Contactează-ne

Actualitate

Eforturi uriaşe pentru asigurarea hranei bolnavilor. Care sînt meniurile date pacienţilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ alocaţia de hrană este de 11 lei pe zi ■ spitalele se străduiesc să asigure o hrană cît mai diversificată, dar e greu în condiţiile creşterii preţurilor la energie şi alimente ■

Una din problemele cele mai mari pe care le au spitalele este asigurarea unei nutriţii corespunzătoare, în condiţiile exploziei de preţuri la alimente, energie şi medicamente.

„Alimentaţia pacienţilor face parte din tratament: medicamentaţie şi regim alimentar. Nutriţioniştii trebuie să conceapă meniuri formate din alimente diversificate, bogate în nutrienţi care să asigure necesarul caloric, în funcţie de afecţiunea fiecărui pacient. Sumele alocate sînt neacoperitoare nevoilor. În aceste condiţii sînt unele firme care nu au menţinut preţul iniţial, ca în cazul produselor din carne şi a  lactatelor, spre exemplu. În această situaţie, în cursul acestei săptămîni s-a decis o renegociere, permisă de lege. În situaţia scumpirilor  foarte mari din ultima perioadă s-a impus organizarea unor noi licitaţii pentru produse din carne, lactate, orez, paste făinoase, ulei, zahăr“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman.

Aceasta a exemplificat, din ce se compune masa unui bolnav la Spitalul Roman, la cîteva diete, care la o primă vedere pare bună, dar nu prea suficientă, cum spun bolnavii.

Astfel, la regimul comun, la micul dejun s-a servit ceai, pîine, o felie de pastramă şi ou fiert. Gustarea de la ora 10.00 a fost alcătuită cu brînză de vaci.

La prînz  pacienţii au primit  borş de legume cu carne de vită, iahnie de fasole uscată cu friptură de porc şi pîine. La ora 14.00, pacienţii au primit o portocală. La masa de seară au servit pilaf de orez cu ciuperci, pîine, ceai şi un măr.

Pentru meniul lacto-făinos, vegetarian, pacienţii au primit la micul dejun: ceai, iaurt şi biscuiţi. La prînz au avut în meniu: supă de legume plus piure de cartofi şi seara orez cu lapte şi ceai.

Pacienţii diabetici au primit la micul dejun ceai, pîine, unt şi ou fiert; la suplimentul de la ora 10.00 au servit o felie de caşcaval. La prînz: borş de legume, pîine, cartofi natur şi peşte. La ora 16.00: iaurt, iar la masa de seară: fasole verde cu sos de roşii, pîine şi ceai.

„În ciuda dificultăţilor de care am vorbit s-a încercat alcătuirea, zilnică, a unui meniu. cît mai variat. O altă măsură luată a fost cea legată de asigurarea unor stocuri de alimente neperisabile, suficiente, pînă la modificarea normei de hrană, pe care Guvernul o anunţă“, a mai adăugat purtătorul de cuvînt al Spitalului. De reamintit şi faptul că autorităţile publice locale au posibilitaea de a suplimenta din bugetele proprii nivelul alocaţiilor de hrană.

„Romaşcanii îşi amintesc că anul trecut, noi, cei şase consilieri locali PSD am venit cu un proiect de hotărîre de a majora, din bugetul local, alocaţia de hrană. Însă cele şase voturi ale noastre nu au fost suficiente şi proiectul a căzut“, a declarat George Bălan, liderul consilierilor PSD din CL Roman.

Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă situaţia este relativ asemănătoare. Managerul acestuia, Alexandru Filimon, susţine că dificultatea majoră a spitalelor rezidă din faptul că preţurile la energia electrică, gaze naturale, medicamente au crescut cu 30-35%: „Facem eforturi majore să ne încadrăm în alocaţia de hrană existentă, în medie de 11 lei/zi. Ne străduim să controlăm porţiile şi să ne asigurăm că tot ceea ce cumpărăm ajuge la pacient. După creşterile preţurilor la alimente am fost nevoiţi să reziliem o mulţime de contracte, încheiate anul trecut. Am negociat altele, e drept la preţuri mai mari ca anul trecut, dar am făcut tot ce se putea pentru a asigura hrana bolnavilor. Aşteptăm acum Hotărîrea de Guvern care va dubla alocaţiile de hrană“.

Anul trecut, în timpul panademiei, consilieri judeţeni au aprobat suplimentarea normei de hrană, hotărîre care a fost valabilă pînă la ridicarea restricţilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending