Contactează-ne

Actualitate

Eternul chin al trecerii peste linii ar fi pe sfîrşit, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ s-a dat undă verde pentru reabilitarea trecerii la nivel cu linile de cale ferată de pe DN 2 ■ o înîlnire a avut loc la sediul Regionalei CFR Iaşi ■ au participat primarul Leonard Achiriloaei şi reprezentanţii firmelor care folosesc liniile industriale din zonă ■

Reabilitarea trecerii la nivel cu liniile de cale ferată de pe DN2-E-85, care este subiectul ridicat în permanenţă de presă şi locuitori, din cauza gradului de degradare din ce în ce mai accentuat al infrastructurii rutiere, din cauza traficului infernal din zonă, se pare că şi-a găsit, în sfîrşit, rezolvare.

Primarul Leonard Achiriloaei a făcut cunoscut faptul că a participat, săptămîna trecută, la o întîlnire organizată de către reprezentanţii Regionalei CFR Iaşi, unde s-au pus la punct datele referitoare la modificarea infrastructurii din zonă, prin reducerea de la cele trei linii de cale ferată, existente în prezent, la o singură linie cu un sistem de macaze.

„Am participat la o întîlnire de lucru, la Iaşi, organizată la sediul Regionalei CFR cu ceilalţi coproprietari ai liniilor de cale ferată (Marsat, Oscar Down Stream şi Holcim – n.r.). Ne bucurăm să constatăm că, în urma acestei întîlniri, s-a parafat un agreement, ce va permite derularea lucrărilor la acest obiectiv şi asumarea unei sume de 80% din totalul investiţiei de către CFR.

Diferenţa va fi suportată de către ceilalţi trei proprietari ai liniilor ferate industriale, ceea ce face posibilă rezolvarea acestei probleme. Din ceea ce am înţeles, în a doua jumătate a acestui an, vor începe lucrările efective la acest obiectiv“, a precizat Leonard Achiriloaei.

Conform declaraţiilor acestuia, soluţia tehnică găsită e aceea a unei singure linii de cale ferată ce va tranzita E-85, urmînd a fi montat aici un sistem de macaze ce va fi utilizat de cei trei agenţi economici, care foloseasc liniile. Reprezentanţii guvernamentali vorbesc şi despre soluţii de rezolvare a traficului infernal din zonă, de către CNAIR care a accesat un proiect tehnic pe fonduri europene – Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţiei a investiţiei Pasaj superior pe DN2 peste CF la Roman, km.332+961, în vederea obţinerii de fonduri europene de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructurp Mare (POIM).

Studiul de fezabilitate pentru pasarelă are o valoare de 870.302 lei, cu o contribuţie de 85% de la UE, respectiv 624.803 lei şi doar 15% contribuţie a României (110.259 lei). Diferenţa de 135.239 lei o reprezintă cheltuieli neeligibile.

Conform Grupului de studiu al Asociaţiei Moldova Vrea Autostradă, dat publicităţii în luna ianuarie 2019, media zilnică anuală a traficului rutier pe DN 2 în Roman era încă din 2010 în medie de 13.998 de maşini, în 2015 de 14.761 maşini, cu o creştere procentuală de 5,45%, de la un an la altul.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Kosticka

    31 martie 2021 at 7:25 AM

    Poate cele trei firme au fost sponsori in campaniile electorale iar politicienii romascani au fost interesati sa ia banii pt asta si sa nu deranjeze acele firme cu cheltuieli care nu le aduceau lor nici un folos personal. De multi ani se putea gasi aceasta solutie dar a fost dezinteres total fata de cetateni.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Actualitate

Judecat cu repetiţie pentru mită la poliţist

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a comis două fapte după acelaşi modus operandi ■ al doilea proces abia începe, iar în primul a primit o sancţiune fără executare ■ la a doua abatere a fost arestat preventiv, apoi a ajuns arestat casnic ■

La Tribunalul Neamţ începe procesul unui bărbat perseverent care în două rînduri a dat mită la poliţişti. Ambele oferte au fost declinate, însă în al doilea caz, insistenţa lui Vasile Ilieş a fost taxată de judecători care l-au arestat preventiv.

Ulterior măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Acum s-a încheiat procedura de Cameră preliminară şi a început judecata. În acest caz totul a început pe 17 februarie 2021, a călcat din nou strîmb şi i-a ofertat pe doi poliţişti rutieri de la Tîrgu Neamţ cu 500 de dolari.

Oamenii legii au declinat oferta şi şi-au anunţat superiorii, cel în culpă fiind pus sub acuzare pentru dare de mită. „Ca urmare a denunţului a doi poliţişti din cadrul Poliţei Oraşului Tîrgu Neamţ – Formaţiunea Rutieră – poliţişti anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Neamţ, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ efectuează cercetări faţă de o persoană, fără calitate specială, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de dare de mită şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului“, conform unui comunicat al DGA.

S-a stabilit faptul că, pe 17 februarie 2021, bărbatul a oferit suma de 500 de dolari echipajului de poliţie cu scopul ca cei doi oameni ai legii să-şi încalce atribuţiile de serviciu. Mai exact, mituitorul ar fi vrut ca poliţiştii să se facă că nu-l văd că era băut la volan şi să nu întocmească actele de constatare ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avînd în sînge o concentraţie alcoolică peste limita legal admisă, respectiv 0,67 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Pe 17 februarie, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore. A doua zi, pe 18 februarie, inculpatul a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, iar la final judecătorii au deliberat şi au dispus privarea de libertate pentru următoarele 30 de zile, ulterior Ilieş ajungînd arestat casnic.

Bărbatul mai are la activ o faptă de similară pentru care în luna martie a acestui an a primit o pedeapsă de 1 an, 6 luni şi 20 de zile de închisoare pentru dare de mită şi conducere sub influenţa alcoolului, sancţiune pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. El trebuie să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunităţii şi a pierdut prin confiscare mita de 400 de dolari. Rămîne de văzut ce se va întîmpla la al doilea proces.

Citește știrea

Trending