Contactează-ne

Prima pagină

Ea este Alexandra! Vocația de salvator a unei tinere asistente medicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Alexandra lucrează la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman ■ zilele trecute, în timpul liber, a salvat de la moarte o tânără care căzuse pe trotuar ■ până la venirea ambulanței, cadrul medical a intervenit prompt, făcând manevrele necesare salvării unei femei, care risca să se înece cu propriul sânge ■ Alexandra nu se consideră o „eroină” ■

O zi toridă de iulie. Pe strada Ecaterina Teodoroiu, o tânără căzută pe trotuar. Un apel la 112 și spre locul incidentului este dirijat un echipaj al Poliției Roman. Ajuns la fața locului, agentul principal Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Europol Neamț avea să constate că acolo se oprise pentru a acorda ajutorul medical salvator o tânără, Alexandra A., de la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae”.

Gestul profesionist al acesteia l-a impresionat pe cunoscutul sindicalist și l-a determinat să consemneze pe pagina de socializare a structurii toată povestea. „Ea este Alexandra, asistentă medicală la Spitalul Sfântul Nicolae din Roman, care, în urmă cu câteva zile, a salvat viața unei femei căzută pe trotuar. Alexandra trecea cu mașina pe o străduță, în timpul liber. A observat o tânără întinsă la pământ, în jurul căreia se agitau mai multe persoane.

A oprit imediat și a coborât să-i acorde primul ajutor. Era inconștientă, sângera abundent în zona gurii și exista riscul ridicat de a se îneca cu propriul sânge. A făcut exact ce trebuia să facă în astfel de momente. A ținut-o într-o poziție de siguranță și a aplicat manevrele  specifice până la sosirea ambulanței. Echipajul medical a transportat-o de urgență la spital unde aceasta și-a revenit și a declarat că a căzut pe trotuar. Am fost acolo. Am văzut un înger cum protejează viața unui om aflat în pericol. Mulțumim, Alexandra!”, a notat, pe pagina de Facebook, Ioan Cănărău.

Medicul Anca Hâncu, managerul Spitalului de Psihiatrie Sfântul Nicolae are numai cuvinte de laudă despre tânăra asistentă: „Fapta asistentei noastre a fost adusă la cunoștința opiniei publice pe una din rețelele de socializare de un membru al echipajului de poliție trimis la fața locului, după apelul la 112. Evident că și noi am felicitat-o. Ceea ce vă pot spune e faptul că Alexandra e o fată foarte muncitoare și modestă.

Important e faptul că este foarte bine pregătită profesional și foarte implicată la locul de muncă. Când a intrat prin concurs la spitalul nostru a luat o notă foarte mare. Face această meserie din vocație. La un spital de psihiatrie cadrele nu numai că trebuie să fie foarte bine pregătite profesional, dar trebuie să aibă o doză foarte mare de empatie, de care Alexandra dă dovadă din plin. Consider că gestul ei e bine să fie cunoscut mai ales în această perioadă în care sistemul medical și social e atât de hulit”.

„Echipajul de la Ambulanță a constatat că am procedat medical foarte corect“

Cu Alexandra am stat de vorbă când tocmai o însoțea pe doctoral Anca Hâncu la contravizită. Cu modestie, tânăra asistentă a acceptat să stea de vorbă și să relateze întâmplarea care a făcut-o „eroina” săptămânii, susținând că ceea ce a făcut este un lucru normal, firesc. „Mă aflam, zilele trecute, la volanul mașinii, pe strada Ecaterina Teodoroiu, colț cu Bogdan Dragoș, când am văzut pe partea stângă a trotuarului o femeie de aproximativ 30-35 de ani, întinsă pe jos.

Am coborât imediat, constatând că avea și o mare pierdere sfincteriană. Ceea ce m-a determinat să intervin imediat era pericolul pe care-l reprezenta faptul că persoanele adunate în jur încercau să-i toarne apă în gură, lucru care putea fi fatal. La început, am avut impresia că în cădere a suferit o hemoragie digestivă. În momentul în care am așezat-o în poziția de siguranță, i-am băgat mâna sub obraz și am văzut că hemoragia se mai oprise.

Mi-am dat seama că, de fapt, avea artera facială lezată. O angajată de la un magazin alimentar din apropiere, la rugămintea mea, a sunat la 112 și la fața locului a ajuns echipajul de poliție. Cu domnul Ioan Cănărău am colaborat foarte bine, pentru că mi-a eliberat perimetrul de intervenție, în jurul căruia se adunase multă lume curioasă.

Între timp a ajuns și echipajul de la Ambulanță, care a constatat că am procedat medical foarte corect, în momentele esențiale pentru salvarea femeii”, a mărturisit tânăra asistentă. Alexandra are 37 de ani și este absolventă a Școlii Postliceale Sanitare „Melchisedec Ștefănescu”,  promoția 2021 și a intrat prin concurs la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” în urmă cu 3 ani.

Îi place meseria și o face cu pasiune. A mai destăinuit că este mulțumită de faptul că a putut ajuta la salvarea unei vieți. „Când mi-am dat seama că e vorba de artera facială m-am concentrat să-i fac compresie pe arteră și în același timp să-i monitorizez pulsul pentru a împiedica intrarea în stop cardio-respirator. În cazul hemoragiilor scade brusc tensiunea pacientului”, a mărturisit, cu modestie, tânăra asistentă.

 

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending