Contactează-ne

Actualitate

După Noua Zeelandă, Australia e noua ţintă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi Irina Repede au terminat expediţia în care au parcurs circa 3.000 de kilometri prin Noua Noua Zeelandă ■ ei vor să străbată cu bicicleta Tasmania şi Australia ■

După o călătorie care a însemnat străbaterea la pas, în canoe când a fost vorba de traversarea unor lacuri, râuri sau golfuri şi pe bicicletă a Noii Zeelande, pe Insula de Nord şi Insula de Sud, Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ şi Irina Repede, din Bucureşti, au încheiat temerara lor expediţie.

Aceasta a presupus străbaterea, timp de mai bine de opt luni, a circa 3.000 de kilometri, trecând prin locuri ireal de frumoase, de basm, după cum le-au catalogat cei doi români, ajungând, în după amiaza zilei de 27 decembrie 2020, la strâmtoarea Foveaux, terminând astfel traversarea Insulei de Sud.

Cei doi sosiseră în Noua Zeelandă în martie 2020, propunându-şi să petreacă o vacanţă în exotica ţară, dar au devenit prizonieri fără voie, deoarece pandemia de coronavirus a determinat autorităţile să închită toate porturile şi să anuleze cursele aeriene.

Aşa se face că Radu şi Irina au trebuit să stea 5 săptămâni în izolare într-un sat din Northland – Ţinutul de Nord, situat în apropiere de un oraş cu 6.000 de locutori, Kerikeri, destinaţie turistică la 250 de kilometri nord de Auckland), au exploarat locuri sălbatice, iar la un moment dat au decis să întreprindă inedita călătorie, una care a început pe 17 mai 2020. În timp ce trăbăteau Insula de Sud, delectându-se cu ceea ce oferea „Mama Natură“, se pare că cei doi prieteni au pus la cale alt plan îndrăzneţ.

„Abordarea“ unui continent, Australia, începând cu insula Tasmania, deşertul din Melbourne până la Darwin, spre Alice Springs şi apoi către capul York şi coasta Queensland.

„Suntem deja de mai bine de 9 luni în Noua Zeelandă şi mai avem puţin şi ajungem şi la capătul traseului nostru prin insulele de la Antipozi. Bine, bine, mai avem nişte vârfuri de urcat, nişte kilometri de făcut, nişte parcuri naţionale de explorat, dar mult nu mai este. Şi acum vine marea întrebare. De aici, încotro? Ne întoarcem acasă? Nu, cum ar fi!? Să oprim nebunia, să nu lăsăm aventura să curgă? Şi la fel de firesc ne uităm pe hartă şi Australia pare la o aruncătură de băţ. (…) Cum ar fi?!“, posta, pe 9 decembrie, pe Facebook, Radu Păltineanu, care a absolvit prestigioasa Universitate McGill din Canada.

Acesta a mai dezvăluit că noua aventură va avea loc tot pe bicicletă, Insulele Noii Zeelande fiind un bun botez pentru iubita sa, Irina, „care a făcut deja tot research-ul pentru Australia. Nici prin cap nu ne trecea acum 9 luni de zile că aveam uşor, uşor, să transformăm o situaţie aparent critică într-o nouă mega aventură, dar viaţa te surprinde în cele mai faine moduri, iar experienţele curg atât timp cât nu le îngrădeşti. Atât timp cât te laşi purtat de necunoscut, în necunoscut.

Şi asta este frumuseţea vieţii. Păltineanu a povestit că el tocmai a obţinut viza de intrare în Australia, în pandemie, singurul loc de pe planetă din care se poate intra fără excepţii şi carantinare, momentan, în Australia, fiind Noua Zeelandă, pentru el acest lucru fiind o simplă formalitate, pentru că are paşaport canadian.

„În schimb, pentru Irina, care are doar paşaport românesc, lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Să vedem când şi dacă obţine viza. Fingers crossed. Australia nu este cea mai prietenoasă ţară când vine vorba de a acorda vize românilor. În rest, viaţa şi visurile merg mai departe“, a mai scris pietreanul. Dacă românii vor reuşi să pornească în noua expediţie prima ţintă este insula Tasmania, cel mai mic stat al Australiei, care are capitala la Hobart. Primul european care a ajuns aici, în 1642, a fost navigatorul olandez Abel Tasman, care a botezat insula „Pământul lui Van Diemen“ în onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est.

Din 1770, insula a fost luată în stăpânire de James Cook, în numele Marii Britanii, iar în 1803 a fost întemeiată prima aşezare europeană cu rol de colonie penitenciară, una care avea un regim extrem de dur. Radu Păltineanu mai are la activ o temerară. Pe 5 august 2015, pleca cu bicicleta din nordul Alaskăi şi ajungea, după 3 ani, 2 luni şi 17 zile, pe 22 octombrie 2018, în Argentina, în Ţara de Foc, la Ushuaia, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe două roţi în prima aventură românească de acest gen, care a însemnat 34.554 de km pedalaţi şi alţi 4.100 de km navigaţi pe Amazon.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Trending