Contactează-ne

Actualitate

Elena Udrea, o nouă „condamnare“ a condiţiilor din puşcării. „E nevoie de o minte luminată şi cu bune intenţii“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fosta deputată de Neamţ face un „rechizitoriu“ aspru sistemului de detenţie ■ romaşcanul Florin Sima, liderul SNLP Bacău, spune că se pregăteşte o acţiune la CEDO şi pentru condiţiile angajaţilor ■

Postările de pe pagina de Facebook ale Elenei Udrea, ex-deputat de Neamţ, rămîn, în continuare, subiecte de atracţie. În urma ultimei vizite a soţului său, Adrian Alexandrov, care a reuşit să-i ducă la Penitenciarul Tîrgşor şi fetiţa, într-o lungă postare pe Facebook, fostul parlamentar reia subiectul condiţiilor de detenţie

Deţinuta îşi doreşte ca Eva, fiica sa, să fie ferită de imaginile îngrozitoare, ce îi revin obsedant în minte, cînd prietena sa, Monica Iacob Ridzi, îşi ispăşea în 2015 pedeapsa cu închisoare, pentru vina de a fi deturnat fonduri guvernamentale, la vremea cînd era ministru al Tineretului şi Sportului.

„Aş fi dorit ca Eva să fie ferită de publicarea imaginilor de felul acesta, poate pentru că eu sînt marcată de filmările cu Tibi Ridzi ducîndu-şi de mînuţă cei doi copilaşi să îşi viziteze mama, acum 6 ani“, spune Elena Udrea. Şi de aici un întreg „rechizitoriu“ al sistemului, închistat în neputinţă, nevoi şi în care se încalcă drepturile deţinuţilor.

Udrea vorbeşte despre părinţii care-şi pot vedea copiii doar printr- un „dispozitiv de protecţie“, ce îi împiedică să-i ţină în braţe. Ea pomeneşte şi despre traumele psihice ale copiilor de condamnaţi, demonstrate de studii ştinţifice şi atrage atenţia că o mamă poate să-şi vadă copilul în camera special amenajată pentru deţinutele care au minori.

„Prin această regulă tîmpită o mamă, condamnată şi pentru te miri ce… are acelaşi regim de primire a vizitelor ca şi un criminal în serie, condamnat pe viaţă“, este concluzia Elenei Udrea, care spune că, dacă tot e obligată să stea încă în penitenciar, printr-un abuz al celor de la Înalta Curte de Casaţie, va încerca să facă ceva bun nu doar pentru deţinuţi, ci şi pentru angajaţii sistemului pentitenciar, care muncesc în aceleaşi condiţii.

O altă problemă gravă e cea legată de interpretarea obtuză a legilor, dînd exemplul sistemului de primire a pachetelor, care conţin 10 kilograme alimente, plus 10 kilograme de legume şi fructe, pentru o lună, în condiţiile în care un deţinut are dreptul la 3-5 vizite lunare şi în care celulele nu au frigidere.

Elena Udrea incriminează pasivitatea autorităţilor la nenumăratele condamnări ale României la CEDO, plătite din bugetul ţării: „E nevoie de o minte luminată şi cu bune intenţii care să schimbe inepţiile din actuala legislaţie, dar şi ca cei aleşi să o aplice, să înţeleagă spiritul legii, nu doar litera ei“, mai spune fosta deputată de Neamţ.

Romaşcanul Florin Sima, lider al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) Bacău este nemulţumit de faptul că politicienii abia atunci cînd ajung ei înşişi la închisoare constată realităţile sistemului: „Ceea ce noi, sindicatele, spunem de 20 de ani, politicieni ca Adrian Năstase, Elena Udrea sau Liviu Dragnea le arată doar după ce ei trec prin experienţele detenţiei, fără să ţină seama că fiecare a pus umărul la prăbuşirea sistemului, prin pasivitate.

Noi, sindicatele, avem în pregătire o acţiune la CEDO pentru a se putea asigura condiţii de muncă normale. După Revoluţie nu s-a construit nici un penitenciar, nu s-au făcut decît cîrpeli. La Bacău, unde sînt încarceraţi şi deţinuţii din Neamţ, clădirile se prăbuşesc şi peste noi, şi peste deţinuţi. Şi apropo de frigidere, la Bacău le-am cumpărat din banii noştri pentru că nu poţi sta 12 ore fără să mănînci“, a declarat Florin Sima.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending