Actualitate
Efectele grevei de anul trecut. Crește costul standard în Educație
■ sindicatele sunt mulțumite de faptul că le-au fost satisfăcute revendicările din timpul grevei generale dintre 22 mai - 12 iunie 2023 ■ pentru cheltuielile de natură salarială, valoarea coeficientului 1 crește cu 38%, de la 6.834 lui la 9.431 lei ■ au crescut costurile și pentru cheltuielile de formare continuă, bunuri și servicii cu 13,8%, respectiv de la 570 lei, la 649 lei ■
Biroul de presă al Ministerului Educației anunță faptul că s-a încheiat luni, 8 ianuarie, consultarea publică dedicată adoptării legislației privind determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, care va sta la baza repartizării fondurilor alocate unităților de învățământ preuniversitar pentru finanțarea de bază, atât pentru cheltuieli de natură salarială, cât și pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii.
În ședința din 9 ianuarie a Comisiei de Dialog Social au fost adoptate propunerile de creșteri procentuale, bazate pe analiza efectuată asupra măsurilor cu impact bugetar din anul 2023 și a măsurilor asumate de Guvern pentru 2024. Pentru cheltuielile de natură salarială, valoarea coeficientului 1 crește cu 38%, de la 6.834 lei la 9.431 lei, ceea ce se traduce prin cea mai mare creștere de la adoptarea mecanismului de finanțare din învățământul preuniversitar.
Prin aplicarea coeficienților de diferențiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreșcolar, la 23.150 lei. Au crescut costurile și pentru cheltuielile de formare continuă, bunuri și servicii, valoarea coeficientului 1 crescând cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste creșterile anuale aplicate de la adoptarea mecanismului financiar. Președintele FSLI Neamț, Ionel Hociung, este satisfăcut de ceea ce au obținut sindicatele urmare a protestelor.
„Acest coeficient reprezintă exact banii care trebuie să acopere salarizarea personalului din Educație, lucruri pentru care ne-am luptat la greva din vara trecută. Singura concesie făcută este aceea că noi ne-am fi dorit ca toate majorările să se acorde într-o singură tranșă, de la 1 ianuarie 2024. Așa cum se știe s-a reușit și înlăturarea aberației prin care un director de școală sau un inspector aveau o retribuție mai mică decât a unui coleg cu gradul I și o dirigenție.
Singura problemă pe care o mai avem de rezolvat e întâlnirea de la Ministerul Muncii referitoare la nivelul de slarizare ce trebuie reglementat prin noua Lege a salarizării personalului bugetar”, a precizat Ionel Hociung, președintele FSLI Neamț. Reamintim faptul că principala componentă a costului standard o reprezintă cheltuielile cu personalul de predare, respectiv costul standard pentru personalul didactic de predare per elev/preşcolar.
Reprezintă cheltuielile salariale medii anuale pentru un cadru didactic raportate la numărul mediu de elevi pe cadru didactic. Cheltuielile salariale medii anuale pentru un cadru didactic se determină ca medie ponderată a cheltuielilor cu fiecare categorie de cadre didactice, ponderate cu procentul existent al membrilor din categoria respectivă în sistemul actual din învăţământul românesc gimnazial.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Un cal a fost salvat dintr-un bazin în comuna Bârgăuani
-
Actualitate2 săptămâni,
Crin Antonescu își „suspendă” candidatura la alegerile prezidențiale
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin