Contactează-ne

Actualitate

După Radarul Pădurilor a apărut Forest Guardians

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aplicaţia pentru depistarea tăierilor ilegale de lemn este disponibilă gratuit pentru telefoanele mobile ■ tot pentru descoperirea ilegalităţilor în domeniul lemnului operează sistemul SUMAL, zis şi Radarul Pădurilor ■

O altă aplicaţie este disponibilă pentru telefoanele mobile, cu ajutorul acesteia putînd fi descoperite tăierile ilegale de păduri. Ea se numeşte Forest Guardians şi a fost lansată recent de Greenpeace România. Aplicaţia este disponibilă în Google Play Store, este gratuită şi poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android. „România adăposteşte cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13. 000 de specii, inclusiv cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Cu toate acestea, din cele 120. 000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar 20. 000 de hectare se află sub protecţie strictă“, spun reprezentanţii Greenpeace România. Potrivit lui Ciprian Găluşcă, coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate Greenpeace România, care a fost citat de Mediafax. ro, prin intermediul acestei aplicaţii, utilizatorii pot semnala şi pot urca imagini care pot fi suspecte şi astfel pot descoperi tăieri ilegale de păduri: „Aplicaţia are trei funcţionalităţi de bază. Prima constă în faptul că utilizatorii pot monitoriza, cu ajutorul imaginilor satelitare, pădurile virgine din România. Utilizatorii pot observa diferenţe în structura pădurii, iar dacă se observă diferenţe înseamnă că vorbim de intervenţii în pădure, adică tăieri, ceea ce în cazul pădurilor virgine este complet ilegal. Celelalte două funcţionalităţi se adreasează celor care călătoresc şi care ajung în zona montană şi care descoperă locuri în care se taie şi care pot fi suspecte. În acest caz, ultilizatorii pot completa un formular şi pot urca fotografii în aplicaţie. Sesizările ajung la noi, iar noi le trimitem către gărzile forestiere“. Forest Guardians este prima aplicaţie pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady şi este disponibilă pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android şi urma să fie lansată şi pentru varianta iOS.

Despre Radarul Pădurilor

Un alt sistem pentru urmărirea traseului lemnului exploatat din păduri, SUMAL, este operaţional în ţară din 2014, el fiind utilizat obligatoriu de către ocoalele silvice şi toţi agenţii economici din domeniu. Denumit şi Radarul Pădurilor, el este accesat tot de pe telefoane, tablete sau laptip-uri. În momentul începerii transportului, cel care emite avizul de însoţire are obligaţia să transmită în SUMAL informaţiile standardizate. Dacă încărcarea materialului se face într-o zonă fără semnal GSM, aplicaţia generează un cod offline, care este înscris pe avizul de însoţire, iar sistemul generează codul unic în momentul în care mijlocul de transport intră într-o zonă cu acoperire. Şoferii au obligaţia înscrierii acestui cod unic în avizul de însoţire. Acum cîţiva ani, la momentul lansării SUMAL, afaceriştii trebuiau să folosească trei tipuri de acte: aviz de însoţire primar pentru materialele lemnoase expediate de la locul de recoltare; avizul de însoţire secundar pentru materialele lemnoase, altele decît cherestelele care se transportă din depozite şi avizul de însoţire secundar pentru cherestele. Aplicaţia permite celor care au atribuţii de control în domeniu să constate, atunci cînd opresc în trafic un transport de masă lemnoasă, dacă au, sau nu, de-a face cu o ilegalitate. Destinatarul transportului avea obligaţia de a verifica codul unic şi să confrunte datele, fiind obligat să vadă dacă marfa plecată din pădure este acelaşi cu cea ajunsă în curtea sa. Pentru nerespectarea obligaţiilor, legiuitorul a prevăzut amenzi al căror cuantum este foarte mare. Pentru a nu fi discuţii în ceea ce priveşte responsabilitatea pentru datele introduse în sistem, fiecare agent economic era obligat să desemneze o singură persoană cu calitatea de emitent al avizelor.

Caz petrecut la Gîrcina

La sfîrşitul lunii martie 2018, sistemul SUMAL, şi-a dovedit eficienţa, un caz de exploatare a lemnului în pădurile din comuna Gîrcina îmbrăcînd formă penală. Conform unei hotărîri a consiliului local, cei care transportă lemn pe drumurile localităţii trebuie să plătească 60 de lei pentru un camion şi încă 40 pentru remorcă dacă o fac de trei ori pe zi. În plus, şoferii au obligaţia de a opri la punctul-control existent în apropierea primăriei. Numai că, angajaţii unei firme nu se conformau şi-şi vedeau de drum. Autorităţile locale au monitorizat activitatea societăţii şi au constatat, cu ajutorul Radarului Pădurilor, că ceva nu era în regulă cu ora emiterea avizelor şi cu numerele de înmatriculare. A fost sesizată Poliţia, iar în urma verificării încărcăturii de lemn, s-au constatat neconcordanţe între documentele însoţitoare şi stocul fizic de lemn transportat. A mai rezultat faptul că o semiremorcă a efectuat două transporturi la ore diferite, reţinîndu-se că, pentru cel de-al doilea transport, nu fusese eliberat aviz de însoţire, conform normelor legale în vigoare. „Poliţiştii au constatat că pe cele două semiremorci erau aplicate alte numere de înmatriculare decît cele existente în bazele de date“, se arăta într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. Aşa se face că au fost întocmite acte premergătoare constatării în flagrant a infracţiunilor de tractarea unei remorci cu numere false de înmatriculare sau înregistrare. Referitor la constatarea transportului ilegal de lemn, oamenii legii au aplicat firmei o amendă în valoare de 10. 000 lei şi au confiscat 39, 44 metri cubi lemn rotund brad, în valoare de 13. 133, 52 lei şi au fost indisponibilizate semiremorcile, pînă la finalizarea cercetărilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autostrada Unirii a fost, este și va fi o prioritate a PNL! Au început etapele pregătitoare ale tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Partidul Național Liberal a început investițiile în dezvoltarea rețelelor de transport, bazându-se pe finanțare europeană. În ultimul an, Guvernul PNL a deblocat lucrări și proiecte majore de infrastructură importante pentru regiunea Moldovei: Autostrada Unirii  A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și Autostrada Moldovei A7 (cu traseul Nord-Sud). Parlamentarii din județul Neamț au susținut în mod activ demararea proiectului Autostrăzii Unirii. Dată fiind importanța majoră a acestui proiect și Guvernul PNL a venit în susținerea lui.

Nemțenii au dreptul să știe că au fost începute etapele pregătitoare ale tronsonului din autostrada A8 care traversează regiunea Moldovei, adică Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Săptămâna trecută au fost depuse trei oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate, un pas esențial pentru buna desfășurare a proiectului. Câștigătorul licitației va fi anunțat la anul, când va și începe lucrul la acest studiu.

Și celelalte două loturi ale A8 sunt deja în etapele de obținere ale autorizațiilor și avizelor. Pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț se lucrează deja la studiul de fezabilitate, acesta fiind și cel mai greu de realizat, deoarece autostrada va traversa munții. În celălalt capăt al A8, la intrarea în Republica Moldova, este podul peste Prut de la Ungheni, care își așteaptă acordul de mediu și – după primirea lui – se va trece la emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici în baza cărora se va realiza proiectul.

Pentru cealaltă autostradă care va traversa Moldova – adică A7 – au fost încheiate, în acest an, contractele și pentru studiile aferente ultimelor două secțiuni (Pașcani – Suceava și Suceava – Siret). Termenul final de predare al documentațiilor tehnice este 2022. Primele patru loturi ale A7 (de la Ploiești la Pașcani) sunt acum în faza de elaborare a documentațiilor, iar la anul va fi lansată licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii. Acest proiect va avea 428 kilometri și un preț de 3 miliarde euro.

Mai mult chiar, miercuri, 2 decembrie,  a fost inaugurat primul tronson al A7, respectiv 16 kilometri cu profil de autostradă din totalul de 31 de kilometri, cât are centura ocolitoare a Bacăului. După 30 de ani de promisiuni făcute de toate forțele politice care s-au succedat la guvernare, doar Guvernul PNL a reușit să îndeplinească un obiectiv strategic pentru Moldova. Deschiderea circulației pe acest tronson are loc cu 1 an înaintea termenului prevăzut în contract, ceea ce ne dovedește – o dată în plus – că antreprenorii români pot derula contracte de succes în colaborare cu un guvern care pune investițiile pe primul loc.

Toate aceste costuri (studiile de fezabilitate și costul efectiv al construirii autostrăzilor) au deja finanțarea asigurată. În mare parte este vorba despre bani europeni, restul sumelor provenind de la bugetul național sau din diferite parteneriate cu instituții financiare internaționale.

Echipa PNL Neamț va susține în continuare realizarea Autostrăzii Unirii (A8). Este o promisiune făcută nemțenilor, pe care o vom respecta! Vom avea parte de sprijinul Guvernului PNL, dar și al parlamentarilor liberali. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Neamț votați duminică PNL, poziția 6 pe buletinul de vot!

Citește știrea

Actualitate

Se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end sînt aşteptate valori termice diurne de pînă la 7 grade ■ meteorologii anunţă precipitaţii, întîi ploaie, apoi ninsoare ■ minimele nocturne vor fi rezonabile ■

Luna decembrie a debutat cu temperaturi sub media perioadei şi cel puţin în zona Neamţului a fost mai rece decît ne-am fi aşteptat. Mai bine a fost în vîrf de munte, pe Toaca, din cauza unui fenomen denumit inversiune termică.

Pe 3 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 1 grad la Roman, -1 grad era la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la acelaşi moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi pozitive de 3 grade. Tot acolo este şi strat de nea ce măsoară 6 centimetri. Indicele de răcire era mai coborît în teritoriu, iar dacă pe munte nu era nici o schimbare, 3 grade cu plus, la Piatra Neamţ şi Roman se resimţeau -1 grad, în timp ce la Tîrgu Neamţ era un indice de răcire de -6 grade.

Meteorologii spun că în week-end se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii care, la început vor fi sub formă de ploaie, iar săptămîna viitoare debutează cu ninsoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 4 decembrie va fi mai cald, se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 6 grade. Noaptea rămînem cu valori termice negative, de -2 grade. Una din cele mai calde zile din această lună pare a fi cea de sîmbătă, 5 decembrie, cînd ziua se ajunge la temperaturi nesperate, de 7 grade. Din păcate se adună norii şi va ploua.

Şi noaptea regimul termic se apreciază nesperat, iar minima se opreşte la 4 grade, cu plus. Duminică, 6 decembrie, mercurul din termometre coboară niţel, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 5 grade, motiv pentru care ploaia se poate transforma în lapoviţă. Şi noaptea se face mai rece, iar minima se opreşte la 1 grad. De săptămîna viitoare nu mai avem parte de zile calde.

Luni, 7 decembrie, cerul va fi acoperit şi sînt aşteptat ninsori la o maximă diurnă de doar 1 grad. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi negative, de -2 grade. Frig va fi si marţi, 8 decembrie, 0 grade ziua, cînd din nou sînt aşteptaţi fulgi de nea, iar peste noapte rămînem cu minima cantonată la -2 grade. Mijlocul săptămînii aduce o apreciere a regimului termic şi scăpăm de precipitaţii, nu şi de cerul acoperit. Maxima diurnă ajunge la 2 grade, iar minima nocturnă va fi de -2 grade. Ziua de joi, 10 decembrie, aduce din nou nori, dar şi precipitaţii, ploaie sau lapoviţă.

Valorile termice diurne ajung la 3 grade, iar după lăsarea întunericului va fi 1 grad, cu plus. Cer acoperit ne aşteaptă şi vineri, 11 decembrie, dar fără precipitaţii. Valori termice nu suferă modificări, o maximă diurnă de 3 grade şi 1 grad peste noapte. Cam la fel va fi vremea şi în week-end-ul viitor, iar în perioada 11 – 12 decembrie va fi cer acoperit şi nu mai mult de 3 grade. Noaptea rămînem cu valori pozitive, dar modeste, de 1 grad.

Citește știrea

Actualitate

Ce naţionalităţi mai vieţuiesc în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în Planul Local de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţămîntului Profesional şi Tehnic sînt precizate şi date referitoare la naţionalităţile conlocuitoare ■ în judeţ, 439.834 persoane s-au declarat români, 6.398 romi şi sub 0, 05% de alte naţionalităţi ■

Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, prin Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatelor Sociale a structurat Planul Local de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţăm=ntului Profesional şi Tehnic (PLAI), document prin care se fac referiri la aspecte importante ale vieţii din judeţ.

Din unul din capitolele documentului aflăm cam ce naţionalităţi mai vieţuiesc în unităţile administrativ teritoriale ale judeţului, cu specificaţia că la ultimul recensămînt al populaţiei, din 2011, înregistrarea etniei, limbii materne şi religiei au fost benevole, aşa că numărul real de conjudeţeni aparţinînd diverselor naţii conlocuitoare este irelevant, fiind dat de doar ceea ce şi-au asumat liber consimţit persoanele recenzate.

Altă parte de informaţii de la acest ultim recensămîn al populaţiei, susţin semnatarii documentului de care vorbim, provind din informaţii furnizate de unităţile administrativ teritoriale. Astfel, ca urmare a datelor prezentate cu referire la etnie, limbă maternă şi religie, în judeţul Neamţ ar trăi 439.834 de români, adică 93,43%.

De etnie romă s-au declarat doar 6.398 de nemţeni, ceea ce reprezintă 1,35%, ştiut fiind că numărul etnicilor romi este mult mai ridicat în realitate. Alte etnii, lipoveni, italieni, maghiari, germani, evrei, turci şi tătari, reprezintă în ponderea etniilor conlocuitoare în Neamţ un procent nesemnificativ, de sub 0,05% .

De remarcat şi faptul că pentru un număr de 23.852 de persoane, ceea ce înseamnă 5,07%, aceste informaţii sînt indisponibile, persoanele respective nefiind recenzate pentru că nu au fost găsite la domiciliu la recensămîntul din anul 2011.

Citește știrea

Trending