Arhivă 2005-2017
Embargoul pe brînza, amînat pîna anul viitor
• comercializarea pe piata libera a produselor de origine animala din gospodariile micilor producatori agricoli se prelungeste pîna la 1 ianuarie 2008 • din acel moment, taranii care vînd în piete vor trebui sa respecte reguli de igiena si etichetare •
Micii producatori agricoli nemteni mai pot vinde în piete produse alimentare de origine animala provenite din gospodariile proprii, fara a fi înregistrati la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt, pîna la 1 ianuarie 2008. Dupa aceasta data, pentru a putea vinde brînzeturi, carne, lapte, oua, peste si alte produse în pietele agroalimentare, taranii vor fi obligati sa se înscrie la DSVSA Neamt si sa respecte un ghid de reguli de igiena si etichetare. Actul normativ care reglementeaza aceste noutati, încercînd sa adapteze legislatia la cea a Uniunii Europene (UE), ar fi trebuit, initial, sa intre în vigoare de la 18 ianuarie. În urma protestelor fermierilor, aplicarea sa a fost amînata pentru 18 iulie, iar acum, tot la presiunea producatorilor particulari, a fost amînata înca o data, pentru începutul lui 2008. Dupa 1 ianuarie, cînd va intra în vigoare forma modificata a ordinului, fermierii vor putea vinde alimente de origine animala fie din gospodariile proprii, fie prin intermediul centrelor de prelucrare a laptelui, a magazinelor alimentare sau de desfacere, magazine mixte, carmangerii care vor exista în localitatile de domiciliu sau în cele învecinate. Aceste unitati vor trebui sa fie autorizate de catre DSVSA Neamt. Cert este ca în pietele din judet vor fi comercializate doar produsele alimentare provenite de la unitati autorizate sanitar-veterinar, care respecta normele europene si se pot exporta în UE. Acestora li se vor adauga produsele alimentare importate, dar si cele traditionale preparate în gospodarii. Pentru a înregistra un produs traditional, producatorul trebuie sa faca o solicitare scrisa catre Directia Agricola, însotita de un „caiet de sarcini“ al produsului, în care vor fie înscrise reteta, ingredientele, modul de prezentare. Se vor face verificari la producator acasa, responsabilii de la agricultura vor delibera, dupa care va fi eliberat certificatul de produs traditional. Micii producatori pot sa vînda în pietele din judet anumite produse doar daca îndeplinesc masuri minimale de siguranta alimentara si sînt înregistrati la DSVSA Neamt. Pe de alta parte, utilajele utilizate în ferma trebuie sa fie curate si igienizate, iar producatorii trebuie sa respecte norme de igiena personala, sa eticheteze si sa marcheze produsele pentru a se cunoaste gospodaria de provenienta.

-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate3 zile,
Ratis Serv – angajează
-
Prima pagină2 săptămâni,
Apar în sfârșit dovezi „indubitabile” privind „ingerințele în alegerile din România”
-
Prima paginăo săptămână,
Proiect de 80 de milioane de euro pentru drumuri și poduri din Neamț
-
Eveniment2 săptămâni,
Artefactele de aur și argint din Neamț, în siguranță după furtul din Olanda
-
Prima pagină2 zile,
Camelia Stoean: o viață pentru copiii nimănui
-
Actualitate2 săptămâni,
Unirea Principatelor, la Turnul lui Ștefan. „Am făcut poate primul pas pentru a înființa România modernă” FOTO
-
Administrație2 săptămâni,
Reduceri de personal în administrație: plan național sau reacții punctuale?