Contactează-ne

Actualitate

Educaţia nonformală, parteneriat între Şcoala 1 şi Biblioteca Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul în care instituţia de cultură şi unitatea de învăţămînt colaborează este la a doua ediţie ■ „Constatarea noastră este una pozitivă, elevii dăruindu-se cu drag acestei forme educative, altfel decît cea clasică“, a afirmat profesoara Suciu, directorul adjunct al Şcolii Nr.1 Bicaz ■

Programul activităţilor educative din cadrul acţiunii Educaţia nonformală, care s-a derulat la Bicaz, a fost unul bogat şi divers. Biblioteca Mihai Eminescu a aparţinut, la sfîrşitul săptămînii trecute, şcolarilor, care au alocat cîteva ceasuri „cărţii“. Cu acest prilej copiii au purtat discuţii cu bibliotecarii pe tema însemnătăţii instituţiei, ca păstrătoare de informaţii, răsfoind cu nesaţ cărţile de poveşti şi mai cu seamă enciclopediile dedicate vîrstei lor apărute în editurile RAO, Teora, Humanitas, Coresi, toate superb ilustrate, asortîndu-le cu recitaluri din lirica eminesciană, cu readucerea în actualitate a lui Nică a lui Ştefan Apetrii prin dramatizarea unui fragment al „Amintirilor din copilărie“ şi reactualizarea lui Caragiale, prin „D-l Goe“, Mam-mare, Mamiţica şi tanti Miţa, spre bucuria şi hazul publicului. Lecţia, căci pînă la urmă despre o aşa demonstraţie a fost vorba, a fost condusă de profesoarele Marinela Humă şi Geta Vasilache, cadre didactice cu care biblioteca publică bicăjeană are o colaborare fructuoasă în cadrul parteneriatului cu Şcoala Nr.1 Bicaz. Micii, dar inimoşii şi isteţii elevi, de altminteri utilizatori vechi ai serviciilor bibliotecii, şi-au imaginat pentru o oră şi mai bine, că sînt unele dintre personajele de referinţă ale literaturii române clasice, şi-au închipuit ce vor face în lumea actuală şi care va fi influenţa lor asupra acesteia. Şi asta, fie că au îmbrăcat haina poetică a lui Bădiţa Mihai, sumanul humuleştean al lui Creangă sau fracul şi pălăria lui Caragiale, toţi gîndind pozitiv asupra evoluţiei lumii şi îndemnînd la prietenie, cunoaştere şi joacă întru fericirea tuturor. De altmiteri, nu întîmplător, proiectul avînd ca partenere cele două instituţii educative, şcoală şi bibliotecă, a avut ca obiectiv educaţia nonformală şi educarea elevilor în spiritul respectării valorilor morale. De reţinut că ideea unei astfel de vizite a aparţinut conducerii unităţii de învăţămînt, prin directoarea adjunctă Alina Suciu şi profesoarele amintite mai sus, Marinela Humă şi Geta Vasilache. Revenind la proiectul general al şcolii bicăjene privind educaţia nonformală, programul a fost unul amplu, consemnînd pe parcursul zilei de vineri teme precum Fizica în natură, micii fizicieni fiind coordonaţi de profesoara Luminiţa Cotfasă, Matematica în spaţiul liber, profesoare fiind Roxana Leahu şi Hortenzia Moraru, Sănătate şi mişcare pe stadion, profesori Patricia Dulău şi Ionuţ Sîrbu, precum şi dezbaterea Viitorul oraşului Bicaz, dialog fiind condus de profesorii Mihai Apopei şi Alina Suciu. „Tot programul a fost cuprins în acţiunea de promovare a educaţiei nonformale prin care actul educativ al şcolii, pentru o zi, s-a derulat în alte spaţii decît sălile de clasă. Anul acesta a fost cea de-a doua ediţie şi constatarea noastră este una pozitivă, elevii dăruindu-se cu drag acestei forme educative, altfel decît cea clasică“, a afirmat profesoara Suciu, directorul adjunct al Şcolii Nr.1 Bicaz.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – Noi “recorduri” negative – 1.378 de cazuri noi şi 50 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ au fost înregistrate 28 de cazuri noi

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending