Contactează-ne

Actualitate

Escroci în acțiune. Cum ne putem feri de înșelătoriile online

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bătrân a fost înșelat de persoane necunoscute, care i-au propus o afacere cu acțiuni de la societatea Hidroelectrica

Inspectoratul Județean de Poliție Neamț a transmis că în ziua de 21 februarie, cadrele de la Poliția Roman au fost sesizate prin apel 112, de către un bărbat, în vârstă de 67 de ani, din Secuienii Noi, cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni. A rezultat faptul că, sub pretextul unor investiții în acțiuni Hidroelectrica, persoane necunoscute i-au creat un prejudiciu de 4.600 de lei.

Într-o încercare ulterioară de a amplifica daunele, infractorii au accesat ilegal telefonul mobil al victimei, încercând să realizeze operațiuni financiare frauduloase. În cadrul aceleiași rezoluții infracționale, aceștia i-ar fi accesat în mod ilegal telefonul mobil, încercând să efectueze operațiuni financiare în mod fraudulos din conturile deschise pe numele persoanei vătămate.

„Din fericire, reprezentanții unității bancare au intervenit la timp, prevenind retragerea sumelor de bani, din conturi. În cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciunea, tentativă la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic”, a transmis Poliția Neamț

Pentru a reuși, aceștia au nevoie de numele dumneavoastră de utilizator/ ID de logare şi parolă de la aplicația de Mobile Banking. Cea mai des întâlnită metodă este instalarea unor programe de acces de la distanță. Acest lucru se poate întâmpla destul de uşor dacă dați click pe aceste reclame sau link-uri din e-mail-uri false.

În cele mai multe cazuri, următorul pas este primirea unui apel prin care vi se va prezenta opţiunea de instalare a unei astfel de aplicații pe telefonul mobil. Astfel obțin acces la toate datele din telefonul tău și pot iniția plăți şi transferuri. Aceasta este una dintre metodele folosite, însă o altă metodă este apelul tradițional, numit şi spoofing.

Astfel puteți fi apelat de pe numerele de call center şi puteți fi informat de exemplu, despre aprobarea unui credit pentru care au nevoie de datele dumneavoastră personale – printre care şi datele cardului pentru a face viramentul. Obiectivul este acela de a obține datele și acces la aplicația dumneavoastră de Mobile Banking.

Dacă iți este promis un câștig rapid printr-o investiție sau acceptarea unei moșteniri, fii prudent. Trebuie să fii atent la link-uri. Link-urile false nu au URL scurt și nici uzual. Nu oferi nimănui datele cardului sau orice date cu caracter personal.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending