Contactează-ne

Actualitate

Economista AUR, cum s-a reinventat la parlamentare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Dumitrina Mitrea, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor Neamţ, a obţinut un scor uimitor la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie ■ după o prestaţie slabă la alegerile locale, a avut o evoluţie fulminantă la scrutinul general, devenind deputat ■ „Îmi este greu să-mi găsesc cuvintele, pentru că reuşita AUR în Parlament este copleşitoare“, a postat, pe Facebook, Dumitrina Mitrea ■

„Îmi este greu să-mi găsesc cuvintele, pentru că reuşita AUR în Parlament este copleşitoare. Cuvintele sunt prea puţine pentru recunoştinţa pe care o simt faţă de fiecare nemţean care a pus ştampila pe AUR. Datorită vouă suntem aici, datorita vouă vom avea şansa să schimbăm lucrurile şi să dăm României locul meritat. La Neamţ – 13,72% Camera Deputaţilor şi 14,31% Senat“.

Acesta este postarea de pe Facebook a Dumitrinei Mitrea, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor Neamţ, când a aflat că a devenit deputat după alegerile parlamentare de pe 6 decembrie 2020. Şi poate că este de înţeles ceea ce spune în fraza de început a mesajului, „îmi este greu să-mi găsesc cuvintele, pentru că reuşita AUR în Parlament este copleşitoare“, dacă avem în vedere rezultatele de la alegerile locale din 27 septembrie 2020 şi cele de la parlamentarele de duminica trecută.

Dumitrina Mitrea a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi a obţinut doar 2,57% din sufragii, astfel că rezultatul la alegerile generale poate fi considerat „copleşitor“. Noul parlamentar de Neamţ a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti şi are o vastă experienţă în domeniu, 16 ani în managementul resurselor umane, prestând la trei firme multinaţionale în funcţii de conducere. A mai lucrat ca broker de asigurări, fiind specialistă în despăgubiri, acum are o afacere proprie în Piatra Neamţ şi a absolvit cursuri post- universitare în guvernare modernă şi administraţie publică locală. Pe contul de socializare mai dezvăluie că este pasionată de editare foto.

Tot pe Facebook, preşedintele AUR îi transmitea felicitări unui coleg de partid, care a devenit senator de Neamţ: „Felicitări domnule Sorin Lavric, pentru locul din Neamţ la Senatul României. Sunt onorată să vă stau alături în Parlamentul României şi să reprezentăm interesele celui mai frumos ţinut. Ţinutul Neamţului“. După ce s-au aflat rezultatele alegerilor parlamentare, Dumitrina Mitrea explica, pentru Jurnal FM Piatra Neamţ, doctrina AUR: „Principiile noastre sunt exact pilonii pe care noi ne bazăm. Este vorba de famile, trebuie să apărăm tot ce înseamnă noţiunea de familie, să avem grijă ca familia să fie protejată. Este vorba de credinţă, de libertate, de dreptate şi de naţiune. Aceştia sunt pilonii pe care noi ne bazăm şi e normal să îi apărăm. În parlament vom vota legi pentru români şi vom apăra tot ce înseamnă popor, pentru că până acum poporul nu prea a fost apărat“.

Statistici electorale

Cât despre senatorul Sorin Lavric, filosof şi scriitor, el nu are nicio legătură cu judeţul Neamţ, fiind născut la Turnu Severin şi acum locuieşte în Bucureşti. Este absolvent de Medicină şi Filosofie, redactor la Humanitas şi România Literară, predând şi la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti.

La Neamţ, mandatele de parlamentari au fost în număr de 11, opt de deputaţi şi trei de senatori. Scrutinul a decis ca trei deputaţi să fie de la PSD – Ciprian Şerban, Oana Bulai şi Remus Munteanu, tot trei de la PNL – Mugur Cozmanciuc, Laurenţiu Leoreanu şi Mara Calista (de loc din Teleorman), unul de la AUR – Dumitrina Mitrea şi unul de la USR – Iulian Bulai. Cele trei mandate de senator s-au împărţit astfel: PSD – Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor (nici el nu are vreo legătură cu Neamţul, fiind din Giurgiu), PNL – Eugen Ţapu şi AUR – Sorin Lavric.

Din statisticile furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă, privitoare la alegerile parlamentare din judeţul Neamţ, o concluzie care se poate trage este că mediul rural a avut un rol determinat în stabilirea formaţiunii care a câştigat scrutinul de pe 6 decembrie 2020. La această stare de fapt se adaugă şi faptul că vârsta majorităţii votanţilor a fost în grupa 45-64 de ani, lucru ce a făcut ca voturile să meargă către PSD, care este pe primul loc al clasamentului electoral, întrunind 33.07%.

Trebuie spus că alegerile parlamentare au fost caracterizate şi în ţinutul străjuit de muntele Ceahlău de absenteism major, procentul a fost de 29,09% (faţă de 31,84% la nivel de ţară), ceea ce înseamnă doar 134.763 de alegători (80.820 în rural şi 53.943 în urban), din totalul de puţin peste 460.000. După numărarea tuturor voturilor din cele 490 de secţii din Neamţ, situaţia se prezintă în felul următor: Camera Deputaţilor – PSD – 33.07%; PNL – 23.60%; AUR – 13.72%; USR – 12.71%; Pro România – 4.50 % şi PMP – 4.22%, iar la Senat – PSD – 33.50%; PNL – 23.14%; AUR – 14.31%; USR – 13.08%; Pro România – 4.60% şi PMP – 4.46%.

Aşadar, se poate spune că PSD a câştigat detaşat alegerile în judeţ, PNL s-a clasat pe locul al doilea, Alianţa pentru Unirea Românilor a fost surpriza şi la Neamţ, fiind pe poziţia a treia, iar USR a mai pierdut dintre votanţi. O altă mare surpriză este faptul că Partidul Naţional Liberal a pierdut în faţa PSD alegerile parlamentare din această lună în cele două municipii ale judeţului, Piatra Neamţ şi Roman, oraşe în care, de ani de zile, au avut primari.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Teodor

  19 decembrie 2020 at 3:22 PM

  Partidul AUR a fructificat bresele cauzate de pandemie cat si cele lasate libere de celelalte partide! O sa vedem ce va face in parlament! Sa nu dispara asa cum a aparut!

 2. Bibescu

  8 ianuarie 2021 at 8:12 AM

  Dan Sofronie…mai documenteaza-te si…apoi scrie!
  Sorin Lavric are locuinta in P. Neamt…!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending