Contactează-ne

Prima pagină

Echipe de inspectori ai Centrului de Excelență în Medicină Militară NATO, incognito la Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deși conducerile de spitale știau de două săptămâni de acest control, nimeni nu a  catadicsit să anunțe vreo instituție superioară, în subordinea căreia funcționează  ■ controlul e ca urmare a semnării unei scrisori de intenție între DSU și Centrul de Excelență NATO MILMED COE ■

Pe 24 iulie 2024, la Târgu Mureș, a avut loc semnarea Scrisorii de Intenție între Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Centrul de Excelență în Medicină Militară al NATO – NATO MILMED COE. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că România este prima ţară care invită echipele de evaluare să vadă cum funcționează și cum sunt pregătire echipele de intervenție pe partea civilă a sistemului de urgenţă, respectiv UPU, SMURD, Serviciile de Ambulanță ș.a.m.d, menționând că județul Neamț este al doilea – după Mureș – care va fi evaluat din acest punct de vedere. Joi, 25 iulie, o astfel de evaluare se desfășura, deja, la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, dar și la SAJ Neamț, în următoarele zile fiind așteptat la Roman și Târgu Neamț.

Mai sunt încă două locații de vizitat și evaluat, conform doctorului Raed Arafat, una dintre acestea fiind București. Din declarațiile emise în cadrul conferinței de presă rezultă faptul că se evaluează posibilitățile de interoperabilitate pentru colaborarea civil-militară, în mod uzual, nu doar pentru pregătire în caz de conflict.

Documentul semnat prevede cooperarea în vederea realizării următoarelor obiective: formare și exerciții (acreditarea NATO a unor cursuri coordonate de către DSU, organizarea unor cursuri ale NATO MILMED COE de către DSU, continuarea formării în domeniul managerilor de caz (case manager), facilitarea participării structurilor din coordonarea DSU la exerciții militare medicale, în special din seria Vigorous Warrior); – cooperarea în domeniul realității virtuale (VR), simulare și utilizarea VR în educația și formarea medicală; – cooperarea în cadrul procesului de evaluare a Sistemului Național de Asistență Medicală de Urgență și Prim Ajutor Calificat după standarde NATO (NATO MEDEVAL).

Întrebarea care se pune este însă aceea legată de faptul că autoritățile sanitare din județul Neamț nu au suflat o vorbă despre această vizită, în condițile în care conducerea Spitalului Județean Neamț, primise un document prin care era anunțată de acestă vizită, ”uitând” cu o totală candoare,  să anunțe măcar conducerea Consiliului Județean și Prefectura, instituții care ar fi trebuit să afle despre această importantă vizită. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de urgență Neamț, Radu Năstase, expediindu-ne pentru declarații către structura centrala a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (abreviat SMURD), care așa cum se știe este o unitate de intervenție publică integrată de importanță strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializate în acordarea primului ajutor calificat. Acest serviciu funcționează în cadrul Inspectoratelor județene pentru situație de urgență,având ca operator aerian structuri de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale.

” Nu știu despre ce este vorba, dar mă voi interesa. Ceea ce știu eu să vă spun e faptul că la noi UPU ( ca și incintă n.r) se află în renovare”, a declarat Radu Năstase, purtătorul de cuvânt al Spitalui Județean de Urgență Piatra Neamț, care a revenit cu un telefon și ne-a recomandat să ne informăm la structura centrală a  DSU. Și purtătorul de cuvânt al DSP se pare că a aflat de la redactorii ”Monitorul” despre această vizită în teritoriu a echipelor de evaluare a sistemului de urgență din Neamț. ”Direcția de Sănătate Publică Neamț nu a fost informată de nimeni despre această vizită inportantă, dar ar fi bine să vă interesați la conducerea Spitalului Județean de Urgență, pentru că dl. director Radu Firăstrău, care e în teren, a aflat că vizita de lucru a echipelor de evaluare a sistemului medical de urgență e în derulare în întreg județul”, a precizat statistician Elena Sterpu, purtătorul de cuvânt al DSP.

O asemenea adresă a primit și conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman, tot în urmă cu două săptămâni. ” Suntem și noi în așteptatea echipei de control de care vorbiți, dar nu știm când va ajunge la Roman. S-ar putea ca acest lucru să se întâmple mâine, 26 iulie sau în altă zi, în fucție de data la care termină controlul la UPU Piatra Neamț. Nu e o noutate, de altfel, pentru că e un control de rutină, care se face periodic. Noi îi așteptăm pentru că TIM-SMURD-ul nostru e subordonat celui de la Piatra Neamț”, a precizat dr.Nicoleta Popescu, directorul medical al SMU Roman.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending