Contactează-ne

Actualitate

E bine de ştiut! Valul doi şi trei la vaccinare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după cele 975 doze de vaccin antiCovid ajunse în Neamţ, urmează a se primi un nou lot ■ se fac eforturi ca pînă în 15 ianuarie să se deschidă toate cele 26 de centre de vaccinare ■ în categoria a II-a urmează să intre persoanele vulnerabile, cele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, indiferent de vîrstă ■ în al treilea val, se va imuniza, la cerere, toată populaţia ■

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Radu Firăstru, susţine că în judeţul Neamţ pregătirea campaniei de imunizare a personalului care lucrează în sistemul de sănătate,ar fi început cu dreptul luni, 4 ianuarie, cînd s-au primit de la Centrul zonal Iaşi 975 de doze vaccin antiCovid.

Acestea au fost repartizate la cele trei centre de vaccinare de la Spitalul Judeţean, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman şi Spitalul Orăşenesc Tîrgu Neamţ. „După cum se ştie, luni, 4 ianuarie 2021, a început prima etapă din strategia de vaccinare. Aceasta cuprinde personalul medical şi personalul auxiliar din domeniu.

Vreau să vă spun că de la Centrul Zonal Iaşi noi am preluat în cursul zilei de luni 975 de doze de vaccin antiCovid. Avem o veste oarecum bună, în sensul că acestea vor fi consumate în totalitate pînă vineri, 8 ianuarie, cînd aşteptăm şi cel de al doilea transport. Mă bucur că medicii şi personalul medical din judeţ au răspuns afirmativ campaniei, deşi la început exista o oarecare reticenţă faţă de dorinţa de imunizare. Pentru că pînă acum s-a dovedit eficienţa vaccinării, lumea s-a înscris pentru imunizare. Şi eu m-am vaccinat în ziua de 6 ianuarie, la Centrul de la Spitalul Judeţean“, a precizat Radu Firăstrău.

Acesta spune că la nivelul judeţului se fac eforturi ca după 15 ianuarie să se deschidă şi celelalte centre, unde urmează a se imuniza restul populaţiei, în categoria a II-a urmînd să intre persoanele vulnerabilele, cele de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, indiferent de vîrstă. „Referitor la modul de pregătire a celei de a doua etape de vaccinare pot să vă sopun că aceasta trebuia, iniţial, să înceapă la sfîrşitul lunii februarie, începutul lunii martie.

La nivel central însă s- a decis ca lucrurile să se grăbească şi, ca atare, încercăm ca după data de 15 ianuarie să deschidem şi celelalte centre pentru pasul doi, care include persoane vulnerabile, persoane peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, indiferent de vîrstă. Pot să vă mai spun că, în acest al doilea val, vor fi imunizaţi şi angajaţii anumitor operatori economici, din domenii strategice“, a mai opinat directorul DSP.

26 centre de vaccinare în Neamţ

În Neamţ, iniţial, se vorbea de deschiderea a 26 centre de vaccinare, care sînt verificate zilele acestea de inspectorii DSP pentru a vedea dacă corespund. Urmează a se stabili, pînă în 15 ianuarie, cîte din acestea sînt funcţionale şi de cîte va fi nevoie pentru imunizarea a cît mai mulţi nemţeni, în funcţie şi de numărul celor care se vor înscrie pe platforma ROVACCINARE.

Totalul centrelor de vaccinare, care vor fi deschise în Neamţ, urmează a se stabili în perioada următoare şi în funcţie de numărul persoanelor care vor dori să se vaccineze.

„Vor fi trei modalităţi de vaccinare: unul în platforma on-line Rovaccinare, un al doilea prin medicul de familie şi o a treia modalitate de planificare, telefonică. În momentul în care discutăm, (7 ianuarie – n.r.) persoanele care nu fac parte din categoria personalului medical nu se pot programa.

Cînd se vor defintiva metodele de comunicare pe acest subiect, respectiv cele legate de modul de înscriere a fiecărei categorii de cetăţeni, le vom comunica şi noi“, a mai adăugat Radu Firăstrău.

Fiecare centru de vaccinare din cele 26 cîte sînt planificate a se deschide în judeţul Neamţ va conţine 1 pînă la 4 puncte de vaccinare, a căror organizare depinde de structura spaţiului şi de numărul populaţiei care a optat în zona respectivă să se vaccineze.

„Dacă într-o zonă există un număr semnificativ de persoane care doresc să se imunizeze este clar că vom merge cu toate cele patru cabinete deschise simultan, în acelaşi centru. Un centru poate conţine, teoretic, de la 1 la 4 cabinete, care vor avea şi resursa umană obligatorie. Procesul de catagrafiere a populaţiei se realizează în această perioadă în toate instituţiile care funcţionaezaă în judeţ: în primării, în Poliţie, Jandarmerie, Inspectorat Şcolar, şcoli, ISU, Prefectură, Consiliu Judeţean şi toate celelate instituţii deconcentrate din teritoriu, de aşa manieră încît în data de 11-12 ianuarie să avem, la nivelul judeţului, tabloul complet al celor care doresc să se vaccineze antiCovid“, a concluzionat sursa menţionată.

La nivel naţional, aproape 60.000 de cadre medicale au fost vaccinate pînă miercuri, potrivit datelor furnizate de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Cu un al doilea vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, cel al companiei Moderna, vaccinarea ar urma să crească şi mai mult în perioada următoare, atît în ţară, cît şi la nivelul UE. Miercuri, în ziua în care România a primit a treia tranşă de vaccinuri Pfizer/BioNTech, au fost vaccinate 16.945 de persoane. CNCAV precizează că în ultimele 24 de ore au fost 66 reacţii comune şi minore, dintre care: 28 de reacţii de tip local, iar alte 38 generale.

De asemenea, alte două reacţii sunt în curs de investigare. Autorităţile se aşteaptă ca, odată cu demararea celui de-al treilea val de vaccinare – pentru populaţia generală – zilnic să fie imunizaţi 150.000 de români. Este o cifră optimistă, iar dacă acest trend va fi menţinut, atunci toată populaţia ţării ar urma să fie imunizată în aproximativ 4 luni.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending