Contactează-ne

Actualitate

Elev romaşcan, admis la patru universităţi de prestigiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în prezent elev al Liceului Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, fost elev al Colegiului Naţional "Roman-Vodă" ■ olimpic internaţional la fizică, George Chiriac a aplicat şi a fost admis la patru din cele mai presigioase universităţi din lume: University of Cambridge (Anglia), Princenton University, Duke University (Carolina de Nord), University of California, din Statele Unite ale Americii ■ cîntărind oportunităţile antreprenoriale, romaşcanul s-a decis să urmeze cursurile Princenton University, din capitala SUA, New-York ■ deşi e prematur să se hotărască, tînărul nu exclude , după absolvire, întoarcerea în România ■

Pe pagina de facebook a Liceului Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, unitate de învăţămînt privată, este consemnat un anunţ, care ne face pe noi, romaşcanii, să ne mîndrim cu reuşitele unui tînăr de excepţie. George Chiriac, olimpic internaţional la Fizică, în anul 2020.

„Elevul nostru, George Chiriac, ne-a anunţat că a fost acceptat la Universitatea Princenton, universitate pe care şi-a ales-o din cele patru la care a aplicat. Îi dorim mult succes. Încă o dată se confirmă profesionalismul, seriozitatea şi performanţa claselor de olimpici de la ICHB”, se scrie în postarea amintită.

Pe George Chiriac l-am găsit, la ora documentării, acasă, la Roman. Deschis şi sigur pe el, aşa cum l- am cunoscut, tînărul George Chiriac a acceptat să stea de vorbă cu noi şi să ne spună cine şi cu cît a contribuit la reuşitele sale excepţionale.

„Am aflat despre rezultatele aplicaţiilor pe care le-am făcut, în urmă cu o săptămînă. Am aplicat pentru admiterea, la o facultate în străinătate, atît în Anglia, cît şi în America. Principiul de a aplica a fost rata de admisie, care la cele patru universităţi: University of Cambridge (Anglia n.r), Princenton University (SUA), Duke University (Carolina de Nord-SUA), University of California (SUA) este foarte mică, ceea ce presupune, evident, o selecţie extrem de riguroasă.

Ideea mea a fost să aplic la cît mai multe universităţi şi apoi să mă decid asupra uneia din ele. M-am oprit asupra Princenton University nu numai pentru că aceasta este una dintre cele mai mari şi prestigioase universităţi din lume, amplasată la periferia capitalei SUA, New York, ci pentru argumentul cel mai motivant pentru mine, faptul că acolo sînt cele mai mari oportunităţi de antreprenoriat, lucru care a fost determinat în această alegere”, a declarat pentru „Monitorul” George Chiriac.

Mîndru de reuşita fiului său, Sorin Chiriac, unul din cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din domeniul confecţilor din România, proprietar al brandului „Sense” ne-a mărturisit motivele sale de mîndrie, ca părinte. „Reuşitele excepţionale ale lui George au însemnat în toţi aceşti ani un efort uriaş din partea lui. Noi, ca familie, l-am susţinut permanent în efortul lui şi, evident că, acum, sîntem mîndri că avut putere de muncă, voinţă şi inteligenţă, care toate conjugate l-au adus la acest rezultat final”, a mărturisit omul de afaceri romaşcan.

Succes datorat şi unui lung şir de oameni deosebiţi

George Chiriac recunoaşte că rezultatele acestui lung şir de succese le datorează unui număr important de oameni care şi-au pus amprenta asupra personalităţii sale: începînd cu învăţătoarea Lucica Năstase, de la Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman şi continuînd cu profesorii pe care i-a avut în clasele a IX-a şi a X-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”: Romeo Merfea, Gheorghe Irimia, Mircea Gligor (între timp decedat n.r) şi apoi cei de la Bucureşti: Dorel Haralamb, Rodica Ionescu, Delia Davidescu.

La ediţia din 2020 a Olimpiadei Internaţionale de la Moscova, George Chiriac a primit Medalia de Argint pentru probele de teorie şi practică, acest rezultat de excepţie urmînd firesc, după ce, an de an, George Chiriac a fost olimpic naţional la disciplina fizică.

„Pasiunea mea pentru fizică a apărut încă din copilărie, de pe la 6-7 ani cînd eram captivat de enciclopediile de astronomie şi astrofizică. În clasa a VI-a am prins gustul pentru Matematică şi Informatică. M-am calificat, an de an, atît la olimpadele de Matematică, cît şi la cele de Informatică, după care m-am axat pe Olimpiada de Fizică. Au fost ani de muncă intensă pentru a mă afirma”, a mărturisit George Chiriac. Întrebat fiind despre viitorul său, George Chiriac spune că este prematur să spună acum ce se va întîmpla în viitor şi dacă va decide sau nu să rămînă în SUA.

„Acest lucru depinde de ce îmi va oferi viitorul, dar nu exclud, din start, posiblitatea de a mă întoarce în România, nu neapărat de a continua succesul brandului de familie Sense, ci de a pune pe picioare, aici, în România, propria mea afacere în domeniul fizicii sau al IT-ului”, a mai spus tînărul romaşcan, care nu a omis de pe lista susţinătorilor săi şi pe prietena sa, Mădălina Fron, absolventă a CNRV, care a reuşit şi ea să fie admisă la două Facultăţi din Marea Britanie.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Dan

    18 aprilie 2021 at 11:46 PM

    Deci, capitala SUA, New York… Zi-le, ca le zici bine!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Mita de la spital, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ contabila Mihaela Caraiman a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă ■ a ajuns după gratii după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare sau acte medicale necesare pensionării ■ şpăgile au fost de 2.500 de euro şi 11.000 de lei ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui contabile de la Spitalul Municipal Roman. Mihaela Caraiman este acuzată de săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Asta după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare la unitatea sanitară, ori pentru obţinerea de acte medicale necesare pentru deschiderea drepturilor de pensie. Conform actelor de urmărirere penală, şpăgile ar fi fost cuprinse între 2.500 de euro şi 11.000 de lei.

„Din probele administrate pînă la acest moment, s- a reţinut următoarea situaţie de fapt. În perioada anilor 2019 – 2021, inculpata C.M. a pretins şi primit de la suspectele L.M.E., B.C.E. şi de la martorul L.M., sumele de 2.500 de euro şi 11.000 lei, promiţînd că îşi va trafica pretinsa influenţă asupra unor cadre medicale de decizie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, fie pentru a obţine angajarea suspecţilor şi a martorului în posturi de asistenţi medicali, infirmieri sau îngrijitori în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, fie pentru obţinerea unor acte medicale necesare întocmirii unor dosare de penisie“, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Pentru aceste fapte, pe 16 martie 2021 a fost efectuată o percheziţie la Spitalul de Urgenţă Roman, ţinta fiind biroul Mihaelei Caraiman, încadrată la Serviciului financiar-contabil, altă descindere avînd loc la domiciliul acesteia.

Probe care ar putea stabili comiterea unei fapte penale au fost căutate şi în cele două maşini ale acuzatei. În urma probelor strînse, pe 17 martie 2021 procurorii nemţeni au sesizat instanţa de judecată şi au cerut judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile a Mihaelei Caraiman. După deliberări, judecătorii au dispus privarea de libertate pînă la data de 15 aprilie.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatei C. M., cercetată pentru săvîrşirea a 4 infracţiuni de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

„A fost vorba, într-adevăr, de o descindere la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, făcută de organele de anchetă, care vizează o angajată, dar această descindere nu are legătură cu instituţia. Cum salariata lucra în spital s-a făcut o percheziţie şi în biroul acesteia. Precizăm că nu au fost ridicate din biroul angajatei noastre nici un fel de documente ce ţin de activitatea ei la unitatea sanitară“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ şi Roman, Andreea Trifan, purtător de cuvînt al spitalului.

Dosarul penal este instrumentat cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Neamţ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Brigăzii Operaţiuni Speciale Bacău şi a Serviciului Operaţiuni Speciale Neamţ. De mită pentru angajare la Spitalul Roman au mai existat zvonuri, însă acum este prima dovadă concretă a speculaţiilor.

De acum înainte cauza intră în procedura de Cameră preliminară care nu ar trebui să dureze mai mult de două luni, apoi procesul intră în linie dreaptă, va fi public şi va continua cu administrarea probatoriului, audieri de martori şi administrări de probe.

Citește știrea

Actualitate

Fost şef de la Fisc acuzat de „interes“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ANI a sesizat procurorii în cazul Deliei Rodica Negură ■ inspectorii de integritate acuză că a semnat în calitate de conducător al organului de executare, documentele care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită pentru o societate unde administrator era soţul ■

Un funcţionar public cu statut de şef în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ va trebui să dea explicaţii procurorilor pietreni după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ. Numele funcţionarului este Delia Rodica Negură, iar inspectorii de integritate spun că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Conform sursei citate, în calitate de conducător al organului de executare ar fi semnat o serie de documente în cazul unei societăţi la care soţul era administrator şi asociat unic.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Negură Delia Rodica a infracţiunii de conflict de interese (text în vigoare până la 28 iulie 2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, prin semnarea în calitate de conducător al organului de executare, a documentelor care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită (constând în vânzarea la licitaţie a unor bunuri imobile) a societăţii comerciale al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate, a existat un interes de natură patrimonială pentru acesta“, se precizează în comunicatul de presă emis de ANI.

Sursa citată mai menţionează că „de asemenea, la data de 02 mai 2017, în calitate de conducător al organului de executare, Negură Delia Rodica a semnat procesul-verbal privind eliberarea sumei rezultată din executarea silită, conform căruia, în temeiul prevederilor art. 259 din Legea nr. 207/2015), s-a procedat la distribuirea sumei de 54.007 lei (rezultată din vânzarea bunurilor scoase la licitaţie) pentru stingerea obligaţiilor datorate de către societatea comercială al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate“.

În legea privind Codul de procedurã fiscală (207/2015), articolul 259 face parte din capitolul zece, care se referă la eliberarea şi distribuirea sumelor realizate prin executare silită.

Cât priveşte articolul 301 Cod penal, el este reglementat astfel: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii, iar până la o decizie definitivă a instanţei, persoana în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citește știrea

Actualitate

Elicopter solicitat pentru un caz grav

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Serviciul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a solicitat, în dimineaţa zilei de luni, 10 mai, un elicopter pentru transportul la Iaşi al unui biciclist, accidentat grav.

„A fost adus la CPU, de către un echipaj al Ambulanţei, un bărbat de 53 de ani, din Gherăeşti, care a căzut de pe bicicletă şi, în cădere, s-a rănit grav la cap. În urma investigaţilor la computerul tomograf s-a constatat faptul că pacientul avea o hemoragie subarahnoidiană şi din acest motiv a fost solicitat elicopetreul pentru ca pacientul să fie transportat, urgent, la Spitalul de Neorochirurgie din Iaşi, pentru tratament de specialitate“, a declarat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman. Hemoragia subarahnoidiană se datoreaza hemoragiilor survenite în spaţiul intracranian, în cadrul unor traumatisme cranio-cerebrale severe. Acest tip de hemoragie poate produce şi anevrisme cerebrale care pot fi fatale.

Citește știrea

Trending