Contactează-ne

Actualitate

După doi ani de pauză, iarăşi olimpiade şcolare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost afişat graficul de desfăşurae a concursurilor judeţene ■ dificultatea a constituit-o armonizarea datelor pentru ca un elev să poată participa la mai multe olimpiade dacă doreşte ■

După doi ani de întrerupere au fost reluate olimpiadele în întreaga ţară şi la Inspectoratul Şcolar Neamţ fiind întocmit, cu destulă  dificultate, graficul de desfăşurare al acestor competiţii, în care evoluează copiii cu performanţe la diverse discipline de învăţămînt.

„Am afişat încă de miercuri, 2 martie, graficul de desfăşurare  a olimpiadelor şcolare judeţene. A fost un demers destul de dificil de întocmit acest grafic, pentru că Ministerul Educaţiei a stabilit doar perioadele de desfăşurare  a concursurilor.

A fost necesară armonizarea datelor, pentru a da posibilitatea elevilor să poată concura la mai multe discipline. Au sosit şi o parte din regulamentele de desfăşurare a olimpiadelor, ele putînd fi descărcate fie de pe site-ul ministerului, fie de pe cel al inspectoratului. În acest sens am transmis adrese în şcoli.

Mai trebuie specificat faptul că sînt modificări legate atît de evaluare, cît şi de stabilirea numărului de locuri pentru fiecare disciplină în parte. Din punctual nostru de vedere am transmis în şcoli logistica necesară organizării olimpiadelor, respectiv hîrtie, toner, etichete. Fazele judeţene ale olimpiadelor şcolare au un rol deosebit în promovarea corectă a elevilor participanţi la etapele naţionale.

Prin decizia inspectorului general a fost stabilită componenţa comisilor de organizare şi au fost consultaţi la fiecare disciplină membrii care fac parte din Consiliul Consultativ. Am respectat, pas cu pas, prevederile regulamentare, stabilindu-le cu 10 zile înaintea fiecărei  olimpiade“, a precizat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Acesta a mai spus că la faza locală a olimpiadei de matematică au existat ceva probleme din cauza numărului mare de copii înscrişi şi din această cauză participanţii au avut probleme la accesarea  platformei electronice:

„Ni s-a comunicat de către organizator, Societatea Naţională de Ştiinţe Matematice şi de către minister, faptul că urmează ca etapa locală să fie reluată duminică, 9 martie, pentru toţi participanţii care nu au avut acces în platformă“.

Conform graficului întocmit de ISJ, concursurile vor avea loc la următoarele date: 1. Olimpiada de informatică (gimnaziu) – 5 martie; 2. Olimpiada de interpretare muzicală ( cl. III – VIII) – 11 martie; 3. Olimpiada de lectură şi abilitate în viaţă – 12 martie; 4. Olimpiada de biologie -12 martie; 5. Olimpiada la discipline din aria curicculară Tehnologii (Educaţie tehnologică – cl. XII – XIII liceu) – 12 martie; 6.   Concurs Naţional pe Meserii – cl.XI-a – învăţămînt profesional -12 martie; 7. Olimpiada de limbi clasice -13 martie; 8. Olimpiada de Informatică ( liceu) – 13 martie; 9. Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar – volei băieţi (gimnaziu) şi volei fete (gimnaziu) – 18 martie; 10. Olimpiada de limbă şi literatură română -19 martie; 11. Olimpiada de fizică – 19 martie; 12. Olimpiada de Istorie – 19 martie; 13.   Olimpiada de chimie – 20 martie; 14.    Olimpiada volei băieţi – liceu – 24 martie; 15.Olimpiada volei fet – liceu – 25 martie; 16. Olimpiada Pedagogie – Psihologie -liceu – 25 martie; 17. Universul cunoaşterii prin lectură – 26 martie; 18. Olimpiada de Matematică – 26 martie; 19.     Olimpiada de Matematică aplicată Adolf Haimovici – 26 martie; 20. Olimpiada sportului şcolar: fotbal fete, gimnaziu – 27 martie; 21. Olimpiada de Limba şi literatura rromani – 2 aprilie; 22.  Concurs Naţional de Matematică – Olimpiada satelor din România- 2 aprilie; 23. Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar – fotbal băieţi – liceu – 2 aprilie; 24. Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar – fotbal fete -liceu -3 aprilie; 25. Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar – fotbal băieţi – gimnaziu -9 aprilie. 26. Olimpiada Socio Umane – Filosofie – 19 martie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Biciclist accidentat. Autorul, 71 de ani, victima 72 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist în vârstă de 72 de ani a fost accidentat de un şofer de 71 de ani, marţi, 16 august, pe o stradă din Piatra Neamţ.

“Astăzi, 16 august, în jurul orei 11.00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, la intersecția străzilor Petru Movilă cu strada Bistriței.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că în timp ce un bărbat, de 71 de ani, din Alexandru cel Bun, conducea un autoturism pe strada Petru Movilă, la schimbarea direcției de deplasare spre strada Bistriței ar fi surprins și accidentat un bărbat, de 72 ani, din Alexandru cel Bun, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea biciclistului. 

Ambii participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Podul de la Luţca, revoltă îndreptățită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorul Filip Panait face un rechizitoriu clasei politice actuale ■ el cere imperios construirea unui pod provizoriu din tuburi mari de beton ■ medicul crede că se impune și detașarea în zonă a unui detașament ISU și a unei stații de ambulanță ■

Inerția autorităților locale și centrale, după prăbușirea podului de la Luțca, în 9 iunie,  în a face ceva pentru fluidizarea traficului de la Gîdinți a determinat o mobilizare pe paginile de socializare în organizarea unui protest în fața primăriei Sagna, sîmbătă, 13 august. Acesta nu a adunat însă decît vreo 15 persoane și toate din comunele învecinate.

În acest timp, unul dintre cei mai vocali solicitanți ai construirii podului de pontoane, dr.Filip Panait, de la Bîra, încearcă și el, fără reușită,  să determine pe cei responsabili să acționeze. Medicul vine cu o soluție proprie, ușor de realizat în opinia sa, în condițiile în care la Roman Holtcim are una din cele mai mari unități de prefabricate. Săptămîna trecută dr.Filip Panait a contactat telefonic pe prefectul Adrian Niță, care însă nu a catadicsit, spune medicul, să se țină de cuvînt și să-l caute. Revoltat de atitudinea celor responsabili, dr.Filip Panait face un rechizitoriu întregii clase politice.

”Acum o săptămînă am sunat pe prefectul județului Neamț, numit Adrian Niță, pentru a protesta în legătură cu neimplicarea autorităților în problema podului de la Luțca. I-am cerut să pună niște tuburi mari de beton în albia rîului, pentru a face un pod provizoriu, cum se face la orice lucrare serioasă de pe drumurile naționale, fără a mai apela la armată, care este scumpă, la propriu și la figurat.Prefectul a promis că va cauta o soluție și apoi mă va contacta. Cum nu m-ați contactat voi, așa nu a mai sunat prefectul înapoi. Mai mult, am revenit peste cîteva zile, dar nu a mai răspuns la telefon. I-am transmis și un sms, că poate a uitat, dar… nimic! Nimic este în capul prefectului, după cum nimic este în capul lui Arsene distrugătorul, și nimic în capul prim- ministrului Ciuca bătăii. Le-am transmis domnilor de la PSD și domnilor de la liberali că dincoace de pod va fi o revoluție tăcută în următorii doi ani, timp în care vom face ca niciun vot să nu mai fie dat celor vinovați de nenorocirea noastră economică din următorii 20 de ani”, a scris pe pagina de Facebook dr.Filip Panait. Nici politicienii liberali nu scapă de furia medicului, ce continuă să creadă că stă în puterea electoratului să sancționeze indolența clasei politice.

”Am văzut că domnul Leoreanu, liberalul care este vinovat de dezastrul de pe drumul ocolitor al Romanului (degradarea Ocolitoarei Est. nr.), se agită și declară că vrea jos PSD, ca să intre el să facă un pod nou, cam la fel ca drumul groparilor, lăsat moștenire după ce a plecat spre capitală, ca vrednic apărător al romașcanilor.

Da, ați înțeles bine, următorii 20 de ani se vor învinovăți unii pe alții….

Abandonarea podului de la Luțca de către prefect, și de către guvern, nu poate duce decît la concluzia că ăștia ne abandonează cu tot cu pod.

Am atras atenția, încă de la dărîmarea podului, că drumul ocolitor, prin Gîdinți, este un drum al morții. Iată că accidentul de duminică a făcut ca preotul Antim (preotul de la Mănăstirea Bistrița n.r), considerat un sfînt de către comunitatea ortodoxă, să-și piardă viața în mod tragic și nemeritat. Îmi imaginez ce rugăciuni vor face toți credincioșii care îl iubeau pe părintele Antim. Moartea preotului este doar începutul, pentru că urmează un șir neîntrerupt de morți, cauzate de urgențe medicale și de incendii, la care ambulanța și pompierii nu vor ajunge la timp, din cauza drumului morții ”, mai spune dr.Filip Panait. Acesta crede că în perioada imediat următoare autoritățile locale trebuie să treacă la luarea unor măsuri urgente de rezolvare a unor probleme în cele cinci comune izolate: Bîra, Boghicea, Stănița, Sagna, Doljești. O primă măsură prioritară este în opinia dr.Filip Panait detașarea în zonă a unui detașament de pompieri și a unei stații de ambulanță, în condițiile în care construirea unui nou pod în zonă poate dura și 20 de ani.

 

Citește știrea

Actualitate

Umbra lui Henry Kissinger la Davos

Știre publicată în urmă cu

în data de

Forumul Economic Mondial, denumit şi „Forumul bogaţilor”, este o organizaţie non profit din Elveţia, înfiinţată în 1971, cu sediul la Geneva, care îşi ţine tradiţional întâlnirile anuale la Davos.

După doi ani de pauză pandemică, anul acesta, între 22-26 mai, Forumul s-a reunit la Davos, în prezenţa a cca 2500 de invitaţi, printre care cunoscuţi lideri şi oameni de afaceri. Pe lista invitaţilor nu au figurat de data aceasta oficiali, companii sau oameni de afaceri ruşi.

Cum era de aşteptat, alături de subiecte, precum schimbările climatice, prețurile la energie şi iminenta criză alimentară globală, pe ordinea de zi a figurat războiul din Ucraina.

Preşedintele Ucrainei nu a lipsit de pe ecran cu discursul său standard, online.

Cuvântul de ordine al întâlniri de la Davos „Gata cu vorbele, să trecem la fapte” a fost pe placul bătăiosului Zelenski.

În schimb, nu a fost deloc pe placul lui Zelenski cuvântarea lui Henry Kissinger, fostul secretar de Stat al SUA.

Vorbind la Davos, prin intermediul unui link video, nonagenarul   Henry Kissinger i-a sugerat lui Zelenski că Ucraina trebuie să ajungă în maxim trei luni, la un acord de pace cu Rusia, deoarece continuarea antagonizării Rusiei ar putea avea consecinţe dezastruoase pentrustabilitatea Europei pe termen lung.

A Europei, în care Ucraina tinde să acceadă, şi pe care trebuie s-o găsească în deplinătatea puterii,în acel moment.

De-a lungul ultimelor luni am tot aflat ce doreşte Zelenski de la Europa, dar nu am aflat dacă Zelenski este preocupat de soarta ei, dacă vrea s-o găsească teafără.

Un acord de pace, sugerează Kissinger, chiar dacă Ucraina ar trebui să renunţe la o parte din teritoriul său, cu trimitere la acea parte primită din partea Uniunii Sovietice, cu ocazia destrămării URSS.

La 98 de ani Kissinger nu şi-a pierdut luciditatea pe care o avea în 1973, când a primit Premiul Nobel pentru efortul lui depus în încheierea războiului din Vietnam. În treacăt fie spus, atunci, doi premiaţi cu Nobel au refuzat demonstrativ premiul, pentru că SUA  bombardau în draci Cambodgia.

Recent, Kissinger a prevestit că „Epidemia de coronavirus modifică pentru totdeauna ordinea mondială.” Noua ordine mondială, pe care unele ţări, precum China şi Rusia o aşteaptă, dar de care SUA nici nu vrea să audă.

Henry Kissinger a condus politica externă a SUA în perioadele extrem de fierbinţi ale războaielor cu Coreea de Nord şi cu Vietnamul.

Atunci şi-a consolidat acesta reputaţia de om pragmatic în găsirea soluţiilorprin care să se detensioneze relaţiile încordate ale SUA, cu URSS şi China.

Încă de la Forumul  Economic Mondial din  1980, Kissinger avertiza că „ omenirea se află într-o epocă a  interdependenței globale”.

Astăzi, Kissinger ne-a avertizat că războiul Rusiei cu Ucraina va remodela lumea existentă.

Este un lucru ştiut că Ucraina ar fi putut reprezenta puntea Rusiei către Europa. Dar n-a fost să fie şansa unei Europe extrem de  puternice, care să facă față concurenţei SUA.

Conflictul avansat de Putin în Ucraina nu a făcut decât să arunce în aer această punte. Rusia a fost complet izolată faţă de Vest, dar este greu de crezut că această izolare se poate extinde şi în Est, deşi SUA o doreşte.

Nu se vede niciun semn că Zelenski este conştient că are o contribuţie majoră în întărirea Asiei în detrimentul Uniunii Europene spre care se îndreaptă.

De abia s-a încheiat discursul lui Kissinger la Davos, că Dumnezeule, ce a fost la gura lui Zelenski. Nici pe Putin nu l-a  bălăcărit atât de rău, cum i-a  făcut-o bătrânului Henry, la cei 98 de ani ai lui.

Pe Zelenski nu-l interesează pacea, el cere arme, arme şi iar arme, mai să crezi că este dealerul vreunui cartel al producătorilor americani de arme. Să nu audă despre vreun model de Acord de pace. Dacă ar fi după el, ar trebui ştearsă din dicţionarul diplomatic orice sintagmă „acord de pace”.

Deşi printre invitaţii de la Davos nu a existat nici măcar adierea vreunui curent pro-Putin, nimeni nu a considerat că Henry Kissinger bate câmpii. Printre invitaţi nu exista vreun fitecine.

În schimb, Zelenski a ieşit imediat la rampă, unde şi-a încropit un monolog despre „câmpii lui Kissinger” şi despre faptul că acesta se ghida după Constituția din 1938 (?)

Dacă nu urmăreşti atent evoluţia lui Kissinger în cariera sa remarcabilă de cel puţin  50 de ani, rişti să judeci ca orice taliban, că musai bătrânul este şi putinist.

Totuşi sugestiile lui Kissinger au stârnit şi valuri de reacţii negative pe reţelele de socializare.

Deşi i se recunoste meritul de a fi practicat realismul, de-a lungul întregii sale cariere, sugestia sa făcută lui Zelenski a fost taxată ca nerealistă.

Un înalt oficial a scris pe o reţea că sugestia lui Kissinger va fi sigur respinsă, atât de către Putin, cât şi de Zelenski.

De Putin, pentru că va primi prea puţin, şi de Zelenski, pentru că i se cere să renunţe la preamult.

Până s-or pune de acord, Europa nu are decât să mai aştepte. Armata-i lungă.

Desigur că şi unele reacţii sunt nerealiste.

Există cel puţin două curente după care Rusia poate fi învinsă. Protagoniştii celor două curente dovedesc că nu cunosc istoria şi nu-i cunosc nici pe ruşi.

Conform primului curent, Rusia va fi învinsă direct de către o coaliţie internaţională, ca în cazul Germaniei din cel de al Doilea Război Mondial.

Nerealismul constă în faptul că acum există bomba nucleară, după care orice drum este un drum final.

Al doilea curent mizează pe faptul că Rusia se va învinge singură, din interior. Această soluție are echivalent în cedarea Crimeii de bunăvoie. Dovedeşte din plin necunoasterea ruşilor, pe care îi judecăm după noi.

Singura soluţie este ca la mariajul Ucrainei cu UE, să le fie naș Hanry Kissinger.

Citește știrea
AdvertisementTrending