Contactează-ne

Actualitate

Escrocherii virtuale. Numele şi imaginea Andreei Marin şi Iuliei Vîntur au fost folosite în campanii umanitare false

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ grupul infracţional s-a folosit de imaginea unor vedete tv, pentru campanii umanitare nereale ■ înşelăciunile au avut loc pe reţelele de socializare ■ 273 de persoane au fost ţepuite cu 33.853 de dolari şi 1.000 de lei ■ patru inculpaţi au fost deferiţi justiţiei de procurori DIICOT ■

Procurorii DIICOT au finalizat urmărirerea penală şi au trimis în judecată patru indivizi în dosarul escrocherilor pe internet în numele vedetelor. Au ajuns la judecată fraţii Iulian Vlad, Alexandru Ovidiu şi Valentin Lăcătuş, alături de ei find inculpat clujeanul Constantin Cătălin Neagru. Este un proces amplu, cu nu mai puţin de 86 de părţi, între care cei patru inculpaţi.

21 de victime s-au constituit părţi civile, iar diferenţa de 61 de persoane au calitatea de părţi vătămate. Gruparea a găsit o metodă inedită pentru a face rost de bani. A creat pe reţele de socializare false profiluri, la care au folosit imagini şi date ale unor vedete de televiziune precum Andreea Marin, Iulia Vîntur, Sofia Vicoveanca, Stela Popescu sau Teo Trandafir.

Cînd aceste profiluri au fost puse la punct, au demarat campanii umanitare imaginare şi au strîns în conturile special create pentru acţiunile ilicite 33.853 de dolari americani şi 1.000 de lei. Reţeaua a funcţionat fără probleme aproape doi ani. Totul pînă ieri, 11 octombrie 2016, cînd procurorii DIICOT au efectuat descinderi la locuinţele suspecţilor.

Au avut loc cinci percheziţii domiciliare, dintre care patru în Neamţ şi una în judeţul Cluj. Totul a avut drept scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvîrşirea infracţiunilor de fals informatic şi fraudă informatică. Anchetatorii au apreciat că în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 –2016, un număr de patru suspecţi s-au constituit într-un grup infracţional organizat.

Au acţionat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o reţea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV, postînd fotografii reale ale acestora alături de informaţii personale, parte din acestea reale, parte false, care prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

„În urma introducerii datelor informatice pe reţeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerînd sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont şi au purtat diverse discuţii, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferînd pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani“, conform DIICOT.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, în perioada 1 ianuarie 2015 – 2 august 2016, pe numele celor patru suspecţi au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, un număr de 360 tranzacţii de la 273 de persoane vătămate, suma totală încasată de escroci în acest fel fiind stabilită la 33.853,37 dolari americani şi 1.000 de lei noi.

La descinderile domiciliare oamenii legii au ridicat din locuinţele suspecţilor şase telefoane mobile şi tot atîtea cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator şi 15 chitanţe de la ridicarea banilor. Vedeta de televiziune Andreea Marin este cea care i-a turnat la anchetatori pe cei care i-au clonat pagina de Facebook, „Zîna surprizelor“ afirmînd atunci că nu a putut rămîne indiferentă cînd şi-a dat seama că unii fac bani în numele ei.

„Contul meu nu a fost spart, cel oficial există. Contul a fost clonat, cu aceeaşi fotografie, oamenii primeau cerere de prietenie şi li se cerea pe privat să doneze bani. Ei pot verifica dacă este cel original. Nu pot să nu văd naivitatea unor oameni, unii au intrat la mine pe cont şi m-au întrebat. Cum îşi poate imagina cineva că intru pe privat să cer bani? Nu e în regulă, trebuie să te gîndeşti cine e omul care face asta, ce reputaţie are.

Nu am stat să aştept să se rezolve problema de la sine, ci am făcut cererea către Poliţie, am spus ce se întîmplă, deschizînd practic o anchetă“, declara Andreea Marin. Aceasta a mai adăugat că totul a fost în defavoarea oamenilor care au crezut în această poveste şi care le-au dat escrocilor circa 34.000 de dolari. Şi alte vedete tv au fost folosite de gruparea infracţională. Actriţa Rodica Popescu Bitănescu a susţinut că nici măcar nu are conturi pe releţe de socializare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending