de cultură generală al oricărui cetățean al țării noastre.

Implementare/Locații semnificative: Pentru a avea impactul scontat, fiecare centru cultural din rețea trebuie amplasat într-un sit cultural cu semnificație națională și relevant pentru spațiul geografic de care aparține. Siturile în sine pot fi de factură diferită și pot derula programe de activități complexe, astfel încât să fie în concordanță cu specificul sitului, al zonei și cu temele principale pe care este construit discursul științific. Toate siturile trebuiesc amenajate / reamenajate conform standardelor contemporane din domeniu și conectate între ele. Exemplu de locație: Cazinoul din Constanța – Centru cultural pentru Dobrogea și Marea Neagră. Excelența știintifică: Demersul dorit presupune o colaborare permanentă cu mediul academic românesc și internațional, concretizat printr-un parteneriat cu Academia Română și completat cu colaborări punctuale cu diferite centre universitare și de cercetare. Implicarea mediului academic este crucială pentru reușita proiectului, pentru că doar astfel pot fi garantate calitatea demersului științific și includerea noilor informații rezultate din descoperiri arheologice și din experimente folosind noile tehnologii (arheologie aeriană, studiul ADN). Implicarea publicului: Atragerea și participarea publicului este al treilea pilon fundamental al acestui proiect, deoarece fără o relație activă cu cetățenii nu se poate vorbi despre o schimbare majoră. Întreaga organizare a centrului cultural și strategia de comunicare elaborată trebuie să incite un flux de vizitatori cât mai mare, să îi implice în mod direct în demersul cultural (prin metode moderne de comunicare și interacțiune) și să îi coopteze la marile dezbateri și descoperiri științifice prezentate. Centrul cultural nu trebuie să se poziționeze ca un reper fixat în timp, ci ca un spațiu viu de cunoaștere și de participare”.

Perspective pe termen lung: Deși în faza inițială ar fi nevoie de o investiție considerabilă în amenajarea rețelei culturale (cu posibilitatea de finanțare din fondurile structurale sau din alte surse, ca de exemplu EEA Grants sau Banca Europeană de Investiții), în foarte scurt timp aceasta trebuie să devină sustenabilă prin propria activitate și prin servicii conexe. Pe termen mediu spre lung, aceste centre culturale pot deveni motoare de dezvoltare regională, pot atrage noi finanțări europene și internaționale și pot impulsiona dezvoltarea domeniilor conexe (programe educative, de formare profesională, turism cultural, aplicații IT) Rețeaua culturală națională trebuie să se afilieze la alte rețele culturale europene sau internaționale, cu care să dezvolte programe comune de activități și să atragă finanțări din alte surse decât cele disponibile pentru proiectele cu acoperire națională. La nivel simbolic, demararea unui astfel de proiect cultural național în Anul Centenarului Statului Român ar marca o nouă etapă în consolidarea spiritului național și identitar, de care avem atâta nevoie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Crăciunul pentru Toți – Concert de Colinde Online

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sărbătoarea Crăciunului se apropie cu pași repezi atât pentru cei care au posibilitate să-și îndestuleze casa și masa, cât și pentru cei care se află în nevoie – anul acesta fiind cu atât mai dificil din punct de vedere epidemiologic.

De aceea, sub umbrela Asociației în curs de formareNOI – Dezvoltare, Progres, Comunitate, un grup de tineri din Borlești își dorește să aducă publicului borleștean, nemțean, dar și publicului larg bucuria unui Concert de Colinde ONLINE caritabil care va fi difuzat în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, de la ora 18:00.

Povestea începe acum 2 ani când acest grup de tineri se organizează pentru prima dată cu scopul de a dona toți banii pe care-i strâng în urma păstrării tradiției de a merge cu colinda în sat pe la părinți, bunici, prieteni și foști profesori. Donația a fost făcută sub formă de alimente de bază, dulciuri, fructe de sezon și jucării unui număr de aproximativ 25 de copii în anul 2018, iar în 2019 unui număr de aproximativ 35 de copii aflați în nevoie din localitatea Borlești.

,,Ne dorim tare mult ca prin organizarea acestui concert să ni se alăture tineri care să-și dorească să colinde pentru copiii din comună fără posibilitatea de a sebucura de un Crăciun așa cum o facem noi toți. Unii dintre ei provin din familii monoparentale și au în casă doar o singură sursă de venit, iar alții din păcate au probleme de handicap și familiile nu se pot descurca mai ales în această perioadă solicitantă din punct de vedere financiar. NOI credem că binele poate fi făcut în liniște și în secret, dar ca să-l faci cum trebuie, uneori mai trebuie să faci și puțină gălăgie. Asta facem noi acum: gălăgie. Și sperăm să ni se alăture cât mai mulți tineri în cadrul concertului” spun organizatorii.

În perioada 27 noiembrie – 13 decembrie organizatorii așteaptă înscrierile celor care vor să se alăture demersului lor și să colinde în scop caritabil. Concertul va fi înregistrat respectând toate măsurile de siguranță în vederea prevenirii răspândirii cu virusul SARS-Cov-2 și va fi difuzat pentru publicul larg în seara de Ajun a Crăciunului pentru ca acesta să se bucure de colinde din intimitatea propriului cămin și să doneze pentru această cauză bună.Mai multe detalii vor fi anunțate în curând.

Asociația NOI – Dezvoltare, Progres, Comunitate se află în curs de înființare, iar membrii săi fondatori au copilărit în comuna Borlești sunt buni prieteni și profesioniști în diverse domenii de activitate: IT, comunicare, arhitectură, silvicultură, scenaristică, aviație, nutriție. Ei nu s-au întâlnit deloc întâmplător. Activitatea Asociației NOI se va concentra pe susținerea informării corecte, a dezvoltării zonei rurale din care provin membrii ei, pe progresul moral al cetățenilor și pe construirea unui grup de acțiune în comună care să fie orientat spre unitate, și ajutor reciproc pentruestomparea diferențelor dintre oameni și formarea unui puternic spirit de colaborare.

Proiectul Crăciunul pentru Toți – Concert de colinde Online este organizat de Asociația NOI – Dezvoltare, Progres, Comunitate în parteneriat cu Școala Gimnazială Borlești, Școala Gimnazială Ioan Grigore Teodorescu Ruseni, Grădiniția nr. 4 București.

Parteneri media: Iqads, Smark

Mai multe detalii despre evenimentul Crăciunul pentru Toți – Concert de colinde Online și cum puteți dona sunt disponibile pe: https://bit.ly/CraciunulPentruToti

Citește știrea

Actualitate

Asasinarea lui Iorga, istoricul care a scris magistralul articol „Fereşte-te, popor al meu, căci mari primejdii ţi se pregătesc“

Știre publicată în urmă cu

în data de

În arhivele nemţene se păstrează mai multe documente referitoare la fărădelegile legionarilor din toamna nefastului an 1940, când au fost asasinaţi în aceeaşi zi, 27 noiembrie, marele învăţat Nicolae Iorga şi profesorul – economist Virgil Madgearu.

Dintre acestea amintim: Notă informativă asupra împrejurărilor de fapt în care a fost săvârşit asasinatul profesorului Nicolae Iorga, întocmită de Parchetul General al Curţii de Apel din Bucureşti către Preşedinţia Consiliului de Miniştri din 3 aprilie 1941; Referatul introductiv al procurorului militar pe lângă Tribunalul militar C.M.C., referitor la asasinarea profesorilor Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu din 19 iunie 1941, precum şi Raportul medico-legal, din 22 iulie 1941, efectuat de Institutul Medico-Legal Profesor dr. Mina Minovici din Bucureşti.

Cel care a scris articolul atât de semnificativ şi, în acelaşi timp, atât de zguduitor, „Fereşte-te, popor al meu, căci mari primejdii ţi se pregătesc“, a avut parte de o moarte care rămâne, fără exagerare, una din cele mai tragice din istoria neamului românesc. În raportul medico-legal amintit, se menţiona prezenţa a trei plăgi orificiale, de 7 milimetri, prin armă de foc în regiunea pectorală dreaptă, deasupra mamelei, un orificiu prin armă de foc la nivelul, unghiului intern al ochiului stâng, un alt orificiu în regiunea mijlocie a obrazului stâng.

Se specifica în continuare că moartea lui Nicolae Iorga, profesor universitar, în vârstă de 69 ani a fost violentă. Ea s-a datorat unor plăgi prin armă de foc, ale capului şi trunchiului, cu distrugerea creierului şi hemoragie internă. Din celelalte două documente amintite aflăm modul cum a fost ucis savantul român de mâinile bestiale ale legionarilor. (Amănuntele fiind cunoscute din diverse lucrări nu le mai relatăm).

Concluzia organelor de urmărire penală a asasinilor profesorului Iorga era aceea că profesorul a fost ridicat de la vila sa din Sinaia, în seara de 27 noiembrie 1940, între orele 17.00 – 17.30, de o echipă de 5-6 legionari veniţi din Capitală, astfel cum înşişi asasinii au arătat în momentul ridicării. Cadavrul a fost găsit în dimineaţa de 28 noiembrie 1940, orele 07.15, la un kilometru de comuna Strejnicu, la 15 metri de şoseaua Strejnicu – Ploieşti.

Aceleaşi organe penale menţionau că prezumţiuni puternice şi concordante sunt dovada suficientă că toţi asasinii lui Madgearu au participat şi la asasinarea lui Iorga. Nu s-a putut stabili cu precizie ce s-a întâmplat cu profesorul Iorga după ridicarea sa de la vila din Sinaia şi până în momentul asasinării. Din relatarea unor martori – aşa cum rezultă din referatul procurorului militar – zece la număr s-ar presupune că profesorul ar fi fost dus la Teişani (lângă Vălenii de Munte – n.n.) unde ar fi fost judecat şi probabil schingiuit în casa lui Victor Enăchescu, de faţă fiind între alţii şi Gheorghe Dinescu, fostul primar legionar al comunei Vălenii de Munte, după care, în cursul nopţii de 27/ 28 noiembrie 1940, l-ar fi dus la punctul unde a fost găsit şi unde a fost asasinat.

Acelaşi document conchidea că asasinarea lui Iorga şi Madgearu, a celor 64 de deţinuţi politici de la Jilava, din noaptea de 26/ 27 noiembrie 1940, asasinarea comisarilor Dumitrescu şi Davidescu, în pădurea Balota lângă Ploieşti, a altor patru comisari în arestul Prefecturii Poliţiei Capitalei – socotiţi ca unelte ale vechiului regim, sechestrarea în scop de asasinare a mai multor personalităţi politice ca: Gh. Tătărăscu, C. Argetoianu, I. Gigurtu, Mihail Ghelmegeanu etc., sunt asasinate politice executate de membrii organizaţiei legionare în contra personalităţilor politice ale vechiului regim, având un vădit scop şi mobil politic.

Întreaga ţară, precum şi locuitorii din acest colţ de pământ românesc, au fost consternaţi de crima sălbatică a legionarilor faţă de cel mai curat şi nobil suflet de român, cum se arăta în telegrama Prefecturii judeţului Neamţ, din 29 noiembrie, către conducătorul statului de atunci, Ion Antonescu. În telegrama Prefecturii judeţului Roman, din aceeaşi zi se arăta că oamenii din urbea Roman şi judeţul nostru vor păstra în memorie cu pioşenie şi recunoştinţă pe marele savant al românilor iar crima săvârşită asupra lui de către criminalii legionari, reprezintă una din cele mai odioase asasinate. În arhive se păstrează şi documente despre legăturile marelui istoric cu ţinutul Neamţuljui. La Roman a apărut, în perioada 1879- 1892, ziarul intitulat Romanu, bisăptămânal, având ca director pe Emanuel Arghiropol.

Se ştie că directorul ziar,ului cunoscut mai mult sub numele de Manolache Arghiropol, era unchiul istoricului. Magistrat, avocat, nuvelist, poet, director de ziar şi reviste, Manolache, după mai multe peregrinări prin ţară, se stabileşte la Roman. Şi, în 1884, la 13 ani, primul copil din familia lui Nicu Iorga, debuta în ale scrisului. Despre acest debut, spre mândria romaşcanilor, ne mărturiseşte însuşi marele cărturar: „Stăteam la masa lui moşu Manole, care cu ciubărul în care-şi răcea vinul supt masă, îmi dicta pentru ziarul pe care apoi proaspăt venit de la tipografia lui Kubelca îl pătuream şi-l timbram, foiletonul tradus dintr-un Moliere, pe care mă îndărătniceam să-l scriu Moliere, ori, retras în colţul meu, redactam anecdote pentru pagina a patra, sau judecam politica generală a Europei, nu fără a mă lupta crunt cu conducătorii ei, în articole pe care moşu le găsea vrednice de a fi publicate în fruntea ziarului său Romanu, fără l, ca să nu se confunde cu Românul lui C.A. Rosetti.

Citește știrea

Actualitate

Sadoveanu, comemorare la schitul din Poiana Liniştii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ slujba de pomenire a fost oficiată cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea scriitorului ■ arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul schitului Vovidenia, şi-a lansat cu acest prilej volumul „Sadoveanu ... altfel“ ■ „Dacă cititorii ar cunoaşte şi altă latură a biografiei romancierului şi ar intui fondul sufletesc în care şi-a plămădit scrierile, poate l-ar înţelege mai lesne“, apune autorul ■

Mihail Sadoveanu a fost comemorat recent la aşezămîntul de cult Vovidenia, la 140 ani de la naşterea sa, printr-o slujbă oficiată în biserica schitului din Poiana Liniştii în prezenţa unui grup restrîns de participanţi, dat fiind contextul epidemiologic actual.

Adriana Petrariu, primarul comunei Vînători Neamţ, a luat parte la eveniment, reiterînd cît este de importantă cinstirea făritorilor de cultură şi, mai cu seamă, cinstirea memoriei lor, cunoscîndu-le operele.

Şi şefa bibliotecii comunale din localitatea menţionată, Maria Coşofreţ, a vorbit despre importanţei lecturii, în general, dar şi despre cinstirea memoriei scriitorului Mihail Sadoveanu prin citirea cărţilor sale. Ulterior, la muzeul dedicat scriitorului, din imediata vecinătate, a fost lansată cartea „Sadoveanu… altfel“, al cărei autor este arhimandritul Mihail Daniliuc, stareţul Mănăstirii Vovidenia. Tot aici s-a desfăşurat un mic program artistic oferit de elevi coordonaţi de profesoara Laura Panaite de la Liceul „Chiriac Nicolau“, din Vînători Neamţ.

„Am săvîrşit slujba de pomenire căci scriitorii oricît de celebri ar fi, ca oameni au avut scăderi, căutări şi de aceea au nevoie în primul rînd şi de rugăciune, aşa cum ne rugăm şi facem pomeniri pentru toţi cei dragi din rudeniile noastre plecaţi în Veşnicie“, ne-a spus arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul schitului, care şi-a făcut un obicei din a pomeni, atît la slujbe, cît şi în paginile unor publicaţii religioase, personalităţi importante ale neamului românesc, ţinînd cont şi de legătura lor cu Biserica şi slujitorii acesteia. Părintele Mihail Danilic este şi custode al Casei Memoriale Visarion Puiu şi Muzeului Mihail Sadoveanu, din imediata vecinătate a schitului.

Cele două expoziţii muzeale sînt organizate în acelaşi imobil, o casă frumoasă ridicată de mitropolitul Visarion Puiu şi în care Sadoveanu a locuit vara, lucrînd la unele dintre operele sale, impunătoare clădire fiindu-i dată de autorităţile vremii pentru a fi folosită ca o casă de creaţie.

Era cel mai potrivit loc pentru lansarea volumului „Sadoveanu… altfel“, un omagiu adus scriitorului pe care arhimadritul Mihail Daniliuc a încercat să-l aducă mai aproape de publicul larg, dezvăluind laturi mai puţini cunoscute ale personalităţii lui. Lucrarea, apărută recent la Editura Doxologia, a Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvîntarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, este prefaţată de cîteva gînduri scrise de nepoata marelui prozator, Smaranda Herford, iar postfaţa este semnată de cunoscutul scriitor ieşean Grigore Ilisei.

Am aflat mai multe detalii despre carte de la arhimandritul Mihail Daniliuc. „Ideea de a alcătui acest volum referitor la anumite aspecte din viaţa şi opera celebrului literator mi-a venit cînd am început să-mi dau seama, după mai multe lecturi din şi despre Sadoveanu, că nu este prezentat integral, ci fragmentar, în funcţie de temele de cercetare şi interesele biografilor, criticilor literari sau jurnaliştilor şi cînd am văzut că nu mai ocupă locul cuvenit în manualele şcolare.

Am dorit să aşez aceste cuvinte pe hîrtie, întrucît prozatorul nu se arată întotdeauna lesne de înţeles, iar timpul pentru detalii, într-un muzeu, este limitat. Or, dacă cititorii ar cunoaşte şi altă latură a biografiei romancierului şi ar intui fondul sufletesc în care şi-a plămădit scrierile, poate l-ar înţelege mai lesne.

Articolele strînse în prezentul volum au văzut lumina zilei fie în cotidianul Patriarhiei Române, ziarul «Lumina», fie pe portalul Doxologia al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ori alte publicaţii. De asemenea, unele teme din carte au fost prezentate în cadrul anumitor simpozioane şi prelegeri dedicate comemorării scriitorului, dar volumul cuprinde şi materiale inedite“, ne-a spus autorul.

Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880, la Paşcani, tatăl fiind avocat, iar mama sa, fiică de răzeşi. A trecut în nefiinţă la data de 19 octombrie 1961, la Bucureşti, fiind înmormîntat la cimitirul Bellu, alături de Eminescu.

Citește știrea

Trending