Contactează-ne

Actualitate

ECO life | Sfaturi pentru a-ți ușura activitățile zilnice

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pe cand un stil de viata eco era greu de atins in trecut, in zilele noastre, datorita diverselor descoperiri si a creativitatii, este extrem de usor sa mentii o viata ,, cat mai verde,,. Indiferent care sunt motivele ca te-au indemnat sa iei decizia de a te adapta acestui stil de viata- fie ca vrei sa ajuti mediul inconjurator sau sa iti imbunatatesti viata de zi cu zi, vei gasi mai jos cateva sfaturi ce te vor ajuta in acest demers. Iata cateva sfaturi pentru un stil de viata ECO, care iti vor usura activitatile de zi cu zi:

1. Alege accesorii si utilitati eco pentru locuinta ta

Atunci cand vine vorb de finisaje, cand vrei sa decorezi sau sa renovezi o camera dupa bunul tau plac, alege accesorii eco, realizate din materiale reciclate. Ai o gama larga din care sa alegi, chiar si in materie de obiecte de decor. Utilitatile eco, precum sursele de lumina, caldura si apa sunt si ele extrem de benefice atat caminului tau cat si intregii familii, contribuind la un stil de viata mai sanatos, mai putin costisitor si, totodata, mai usor. Poti alege panourile solare in locul altor mijloace mai costisitoare si poluante. Chiar daca este o investitie mai mare pentru inceput, in felul acesta vei economisi mai mult pe parcurs. Magazinul https://www.dbsolar.ro/ iti ofera o gama larga din care sa alegi, in functie de tipul de locuinta si de nevoile familiei tale.

2. Redu cat mai mult deplasarea cu masina personala

In acest stil de viata contemporan este destul de dificil, pentru multe persoane, sa renunte la masina personala. Daca vrei sa economisesti mai mult timp si bani, incearca sa inlocuiesti treptat autoturismul cu o bicicleta electrica sau un scuter. Te va ajuta sa faci mai multa miscare, te vei simti mai in forma in fiecare zi si te vei putea deplasa rapid chiar si pe distante mai lungi, fara sa consumi carburant. Pentru treburile zilnice pe langa casa poti folosi un atv mic, precum cel de la https://www.dbsolar.ro/Atv , usor de folosit si foarte util pentru iubitorii de aventura. Persoanele care isi cultiva propriile legume si fructe bio, aleg acest mijloc de transport pentru a-si usura consistent munca de teren. Este un motiv bun pentru a elimina sedentarismul din viata ta.

3. Evita sa inlocuiesti

Repara mai mult! Atunci cand se strica un accesoriu in casa, nu il inlocui imediat cu unul nou. Incearca sa repari, sa vopsesti si sa dai o alta viata obiectelor vechi. Este o metoda buna de a recicla si, in acelasi timp, de a economisi sume consistente de bani. Poate fi tentant sa inocuiesti un scaun deteriorat cu unul nou si modern, insa e o provocare interesanta sa iei o decizie mai prietenoasa pentru mediul incojurator.

4. Fa-ti propria ta gradina

Ce poate fi mai frumos si mai sanatos decat sa gusti din propriile legume bio, dintr-o sursa sigura si sanatoasa? In market-uri nu se prea gasesc legume care sa iti aduca aminte de copilarie, cele pe care le culegeai din gradina bunicii si aveau un gust intens si dulce. Si daca se gasesc, sunt cu mult mai scumpe decat cele normale. Produsele si alimentele bio din magazine au un pret crescator, avand in vedere faptul ca din ce in ce mai multi oameni aleg sa se axeze pe o alimentatie sanatoasa. Daca esti unul dintre norocosii care locuiesc la curte, planteaza-ti singur legume, pe propria bucatica de teren. Vei observa o diferenta foarte mare intre cele cumparate si cele culese de mana ta.

Daca vei tine cont de sfaturile de mai sus, aceste mici actiuni se vor transforma usor in obiceiuri, care te vor ajuta pe parcurs sa ajungi la un stil de viata eco, mult mai sanatos.

Actualitate

Pe final de lună, Gerar nu-şi prea merită numele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la sfîrşitul lunii valorile termice diurne se vor situa între 0 şi cel mult 7 grade ■ în cea mai rece noapte vor fi -3 grade ■

Luna lui Gerar a adus un episod de frig, de intensitate mare, dar scurt ca durată. Apoi s-a încălzit peste media perioadei, iar în ultimele zile au fost în judeţul Neamţ valori termice care au depăşit 11 grade Celsius. Nici de acum înainte, pînă la final de lună, nu avem a ne plînge, pentru că temperaturile diurne vor fi cuprinse între 0 şi 7 grade.

Nici nopţile nu vor fi prea reci şi în cel mai friguros interval se vor înregistrat -3 grade Celsius. Abia pe final de lună sînt aşteptate ceva precipitaţii mixte. Pînă atunci ziua de ieri, 25 ianuarie, a fost blîndă din punct de vedere termic. La ora 12:00 termometrele indicau 2 grade în Piatra Neamţ şi 3 grade erau în zona Roman şi Tîrgu Neamţ.

Pe munte era valabilă o atenţionare cod galben de vînt, motiv pentru care la acelaşi moment, la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca indicele de răcire era sub limita gerului, respectiv 13 grade. Tot acolo e singura zonă din judeţ unde mai este şi ceva zăpadă, în strat ce măsoară 35 de centimetri, în timp ce în restul teritoriului am scăpat de nea. Asta şi datorită faptului că duminică, 24 ianuarie, a fost cald, iar cel mai bine a fost în zona Tîrgu Neamţ unde mercurul din termometre a săltat pînă la valoarea de 12,1 grade, în timp ce la Roman maxima nu a trecut de 7,1 grade.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că azi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea va fi mai rece decît precedenta şi minima coboară sub pragul îngheţului, dar se opreşte la -1 grad. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 27 ianuarie, cînd din nou norii se cantonează în zona noastră, iar la amiază nu vor fi mai mult de 0 grade, fiind cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne, iar minima ajunge la -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se risipesc norii şi se face sensibil mai cald, iar maxima diurnă saltă la 1 grad, cu plus.

Vine cea mai răcoroasă noapte de pe final de ianuarie, iar minima nocturnă coboară la -3 grade. Vineri, 29 ianuarie, nu prea este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Aşa se face că rămînem cu cerul variabil cu soare, cel mult 3 grade peste zi şi cam -3 grade după lăsarea întunericului. Ceva mai bine va fi în week-end. Pe final de lună, sîmbătă 30 ianuarie, va fi cer variabil şi se anunţă cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză, astfel că maxima se dublează faţă de intervalul precedent şi ajunge la 7 grade. Din acest motiv şi noaptea vor fi valori termice mai confortabile, la limita îngheţului, 0 grade.

În ultima zi a lui Gerar vremea schimbă foaia. Norii se readună în zona noastră şi dacă meteorologii nu dau greş, înseamnă că ne putem aştepta la precipitaţii mixte, întîi sub formă de ploaie, apoi lapoviţă. Evident că scad şi temperaturile, ziua nu vor fi mai mult de 4 grade, iar noaptea aduce din nou o minimă negativă, de -1 grad.

Citește știrea

Actualitate

TIR cu cereale răsturnat pe E 85

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un TIR încărcat cu cereale s-a răsturnat, luni 25 ianuarie, pe E 85, în zona magazinului Dedeman din Roman.

“Prin apel la 112,  în jurul  18:51, pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe E 85, în zona magazinului Dedeman. Un autotren încărcat cu cereale, ce se deplasa în direcția de mers spre Roman s-a răsturnat. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Roman.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și vor curăța/ degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier (cereale) și de lichidele combustibile.

Nu sunt victime”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Energie la cel mai bun preţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura este valabilă pînă la jumătatea anului ■ între timp, consumatorii trebuie să încheie un contrat de furnizare în sistem concurenţial ■ prin completarea unui formular, clientul poate alege direct oferta optimă ■

Data pînă la care consumatorii de energie electrică pot să-şi aleagă un furnizor şi să încheie un contract în regim concurenţial a fost amînată pînă la 30 iunie 2021. Pînă atunci, actualul furnizor al fiecărui client trebuie să furnizeze energie electrică la cel mai bun preţ din oferta concurenţială, fără abonament, conform unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

„Astfel, clienţii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puţin pînă la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mic“, conform ANRE.

Ordinul ANRE 5/2021 simplifică procesul de contractare şi informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încît clientul final să poată decide în cunoştinţă de cauză cu privire la oferta cea mai potrivită pentru nevoile lor. Sînt prevăzute obligaţii suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanţă de informare a clienţilor casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă pînă la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare, precum şi un formular de selecţie ofertă.

Acest formular conţine oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurenţială alternativă şi oferta de serviciu universal, toate aplicabile în primul semestru din acest an, precum şi valoarea reducerii comerciale acordate dar şi perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurenţială optimă, iar transmiterea formularului prin selecţia unei oferte constituie acordul de contractare şi, implicit, obligaţie contractuală pentru ambele părţi.

Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat şi semnat de client. După cel puţin 5 zile de la data primirii formularului de selecţie completat, furnizorul transmite clientului final, cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat. Astfel, se simplifica procesul de contractare, clienţii nu mai marg la ghişeu şi nu se mai formează cozi.

„Noile reglementări au în vedere necesitatea asigurării unei mai bune informări a clientului final de energie electrică de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi simplificarea încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice în condiţiile impuse de contextul pandemic actual, şi pentru ca procesul să se desfasoare în beneficiul consumatorului final“, conform aceluiaşi comunicat.

Citește știrea

Trending