Contactează-ne

Prima pagină

Elena Udrea, ex-deputat de Roman, revoltată de încălcarea drepturilor în penitenciar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 20 septembrie, Eva Maria, fiica fostului parlamentar împlinește 5 ani ■ deținuta Elena Udrea a făcut cerere să-i fie acordată o permisie pentru a fi în mijlocul familiei de ziua micuței ■ conducerea penitenciarului a respins solicitarea ■

Pe pagina de socializare a ex-deputatei de Roman, Elena Udrea, care este încarcerată în închisoarea de la Târgșor, având de executat 6 ani  în dosarul Gala Bute, apărea, în urmă cu o zi, o postare prin care se revoltă împotriva deciziei conducerii penitenciarului de a nu-i acorda liber, în ziua în care fetița ei, Eva Maria,  împlinește 5 ani.

Postarea acesteia a adunat aproximativ 600 comentarii, majoritatea acestora în favoarea respectării drepturilor omenilor, aflați în detenție. „Este al doilea an în care solicit să mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă la ziua de naștere a fetiței mele, care luna aceasta împlinește 5 anișori, dar mi se refuză acest drept.​

Deși legea prevede posibilitatea ca deținuții să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru ca menținerea legăturii cu familia s-a dovedit esențială în reabilitarea celor care execută o pedeapsă cu închisoarea, în practică această posibilitate  este aproape inexistentă. ​Conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetență sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii.

Avocatul Poporului, Renate Weber, se face că nu vede cum legea este încalcată și nu se respectă dreput legal la permisii! Situația este cu atât mai gravă la Târgșor, singurul penitenciar de femei, unde deținutele sunt majoritar mame de copii minori, care au cea mai mare nevoie de prezența mamei acasă, chiar și doar pentru câteva zile. ​Așa cum au demonstrat nenumărate studii internaționale, acești copii sunt traumatizați pentru tot restul vieții și extrem de vulnerabili la riscurile societății de azi.

Devin mult mai ușor și într-un procent mult mai mare decât ceilalți copii victime ale abandonului școlar, ale traficului de minori, ale traficului de droguri și sunt mult mai predispuși la a săvârși ei înșiși infracțiuni. ​Având în vedere interesul superior al copilului față de oricare alt interes, al statului sau al societății, toate instituțiile și organismele internaționale recomandă ca în cazul mamelor de copii minori să se aplice cu precădere pedepse neprivative de libertate. ​

De aceea, ținând cont de nenumăratele recomandări și documente ale instituțiilor UE, statele europene au legislație specială și practici în ceea ce privește pedepsirea mamelor, pușcăria fiind ultima soluție și doar pentru cazuri de pericol social grav”, spune Elena Udrea, absolventă a Facultății de Drept de la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, promoția 1996.

Autorităților nu le pasă de recomadările UE

Elena Udrea apreciază că în România autorităților nu le pasă de recomandările instituțiilor europene și că în țara noastră femeile primesc pedepse foarte mari, iar eliberarea condiționată a acestora, indiferent de câți copii ar avea acasă, nu ar interesa pe nimeni.

„​Mai mult, nici măcar această amărâtă de posibilitate de a merge acasă la copii și familie pentru câteva zile, care există în lege nu este aplicată. Suntem în septembrie, luna în care copiii încep școală. Mulți copii, dintre cei cu mamele în pușcării, merg pentru prima dată la grădiniță, la școală sau în prima zi de liceu. Deși ar putea să aibă mamele alături, ei sunt obligați să fie singuri într-un moment atât de important în viața lor, pentru că nimănui nu-i pasă de ceea ce se întâmplă cu acești copii, așa cum nimănui nu-i pasa de copiii României în general!

Și atunci de ce să ne mirăm că se droghează și se prostituează de la 14 ani? Știu că până nu ajungi să te confrunți, personal, cu o problemă este mai greu să o înțelegi, așa că fac următoarea precizare: de multe ori, mamele care au încălcat legea au făcut-o tocmai pentru copiii lor. La Târgsor sunt mame condamnate pentru că au furat scutece și lapte praf din supermarket, spre exemplu”, mai notează Elena Udrea, într-un post-scriptum la postarea inițială.

Eva Maria a fost născută în 20 septembrie 2018 în Costa Rica, unde Udrea se refugiase după condamnare. De altfel, persoana care îi administrează pagina a notat și mesajul adresat, anticipat, fetiței: „La mulți ani iubirea mea, Eva Maria! Cerurile s-au deschis astăzi pentru tine. L-am rugat pe Dumnezeu să crești sănătoasă și fericită, să-ți aștearnă în față o cale ușoară, pe care să mergi cu încredere și pe care să ți-o lumineze cu lumina Lui și să ți-o umple cu iubirea Lui, o cale care să te ducă acolo unde îți dorești să ajungi.

Mami, tati și buni te iubesc și sunt mereu cu tine! Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat să trăiesc această minune care ești în viața mea! Îți mulțumesc pentru înțelegerea, puterea și dragostea ta pentru mine până la infinitul, infinitului.Să știi că în fiecare clipă gândurile mele sunt la tine și că oriunde aș fi te iubesc cel mai mult pe lumea asta! Mama”.

Întrebat fiind cum de postează un deținut pe paginile de socializare, romașcanul Marius Sima, ofițer la Penitenciarul Bacău a explicat: „Fiecare deținut are un card bancar în care familia îi virează lunar anumite sume de bani, pe care acesta le folosește pentru a cumpăra alimente de la magazinul penitenciarului, a vorbi cu familia sau cu cei apropiați, de la telefonul public, fiindu-le permise atâtea convorbiri câte pot plăti lunar. În felul acesta, deținutul transmite celui care-i administrează pagina de socializare mesajul pe care vrea să-l comunice public”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Nae Roman

    20 septembrie 2023 at 10:51 AM

    @ „Se-ntoarce … roata”!
    NB „Cel de Sus (nu „cei de sus!”) nu bate cu… bățul”!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending