Contactează-ne

Actualitate

Elevii îşi vor evalua profesorii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din toamnă, semestrial, cadrele didactice vor fi evaluate şi de elevi ■ aceştia vor primi chestionare anonime ■ rezultatul evaluării elevilor nu va influenţa calificativele şi salarizarea cadrelor didactice ■

Ministerul Educaţiei Naţionale va definitiva în acest semestru metodologia de feedback a elevilor pentru activitatea cadrelor didactice, urmînd ca din toamnă acesta să se generalizeze în toate şcolile.

„Deocamdată vrem să vedem metodologia. După cum se ştie, domnul secretar de stat, Radu Szekely, a susţinut că din toamnă este obligatorie implementarea acestei metodologii, care se va materializa în completarea de către elevi a unor chestionare ce nu vor avea impact asupra calificativelor sau salariilor cadrelor didactice.

Această metodologie va putea fi îmbunătăţită, astfel încît să se obţină rezultate concrete, fără ca profesorii să fie lezaţi. De fapt, acest feedback din partea elevilor este obţinut şi în prezent la sfîrşitul fiecărei ore de curs de către toate cadrele didactice.

Cel mai important lucru este faptul că trebuie făcută diferenţa dintre acest procedeu şi componenta de evaluare, care se face de către cei ce au competenţe în acest domeniu. Fiecare cadru didactic trece la sfîrşitul anului şcolar prin acest proces de evaluare profesională. Se doreşte însă ca după implementarea metodologiei de feedback să se colecteze informaţii, cu adevărat relevante, despre activitatea unui cadru didactic, pentru că educaţia elevilor este foarte importantă şi este cheia rezolvării relaţiei profesor-elev“, a declarat Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct.

Legislaţia privind feedback-ul din partea elevilor a fost elaborată prin Ordinul MEN nr.4742/ din 2016, cînd s-a legiferat Statutul Elevului, însă aceasta nu a fost dezvoltată nici pînă în prezent prin acte subsecvente. Asociaţiile non-guvernamentale care au monitorizat aplicarea acestor acte normative susţin că aplicarea unor astfel de procedee de evaluare ar putea duce la apariţia unor încălcări ale legislaţiei privind datele cu caracter personal şi posibilitatea ca un cadru didactic să fie insultat la adăpostul anonimatului chestionarelor. „Numai prin educaţie temeinică vom putea evita apariţia unor situaţii în care cadrele didactice să poată fi insultate“, a mai adăugat Dana Păiuş. De altfel rezultatul feedback-ul nu se transmite altor elevi şi nu se face public, fiind unul confidenţial.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    26 aprilie 2021 at 3:49 PM

    Dacă cadrele didactice nu vor fi “lezate” si nici evidențiate, atunci la ce bun acțiunea asta??

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending