Contactează-ne

Economie

E-n toi sezonul zacuştilor! Gheaba-i cît kilu’ de carne

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piaţa Centrală din Piatra Neamţ, kilogramul de ghebe se vinde cu aproximativ 20 de lei ■ hribii sînt şi mai scumpi, între 25 şi 45 de lei ■ vînzătorii spun că acesta e preţul corect, deoarece au şi ei cheltuieli, iar culesul nu-i tocmai uşor ■

Este perioada în care gospodinele se pregătesc vertiginos pentru iarnă, ghebele fiind unul dintre ingredientele de bază ale zacuştii nu neapărat pentru valoarea nutritivă ridicată, ci pentru gustul deosebit pe care-l dau conservelor. De mai bine de două săptămîni, Piaţa Centrală din Piatra Neamţ „geme“ de ciupercile de sezon, putînd afirma că s-au vîndut tone de ghebe, chiar dacă preţul unui kilogram îl egalează sau chiar îl întrece pe cel al cărnii. Astfel, zilele trecute ghebele s-au comercializat cu circa 20 de lei, dar şi cu 8-10 lei cele mai „pălărioase“, de vară, iar hribii de toamnă, pentru că au apărut şi ei, cu 25 pînă la 45 de lei kilogramul. Lumea mai strîmbă din nas la auzul „scorurilor“, dar cumpără. „Oamenii spun că-s scumpe ghebele, că mai bine cumpără un kil de carne, dar tot iau că nu poţi pune pulpă sau ceafă de porc la zacuscă. Nu-i uşor în pădure, la cules, plus că mergem prin locuri care nu sînt aproape de Piatra Neamţ. Tocmim maşini sau microbuze să ne ducă la cules, că gheaba nu creşte în grădină. Benzina costă, trebuie plătit şi şoferul, mîncare trebuie să ai la tine şi aia tot bani înseamnă, aşa că preţul pe kilul de ghebe îl facem ca să cîştigăm şi noi ceva“, spun, la unison, vînzătorii din piaţă, cam aceeaşi de ani şi ani de zile. Un secret al lor este zona în care merg la cules, la întrebarea curioasă şi oarecum firească a cumpărătorilor răspunsul fiind mereu: „Din pădure, şăfu“, „Din pădure, doamnî“. În altă ordine de idei, dar rămînînd tot la capitolul „ghebe“, pădurile Neamţului sînt pline de lume în căutare de ciuperci, pentru că o astfel de ieşire este mult mai profitabilă decît achiziţionarea cîtorva kilograme din piaţă. În ceea ce priveşte zacusca, o porţie (circa 20-25 de borcane de 400 grame), ajunge cam 100 de lei (3 kg de gogoşari, 3 kg de ardei, 2 kg de ceapă, cam 3 kg de ghebe, circa 1 litru de ulei, sare şi piper boabe), iar cea clasică, punînd vinete în loc de ciuperici, e şi mai ieftină.

N-ar strica puţină precauţie

Dacă nu vă pricepeţi la ciuperci, mai bine nu vă hazardaţi să le culegeţi din pădure sau să le cumpăraţi de la vînzătorii ambulanţi dacă aveţi suspiciuni, asta pentru că intoxicaţiile sînt foarte periculoase. Iar dacă anumite persoane se consideră „experţi“ în domeniu şi au metode „băbeşti“ de identificare a ciupercilor „nebune“ – aspectul şi culoarea locului de tăietură, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint, ar trebuie să conştientizeze că acestea nu sînt dovezi sigure. Uneori, intoxicaţiile sînt cauzate de încrucişarea sporilor ciupercilor comestibile cu cele otrăvitoare. În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, tulburări neurosenzoriale mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, halucinaţii vizuale şi auditive, tulburări cardiovasculare – bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială, deshidratare, frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor, etc. La primele semne de intoxicaţie, este obligatorie prezentarea de urgenţă la spital. Recomandări utile sînt ca să fie culese numai acele ciuperci care sînt cunosc ca fiind comestibile, exemplare tinere, cărnoase, complet deschise; să se evite cumpărarea ciupercilor de la vînzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, parcări sau marginea şoselelor, dacă există şi cel mai semn de dubiu; să nu se consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut sau culese cu cîteva zile în urmă şi să nu se consume ciupercile incomplet preparate termic sau crude. Indicat este şi ca ciupercile să nu fie cuprinse în alimentaţia copiilor sau a celor care suferă de diverse boli cronice.

Actualitate

A început tăvălugul protestelor sindicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ filialele sindicale din Cartelul Alfa au început seria acţiunilor de protest ■ manifestări vor avea loc în toate marile oraşe, pichetîndu- se Guvernul, Palatul Cotroceni, ministere şi sedii de partide ■

Aşa cum au anunţat, sindicatele au demarat seria protestelor stradale, deschizătoare de drumuri fiind cele din MAI, Sanitas şi Confederaţia Cartel Alfa. Preşedintele Cartelul Alfa Neamţ, Dănuţ Radu, a declarat care sînt principalele manifestările iniţiate.

„La nivelul Cartelului Alfa, începînd din 14 ianuarie şi continuînd pînă spre finalul lunii februarie, s-au declanşat o serie de acţiuni de protest, care debutează cu pichetarea prefecturilor, începînd din nordul ţării, de la Maramureş şi în toate marile oraşe ale ţării. Se va iniţia o caravană care va traversa toate marile oraşe ale ţării şi va ajunge pînă la Bucureşti, în 18 ianuarie.

Aici se vor picheta Givernul, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Palatul Cotroceni şi sediile partidelor aflate la guvernare“, a declarat Dănuţ Radu. Acesta spune că sindicatele membre ale filialei Neamţ a Cartelului Alfa se află, încă, în faza de consultare a membrilor în ceea ce priveşte forma pe care o vor avea acţiunile de protest, urmînd a se lua în perioada următoare decizii, în funcţie de disponibilitatea şi capacitatea sindicatelor de a se mobiliza.

Din filiala Neamţ a Cartelului Alfa fac parte următoarele structuri: Sindicatul Petrotub, Sindicatul ApaServ, Solidaritaea Sanitară Neamţ şi Roman, Sanitas, Sindicatul Săvineşti, Sindicatul Poliţiştilor şi Sindicatul APIA. Principala revendicare a sindicaliştilor este majorarea salariului mediu pe economie, ţinînd cont că majorarea cu doar 40 lei este o adevărată bătaie de joc, faţă de cele două milioane de angajaţi remuneraţi astfel.

În afara acestor revendicări, spune liderul Cartel Alfa Neamţ, se adaugă cele specifice fiecărui domeniu, precum neacceptarea plafonării salariilor în domeniul bugetar, incertitudinea creşterii punctului de pensie pentru persoanele de vîrsta a treia şi neaplicarea Legii 127 din 2019, privind sistemul public de pensii.

Citește știrea

Actualitate

Ce se doreşte pe piaţa muncii la început de an

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mediul de afaceri are nevoie de numai 157 de noi salariaţi ■ licenţiaţii nu au nici un fel de căutare ■

Mediul de afaceri din judeţ a redeschis piaţa muncii, însă la început de an cererea de personal este ca şi inexistentă. Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, la nivel de judeţ sînt anunţate ca fiind vacante un număr total de 157 de job-uri.

Cele mai multe angajări ar putea avea loc la Piatra Neamţ unde se caută 87 de noi salariaţi, în timp ce angajatorii din zona Roman, care include şi comunele limitrofe, caută 57 de salariaţi. La Tîrgu Neamţ şansele de a găsi un nou loc de muncă sînt infime şi angajatorii din oraş, dar şi din comunele limitrofe au nevoie de doar 13 lucrători. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că cea mai mare căutare o are personalul cu studii medii, în timp ce pentru personalul de înaltă calificare nu prea sînt job-uri la început de an.

În reşedinţa de judeţ se caută doar un licenţiat, calificat în ocupaţia de inspector resurse umane. La polul opus, pentru muncitorii necalificaţi, este cea mai mare cerere şi ar fi nevoie de vreo 24 de lucrători pentru mai multe domenii. În rest, cererea de salariaţi nu este prea generoasă şi ar fi nevoie de tîmplari universali, sudori sau strungari universali, precum şi de electricieni, fochişti, lăcătuş mecanic sau lucrător comercial. Şi la Roman este tot un singur post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inspector protecţia muncii – evaluator securitatea şi sănătatea în muncă.

La fel ca şi la Piatra Neamţ cea mai mare căutare o au necalificaţii, fiind nevoie de 12 persoane, la care se mai adaugă 10 cereri de operator confecţii, sau şapte confecţioneri – asamblori articole textile. La nivel de zonă ar mai putea găsi de lucru cei care pot presta ca frezor universal, agent livrări, bucătar, chelner, casier, recepţioner sau preparator marfă.

La Tîrgu Neamţ nu este nici un post pentru personal cu studii superioare. Se caută doar cinci drujbişti, doi muncitori silvici şi tot atîţia vînzători şi cîte un tîmplar universal, şofer camion transport buşteni, patiser sau confecţioner tîmplărie aluminiu şi mase plastice.

Citește știrea

Actualitate

Plafonarea salariilor învrăjbeşte primarii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aceştia au iniţiat un document, la nivelul ACOR, susţinînd că decizia Guvernului Cîţu de plafonare a salariilor personalului bugetar ar fi ilegală şi abuzivă ■ argumentele edililor de comune ţin şi de faptul că un act normativ guvernamental nu poate modifica o lege organică ■ toţi membrii filialelor teritoriale ACOR urmează a avea consultări cu preşedintele Emil Drăghici, pentru a se pune de acord modalitatea de protest ■ nu este exclusă atacarea OUG şi la Curtea Constituţională, după ce au fost sesizat Guvernul şi Avocatul Poporului pe acest subiect ■

Asociaţia Comunelor din România (ACOR), din care fac parte toţi primarii unităţilor administrativ teritoriale din mediul rural, a iniţiat un protest public, privitor la decizia Guvernului Cîţu de a plafona creşterile salariale, în 2021, din cauza crizei pandemice.

Membrii ACOR apreciază că o asemenea decizie ar fi ilegală, mai ales în condiţiile în care personalul care lucrează în administraţia publică din mediul rural are salarii modeste şi că o asemenea decizie ar încălca prevederile Legii 153, de salarizare a personalului bugetar. Preşedintele ACOR Neamţ, Petrică Şchiopu, primar al comunei Bîrgăoani, susţine că prin decizia Guvernului Cîţu de a plafona majorările salariale ale salariaţilor din administraţiile publice locale este încălcată Legea 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Argumentele noastre sînt clare şi atîta vreme cît drepturile salariale sînt incluse în Legea 153 din 2017, lege cadru, ele nu pot fi modificate prin ordonanţă de guvern. Probabil că Guvernul a căutat un motiv să plafoneze salariile din administraţia publică pentru că – vezi, Doamne! – Guvernul actual nu are bani pentru pensii şi salarii. Dar dacă ne-au blocat nouă, în administraţia publică salariile, de ce aceşti bani nu se regăsesc în pensii şi alocaţii?! Aceste majorări salariale erau prevăzute a fi incluse, la întocmirea bugetului anual al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT), fondurile provenind fie din bugetul local, fie din bugetul consolidat al statului. Asta pentru că nu toate primăriile pot să-şi asigure fonduri pentru plata cheltuielilor de funcţionare, din bugetele locale. Foarte multe UAT-uri nu se încadrează cu veniturile pe care le au pentru a acoperi toate cheltuielile dintr-o localitate, pe parcursul unui an financiar”, a declarat, pentru „Monitorul”, preşedintele ACOR Neamţ, Petrică Şchiopu, primar PSD.

OUG încalcă autonomia locală

Preşedintele ACOR Neamţ, Petrică Şchiopu, a mai declarat faptul că, în perioada imediat următoare, toţi membrii acestei structuri asociative urmează a avea consultări, on-line, cu preşedintele Emil Drăghici, primar al comunei Vulcana Băi, pentru a se pune de acord cu seria protestelor ce ar urma să fie făcute de edilii comunelor pe subiectul plafonărilor salariale, dar şi pe alte subiecte de interes local şi general.

Majorările salariale ce urmează a se face se prevăd la întocmirea bugetelor unităţilor administrativ teritoriale, la începutul fiecărui an şi prevăd creşteri salariale punctuale ale angajaţilor din sistemul bugetar. Reprezentanţii ACoR au înaintat o plîngere prealabilă Guvernului Cîţu, ministerelor Finanţelor, Muncii, Dezvoltării şi Avocatului Poporului, referitoare la OUG, în discuţie, ce prevede plafonarea salariilor la nivelul lunii decembrie 2020, iar argumentul edililor de comune este acela că ordonanţa ar fi fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legale”, legate de lansarea în dezbatere publică a actului normativ.

Membrii ACOR mai apreciază că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 226 din 2020, fiind emisă cu nerespectarea prevederilor legale, demonstrează că Guvernul şi- ar fi depăşit competenţa, acţionînd în mod discreţionar, „manifestînd dispreţ faţă de prevederile constituţionale şi legale”, lezînd drepturile administraţiei publice locale, care trebuie să funcţioneze ca autorităţi administrative autonome. Cum acest act normativ încalcă principiul legalităţii şi cel al autonomiei publice locale nu este exclusă decizia de a fi atacat la Curtea Constituţională a României. Veniturile salariale ale angajaţilor dintr-o unitate administrativ-teritorială diferă, de la o comună la alta, de o localitate la alta, şi sînt stabilite în funcţie de coeficientul de ierarhizare angajat de fiecare primărie, la începutul anilor 2019 şi 2020, acesta variind între 1,2 şi 1,6.

„Coeficienţii de ierahizare diferă de la o primărie la alta. Conform Legii 153 s-au făcut majorări salariale cu un coeficient adăugat la salariul minim, negociat la nivelul fiecărei administraţii publice de către reprezentanţii salariaţilor, din fiecare administraţiei publică locală, cu primarul localităţii respective, dar, de regulă, acest coeficient este între 1,2 şi 1,6% din salariul minim de bază, stabilit în funcţie de: complexitatea şi importanţa socială a muncii, complexitatea şi diversitatea activităţilor, responsabilitatea şi impactul deciziilor luate de funcţionarul respectiv, expunerea la factori de risc, incompatibilităţi şi conflicte de interese, etc, condiţii prevăzute în Legea 153 în anexele sale.

Citește știrea

Trending