Contactează-ne

Actualitate

E funcţional Dosarul Electronic de Sănătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ instrumentul informatic conţine un istoric medical bazat pe documente emise de medici ■ titularul are control absolut asupra acesului la propriul dosar ■

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că a devenit funcţional Dosarul Electronic de Sănătate, un instrument informatic aflat la dispoziţia persoanelor care doresc să deţină un istoric bazat pe documente emise de medici, colectate în aplicaţie.

Titularul are controlul asupra accesului la propriul dosar şi poate vedea cine şi unde a accesat datele sale medicale cuprinse în DES. Din 25 noiembrie 2021, noua versiune a DESe a funcţionat în regim de testare, în condiţii de maximă siguranţă a datelor.

Din 15 decembrie 2021, DES are toate funcţionalităţile testate şi este disponibil online. Noua versiune a creat posibilitatea ca orcine doreşte să îşi poată anonimiza datele cuprinse în DES, ulterior anonimizării fiind păstrate în sistem doar informaţii statistice, care nu pot fi atribuite unei persoane.

Anonimizarea este ireversibilă, titularul DES nu mai are posibilitatea recuperării datelor medicale înregistrate pînă la data anonimizării. Înainte de operaţiunea de anonimizare, deţinătorul poate însă să salveze informaţiile din dosarul personal de sănătate într-un fişier propriu.

Informaţii complete privind procedurile de anonimizare sau ieşire din anonimizare pot fi accesate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la adresa https://cnas.ro/dosar-electronic-de-sanatate. În afară de titular, DES poate fi accesat de medici cu acordul pacientului, pentru a cunoaşte istoricul medical a acestuia, facilitînd astfel diagnosticarea mai rapidă şi mai precisă, stabilirea tratamentului şi monitorizarea pacientului.

Dosarul are în componenţă o secţiune de date de urgenţă, care poate fi accesată fără acordul pacientului. Aceasta cuprinde date medicale relevante în cazul unei urgenţe, documente înregistrate în ultimele 6 luni, precum şi informaţii pe care proprietarul dosarului le poate complete în secţiunea „antecedente declarate de pacient“.

„Casa Naţională de Asigurări va depune toate eforturie pentru a obţine finanţare europeană pentru extinerea DES la toate tipurile de servicii medicale, astfel încît acest instrument să oglindească cît mai fidel starea de sănătate a persoanei care decide să constituie propriul dosar.

Implementarea acestui proiect va reprezenta o revoluţie în sectorul sanitar românesc, pentru a scurta mult timpii de anamneză şi de reluare a istoricului pacientului, crescînd calitatea actului medical şi a diagnosticului“, a declarat Adela Cojan, preşedinte interimar al CNAS.

Pînă la finele anului trecut fuseseră constituite peste 13 milioane de dosare electronice de sănătate la care contribuiseră cu informaţii aproximativ 27.000 de medici din peste 12.200 de instituţii medicale conectate la sistem, conform CNAS.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending