Contactează-ne

Actualitate

Elevi mai puţini, clase mai puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul şcolar 2021-2021 a pornit cu minus trei clase în învăţămîntul nemţean ■ cauzele sînt legate de scăderea demografică, din ce în ce mai accentuată ■ o altă cauză o reprezintă, în ultimii ani, migraţia forţei de muncă spre străinătate, mulţi dintre părinţi luîndu-şi şi copiii în ţările în care s-au stabilit temporar ■ cu toate acestea, la începutul acestui an, se constată şi fenomenul întoarcerii în ţară a cîtorva zeci de copii şi integrarea lor în sistemul de educaţie românesc ■

Scăderea dramatică a natalităţii la nivelul judeţului Neamţ, din ultimii ani, are repercusiuni şi asupra sistemului de învăţămînt, de aşa natură încît, de la an la an, numărul claselor este şi el mai mic. La conferinţa de presă premergătoare deschiderii noului an de învăţămînt, 2021-2022, inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a vorbit şi despre planul de şcolarizare.

„În primă instanţă am intrat în noul an şcolar cu minus efectivele necesare acoperirii a cinci clase a IX-a şi anul I şcoală profesională, ca ulterior să rămînă un deficit de trei clase, care nu au fost realizate din lipsa copiilor. Toţi elevii care au absolvit clasa a VIII-a se regăsesc, în final, într-o formă de învăţămînt. Astfel la învăţămîntul preşcolar în plan aveam 10.449 copii, dar am reuşit să şcolarizăm 10.930 copii.

Trebuie să reamintim faptul că la toate ciclurile de învăţămînt, mai puţin la şcoala profesională, am fost ajutaţi de faptul că foarte mulţi copii plecaţi după părinţii care lucrează în străinătate s-au întors în ţară. La învăţămîntul primar aveam un plan de 19.846 elevi şi am reuşit să înscriem 20.050 copii. În învăţămîntul gimnazial aveam planificat înscrierea a 17.095 elevi şi am reuşit să avem 17.108.

În cluburile sportive din judeţ ne-am planificat să avem 1.442 elevi şi am reuşit înscrierea a 1.440. La clasa a IX-a aveam planificată înscrierea a 2.639 elevi şi am reuşit să avem doar 2.568. Cele mai mari pierderi le avem însă la învăţămîntul profesional unde ne-am propus să înscriem 1.065 copii şi am reuşit să avem în anul I doar 860 elevi pe diverse meserii”, a precizat Mihai Obreja.

În Planul local de acţiune pentru dezvoltarea învăţămîntului profesional şi tehnic (PLAI), întocmit de ISJ şi partenerii educaţionali la finele anului 2020, pe lîngă analiza demografică care reflectă, aşa cum spuneam, scăderea populaţiei şcolare şi depopularea mai accentuată, de la un an la altul, a sistemului de educaţie nemţean, se fac şi recomadări în ceea ce priveşte reţeaua şcolară în raport cu nevoile sistemului.

Se impune asigurarea accesului la educaţie şi formare, în general şi la formarea profesională, în special, prin mai multe metode. Dintre aceste sînt pomenite concentrarea resurselor materiale în şcoli, viabile, în paralel cu rezolvarea problemelor de acces la sistemul de educaţie. Trebuie să se ţină cont de numărul de elevi ce revin unui cadru dodactic, de resursele umane şi materiale.

Urmează apoi un indicator de proces care vizează mecanisme decizionale de descentralizare a sistemului de educaţie, ce trebuie să ţină seamă de rata de cuprindere a elevilor în şcoală, de abandonul şcolar, de rata de absolvire şi cea de inserţie a absolvenţilor. La o analiză atentă a cauzelor depopulări masive a învăţămîntului, din ultimii ani, o reprezintă, în principal, migraţia forţei de muncă spre străinătate, mulţi dintre părinţi luîndu-şi şi copiii în ţările în care s-au stabilit temporar.

Cu toate acestea la începutul acestui an se constată, din statistica prezentată de ISJ şi fenomenul întoarcerii în ţară a multor copii şi integrarea lor în sistemul de educaţie românescă, dar nu în număr suficient încît să suplinească scăderea indicelui demographic şi migraţia nemţenilor spre străinătate sau chiar în alte zone geografice ale României.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

E prognozată vreme neaşteptat de caldă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Zilele trecute a fost destul de rece şi cu greu mercurul din termometre a trecut de pragul de 10 grade. Pentru săptămîna viitoare meteorologii anunţă valori termice în creştere, iar la începutul ultimei decade a lunii va fi un vîrf nesperat, 21 de grade, mult peste media perioadei.

Acelaşi trend îl vor avea şi minimele nocturne, iar dacă pînă atunci nu se schimbă nimic din aspectul vremii, vor fi nopţi şi cu 10 grade. În ce priveşte precipitaţiile, în acest week-end sînt aşteptate ceva ploi, apoi soarele va fi la datorie cel puţin pînă la finele săptămînii viitoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că ziua de astăzi va fi mai frumoasă decît precedenta, se anunţă cer variabil cu soare, iar la amiază în zona noastră vor fi 13 grade. Noaptea va fi cam rece şi minima se opreşte la 4 grade.

Sîmbătă, 16 octombrie, va fi cel mai frig din întreg intervalul de prognoză şi nu vor fi mai mult de 10 grade. În plus, va fi cer acoperit şi plouă în majoritatea intervalului. Cu toate acestea minima nocturnă va fi în creştere pînă la 7 grade. Cam la fel stau lucrurile şi duminică, 17 octombrie, cînd vedem soarele în prima parte, dar din nou plouă mai spre după amiază. Ziua vor fi cel mult 12 grade, iar peste noapte se vor înregistra 6 grade,. Cu începere de luni, 18 octombrie, se încălzeşte încet şi sigur.

Va fi cer variabil cu soare, cam 13 grade peste zi, şi vreo 4 grade după lăsarea întunericului. Cer variabil cu soare va fi şi marţi, 19 octombrie, cînd maxima diurnă nu trece de 14 grade, iar minima nocturnă rămîne cantonată la 4 grade. Se încălzeşte simţitor la mijlocul săptămînii, astfel că dacă previziunile de acum nu dau greş, miercuri 20 octombrie va fi soare, iar mercurul din termometre saltă voiniceşte la 17 grade. Acest lucru va influenţa şi regimul termic nocturn şi minima ajunge la 6 grade.

Cea mai caldă zi de pe final de Brumărel pare a fi cea de joi, 21 octombrie, cînd maxima va fi nefirească pentru acest moment al anului şi în Piatra Neamţ se aşteaptă nu mai puţin de 21 de grade Celsius. Şi regimul termic nocturn se îmbunează şi vor fi 9 grade. La fel de frumos, dar nu tot atît de cald va fi vineri, 22 octombrie, cînd din nou ne vom bucura de soare, iar maxima va fi de 17 grade. Urmează una din cele mai blînde nopţi din ultima perioadă şi minima se opreşte la 10 grade.

În week-end se mai răcoreşte niţel, dar tot va fi nesperat de bine pentru sfîrşit de octombrie. Sîmbătă, 23 octombrie, cerul va fi absolut limpede, nu va fi nici un nor, iar la prînz se vor înregistra 15 grade. Noaptea va fi blîndă, cu vreo 8 grade. La fel va fi şi duminică, 24 octombrie, cer senin, 15 grade se vor înregistra în termometre peste zi, iar minima nocturnă se opreşte la 7 grade. Rămîne de văzut ce vor prognoza meteorologii pentru ultima săptămînă din octombrie 2021, dar mai ales cum va fi vremea în luna noiembrie.

Citește știrea

Actualitate

A accidentat un copil, a scos plăcuţele şi a fugit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr din Iaşi a dat dovadă de laşitate. Aflat în trecere prin judeţul Neamţ a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un minor de 14 ani a fost rănit.

Şoferul a oprit numai pentru a-şi scoate numerele de înmatriculare, apoi şi-a văzut de drum, cu speranţa că nu va fi găsit şi va scăpa de consecinţele faptei sale, totul datorită faptului că nu avea permis de conducere. Nu s-a întîmplat cum şi-a dorit, iar acum s-a ales cu probleme penale.

Nedoritul incident s-a întîmplat în zi cu ghinion, pe 13 octombrie 2021. Atunci, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul naţional 15 B.

„Din primele cercetări a reieşit că, în timp ce un şofer conducea un autoturism pe drumul naţional menţionat, în localitatea Timişeşti ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, părăsind partea carosabilă şi intrînd în coliziune cu o autoutilitară care era parcată. În urma tamponării a rezultat rănirea unui minor, în vîrstă de 14 ani, care se afla în apropierea autoutilitarei.

Imediat după producerea evenimentului rutier, conducătorul auto ar fi coborît din autoturism, moment în care şi-ar fi scos plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi a părăsit locul accidentului“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma investigaţiilor efectuate cu operativitate, poliţiştii rutieri au reuşit identificarea celui în cauză, fiind vorba de un tînăr, în vîrstă de 23 de ani, din judeţul Iaşi. Totodată, verificările efectuate de anchetatorii nemţeni au relevat faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Citește știrea

Actualitate

Sute de elevi şi dascăli, infectaţi cu coronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în Neamţ au fost raportaţi ca fiind infectaţi 278 copii şi 115 persoane care lucrează în educaţie ■ în 78 şcoli cel puţin o clasă învaţă on-line ■ numărul elevilor care învaţă on-line e de 7.285 ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a reuşit miercuri, 13 octombrie, să centralizeze situaţia epidemiologică din şcoli.

„În conformitate cu datele centralizate la nivelul ISJ Neamţ, există 278 de elevi, confirmaţi pozitiv cu virusul SARS Cov 2 şi 115 persoane care lucrează în sistemul de educaţie. Putem constata faptul că se manifestă o tendinţă de uşoară descreştere a numărului de copii infectaţi.

Sperăm ca, uşor-uşor, numărul cazurilor va scădea în şcoli şi vom reuşi să menţinem cît mai mult unităţile deschise, pentru învăţămîntul faţă în faţă. În ceea ce priveşte unităţile şcolare care au trecut în on-line, în totalitate, la nivelul judeţului există doar două, respectiv Şcoala Nr. 2 Piatra Neamţ, care are probleme de resursă umană şi unde există un număr insuficient de cadre didactice care trebuie să asigure orele în sistem faţă în faţă.

Cea de a doua şcoală care învaţă în on-line, cu toate clasele, e cea de la Stejaru, din comuna Pîngăraţi, unde există probleme la un coş de fum, condiţii în care au solicitat ca elevii să rămînă în on-line, timp de două zile, pînă la curăţarea coşului. În continuare, doar o singură şcoală, cea de la Păstrăveni, se află în on-line în baza articolului 6 din Ordinul Ministerului Educaţiei , cînd mai bine de jumătate din clase au trecut on-line.

Nu avem nici o şcoală care să fi trecut în totalitate în on-line, ca urmare a numărului mare de cadre didactice infectate. Există 78 de unităţi şcolare în care cel puţin o clasă se află în sistem de predare on-line. Numărul copiilor care învaţă on-line, era, miercuri, 13 octombrie, de 7.285, cifră raportată la cei 68.825 preşcolari şi elevi înscrişi în învăţămîntul nemţean, reprezentînd 10,56%“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Conducerea ISJ va elabora miercuri, 21 octombrie, un nou comunicat privind situaţia epidemiologică la nivelul şcolilor din judeţ, dar, zilnic, pe site-ul instituţiei va fi publicată situaţia claselor care studiază on-line. În judeţul Neamţ, de la izbucnirea epidemiei s-au înregistrat 24.544 de cazuri confirmate pozitiv cu noul coronavirus, iar ieri s-au comunicat 340 cazuri noi faţă de raportarea făcută miercuri.

Până ieri, în ţară au fost înregistrate 1.414.647 de cazuri de infectare, dintre care 4.937 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Vindecate au fost declarate 1.210.494 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.383 cazuri noi de persoane pozitive, dintre care 330 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Citește știrea

Trending