Contactează-ne

Actualitate

După prăbuşirea podului de la Luţca, semaforizarea de la Gîdinţi este încurcată în iţe birocratice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la o lună de la prăbuşirea podului de la Luţca, autorităţile responsabile nu-s în stare să monteze un semafor în „Intersecţia morţii“ de la Gîdinţi ■ după ce podul a picat, întreg traficul din zonă a fost deviat pe DN 15 D Roman - Gîdinţi ■

De la prăbuşirea podului de la Luţca – Sagna, dat în folosinţă cu tam-tam, fără a fi recepţionat, a trecut o lună. Printre anchetele penale demarate pentru găsirea vinovaţilor, alte instituţii ale statului se încurcă în soluţii de fluidizare a traficului deviat pe DN15 D Roman – Gîdinţi. Aici există o încrucişare de drumuri, botezată de localnici ca fiind „Intersecţia morţii“.

Asta din cauza numărului mare de accidente, unele avînd consecinţe fatale. Urmare a unei petiţii on-line, iniţiată de un consilier local de la Pînceşti, autorităţile au convenit că acolo trebuie montat un semafor. Dar de la zis şi pînă la făcut, la noi, distanţa este lungă şi trebuie neapărat să treacă prin furcile caudine ale „sfintei birocraţii“.

Rugat să ne comunice un punct de vedere privitor la cine se face vinovat că, la o lună de la solicitare, în acestă intersecţie nu a putut fi montat un sistem de semaforizare, purtătorul de cuvînt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, inginer Neculai Popovici, n-a ezitat să arate cu degetul înspre autorităţile locale, în sarcina cărora ar trebui să cadă cheltuielile legate de tot ceea ce înseamnă sistem de semaforizare:

„Noi, ca instituţie, nu ne ocupăm cu semaforizarea intersecţiilor sau a trecerilor de pietoni. Lucrul acesta îl fac alte instituţii: primăriile, consiliile judeţene. Din această cauză nu avem în stoc semafoare. Am primit însă o sarcină (de la conducerea CNAIR – n.r.) şi ne vom ocupa de ea. Acest lucru, aşa cum v-am declarat şi în urmă cu ceva săptămîni, cînd v-aţi interesat prima dată de subiect, presupune întocmirea a două proiecte, aflate în lucru şi avizare.

E vorba despre un prim proiect pentru intersecţia de care vă interesaţi, aceea de la Gîdinţi şi de un al doilea legat de schimbarea semaforizării în intersecţia de la Girov, lucrare mai complicată, pentru că aici trebuie amenajat un sens giratoriu. E nevoie de achiziţionarea de materiale. Nici la Gîdinţi proiectul nu este atît de simplu pe cît pare.

El presupune tot felul de aprobări, de racoduri la reţeaua de energie electrică, etc. Cert este că ni s-a pus în cîrcă o treabă care nu este a noastră, cel puţin în privinţa costurilor. Vă dau un exemplu. La Traian (pe E 85 – n.r.) s-a amenajat un refugiu pentru pietoni, la solicitarea Primăriei Săbăoani, care ne-a pus la dispoziţie materialele. Noi am executat lucrarea. La Gîdinţi primăria a contribuit doar cu ordine“.

Primarul comunei Gîdinţi, Vasile Băbuţă, apreciază că autorităţile publice locale şi-au făcut treaba: „Am discutat şi în cursul zilei de astăzi ( joi, 7 iunie – n.r.) la Consiliul Judeţean. Mi s-a spus că semaforizarea de la noi e strîns legată de cea de la Girov, de unde trebuie să fie adus semaforul pentru Gîdinţi. Din punctul meu de vedere, noi, Primăria Gîdinţi, am făcut mai mult decît ne stă în atribuţii. Am solicitat la Del Gaz Grid şi am achitat costurile aprobării pentru instalarea unui semafor.

Acum aşteptăm soluţia tehnică de la DRDP Iaşi. Nu ne putem permite să investim într-o lucrare pentru care nu avem garanţia că se va realiza. Am fost asigurat de domnul Doru Conache, director executiv la CJ Neamţ, că se lucrează la proiect. Am discutat şi cu domnul inginer Luca de la DRDP Iaşi şi ni s-a cerut să avem răbdare. Nu ne putem asuma o investiţie, fără temei legal, care să ne fie imputată, ulterior, de Curtea de Conturi“.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. V.Vasile

    8 iulie 2022 at 8:35 AM

    ,,Nici la Gîdinţi proiectul nu este atît de simplu pe cît pare.
    El presupune tot felul de aprobări, de racoduri la reţeaua de energie electrică, etc. Cert este că ni s-a pus în cîrcă o treabă care nu este a noastră, cel puţin în privinţa costurilor,,…
    Vai , ati dat de greu da , salariile grase care va cad ,,in carca,, le ridicati usor ai ?!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending