Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Elevi ucrainieni, la internationalele de limba româna

Știre publicată în urmă cu

în data de

• doi elevi ai Seminarului Teologic Veniamin Costachi vor participa la Concursul International de limba româna „Mihai Eminescu“ de la Tîrgoviste • ei nu vor reprezenta Neamtul si România, ci Ucraina, tara lor de origine •

Una calda si alta rece pentru judetul Neamt, la Concursul International de limba româna „Mihai Eminescu“, care va avea loc peste doua zile, la Tîrgoviste. Desi din judetul Neamt vor participa doi elevi la aceasta competitie de mare importanta internationala, ei nu vor lupta pentru prestigiul României, respectiv al judetului Neamt, ci pentru cel al Ucrainei, tara lor de origine. Elevii studiaza la Seminarul Teologic Veniamin Costachi (foto) de la Manastirea Neamt, fiind elevi la noi pe baza de bursa. Primul participant este Shefan Lukynchuk si este în clasa a XI-a, iar al doilea este Zmoshu I. Heory, clasa a XIII-a. „Chiar daca la aceasta competitie cei doi elevi nu vor reprezenta România, avem si noi un merit, totusi, în formarea lor, pentru ca ei învata limba româna la Seminarul Veniamin Costachi“, a declarat profesoara Marlena Botez, inspector scolar de româna în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

La început, celor doi olimpici le-a fost greu cu limba româna

Shefan Lukynchuk studiaza la semianrul Teologic Veniamin Costachi de trei ani, iar conationalul sau, Zmoshu I. Heory, de cinci ani. Elena Apetroaiei, profesoara de limba si literatura româna care îi pregateste pe cei doi elevi, îsi aminteste cum, la început, celor doi tineri le-a fost destul de greu sa se exprime în româneste. „Scrisul slavon, îmbinat cu cel românesc, nu dadea un rezultat prea bun. Dar elevilor le-a placut sa învete si profita de sansele care le sînt oferite de seminar – studiaza în biblioteca de acolo, preotii-profesori le ofera indicatii pretioase si au reusit sa ajunga în faza finala a unui concurs international. Cu certitudine vor avea emotii pe întreaga perioada de desfasurare a competitiei, nu numai la partea scrisa, ci si la cea orala, în care se va urmari modul lor de exprimare în limba româna. Sper sa facem o figura frumoasa la Tîrgoviste, chiar daca ne vom prezenta cu doi elevi ucraineni. Ei vor lupta si pentru prestigiul judetului Neamt, al seminarului, nu doar pentru al tarii lor“, a declarat profesoara de limba si literatura româna de la Seminarul Teologic Veniamin Costachi, Elena Apetroaiei, cea care îi va însoti pe baieti la Tîrgoviste.

În comisia centrala de jurizare, un membru de la Piatra Neamt

Din comisia centrala de jurizare a Concursului International „Mihai Eminescu“ va face parte profesoara Luminita Vîrlan, director adjunct al Colegiului National Petru Rares. Cadrul didactic nemtean a fost selectat, alaturi de alti 24 de dascali din tara, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, dupa rezultatele deosebite obtinute în urma muncii la catedra. „Pentru ca la acest concurs participa elevi proveniti din diaspora, o componenta a competitiei va fi o proba orala, pentru a se vedea cum reusesc sa se descurce în limba româna. Concurentii vor fi din 19 tari“, a declarat profesoara de limba si literatura româna, Luminita Vîrlan. Elevii de la Tîrgu Neamt vor porni în aceasta dimineata catre Tîrgoviste, mîine va avea loc deschiderea oficiala a concursului, joi – întrecerea propriu-zisa, iar duminica, 3 iunie, afisarea rezultatelor si festivitatea de premiere a celor mai buni.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending