Contactează-ne

Actualitate

După corona-criză, va urma alt prăpăd – criza economică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Gabriel Peiu, un renumit profesor universitar, susţine că o criză economică fără precedent va urma celei sanitare generată de coronavirus ■ acesta vorbeşte şi despre instaurarea „aristocraţiei bugetare“, formată din apropiaţii celor aflaţi la putere al căror singur scop va fi cîştigarea alegerilor ■

Reputatul universitar Gabriel Petrişor Peiu, fost consilier al premierului Radu Vasile şi al premierului Adrian Năstase, ex- subsecretar de stat pentru politici economice, vicepreşedinte al Agenţiei de Investiţii Străine şi coordonator al Departamenrtului de Analize Economice al Fundaţiei Mării Negre, a răspuns unor întrebări ale redactorului Monitorul referitor la marile probleme pe care le va întîmpina Romania, la ieşirea din criza sanitară.

Acesta este îngrijorat de faptul că politicienii care conduc România sînt preocupaţi de operaţiunea „Totul pentru vot, totul pentru alegeri“, fără a ţine seama de dezastrul economic în care se adînceşte ţara, după o perioadă lungă de stat în casă.

„Cei care se află la conucere au o modalitate perversă şi defavorizantă pentru România de a folosi bani publici pentru investiţii cu impact aproape nesemnificativ la nivel local, în detrimentul marilor proiecte naţionale de infrastructură care să lege provinciile istorice ale României de Bucureşti.

Practic, în România se cheltuie 1/3 din fonduri pentru proiecte care nu au nici un impact economic asupra unor regiuni foarte mari. Putem spune că acei bani sînt fonduri prin care partidele aflate la guvernare cumpără bunăvoinţa baronilor locali. Şi ceea ce este mai grav, este că promovarea în funcţii publice, la nivel local şi central, nu se face pe criterii de competenţă, ci pe criteriul relaţiilor de partid, de rudenie, de amantlîc, ceea ce a dus la apariţia a ceea ce se poate numi «aristocraţie bugetară».

La noi se continuă politica ascunderii gunoiului sub preş. Asta în timp ce Polonia, Ungaria, Cehia alocă bani pentru a da un nou start economiilor lor, de peste 30% din PIB. Ţara se scufundă temeinic într-o criză economică fără precedent, avînd deficitul bugetar cel mai mare dintre ţările membre ale UE.

România are cea mai mare pierdere de populaţie şi este cea mai săracă ţară din spaţiul european, în ciuda faptului că este a treia cea mai bogată ţară în resurse. Noi alocăm 12 mii dolari pentru bunăstarea populaţiei, în timp ce ungurii, polonezii şi cehii 25 de mii. Ăsta este rezultatul eficienţei economiei noastre.

Eu am gîndit un manual pentru reconstrucţia post pandemică a României, în care există indicaţi cîţiva paşi ce trebuie făcuţi pentru scoaterea ţării din marasmul în care se scufundă, începînd cu o evaluare fără cosmetizare a situaţiei economice. Trebuie «cumpărat» şi aplicat medicamentul corect şi în doză suficientă. Trebuie să recunoaştem precaritatea infrastructurii româneşti. Cînd vorbim de «medicament corect» trebuie să vorbim de asigurarea unui program multianual de investiţii, pentru 10-15 ani, în investiţii cu impact naţional, care să antreneze firme locale în construcţia acestor proiecte în regiunile slab dezvoltate: Nord-Est şi Sud Est, cele mai sărace din UE.

Acest lucru se petrece pe fondul lipsei de autostrăzi, de căi ferate, de irigaţii în ani din ce în ce mai secetoşi. Prioritatea trebuie să fie autostrada care să lege Suceava şi Iaşi de Bucureşti, finanţată din fonduri europene. S-a bătut monedă şi chiar s-a dat o lege pentru Autostrada Unirii, proiect fără finanţare“, a spus Petrişor Peiu.

Miliarde de dolari îngropaţi în studii de fezabilitate rămase în sertare

Profesorul a atras atenţia asupra altei metehne a autorităţilor locale, aceea de a îngropa fonduri enorme în studii de fezabilitate fără nici un rost.

„Aceste studii au costat România 3 miliarde de dolari, asta pentru că nimeni nu răspunde de deciziile luate. Ar trebui ca în momentul în care un studiu nu este pus în practică să fie imputat celui care l-a comandat.

Acest lucru nu se întîmplă pentru că nimeni nu răspunde de deciziile proaste pe care le ia cînd ajunge într-o funcţie publică“, susţine analist economic. Acesta a făcut pentru Monitorul şi o radiografie a decizilor guvernamentale, care au dus la spolierea ţării de resurse.

„E vorba de privatizările făcute pe doi lei, aşa cum a fost cea de la Roman, unde statul a vîndut pe nimic Petrotub indienilor de la Mittal Steel, care au exploatat unitatea fără a face investiţii prea mari şi aducînd-o în situaţia de azi, cînd mai lucrează vreo 600 de oameni.

Greşeli majore s-au făcut şi pe piaţa zahărului, societăţile de prelucrare fiind închise pe rînd. Guvernul se complace în politica de a nu mai produce nimic în ţară, ci doar de a deveni piaţă de consum. Se exportă grîu şi se importă făină, de exemplu.

Avem un deficit de 3 miliarde de dolari numai la comerţul agro-alimentar. Acest lucru ne va costa foarte scump în perioada următoare, pentru că se va intra într-o criză alimentară post- pandemică. Cursul valutar este ţinut de BNR în mod artificial, împiedicînd exportatorii români să fie competitivi. În următorii ani vom avea surprize neplăcute şi la Galaţi, unde Arcelor Mittal a vîndut capacităţile de producţie“, a mai spus Gabriel Petrişor Peiu.

Ieşirea din criza sanitară ne va costa şi ea foarte scump. Guvernul va trebui să-şi reconsidere poziţia faţă de sistemul de sănătate, de medicii şi cadrele sanitare.

„Plătim foarte scump faptul că medicii au fost stimulaţi să plece şi pentru că dotarea spitalelor nu e cea corespunzătoare. Sistemul sanitar va trebui regîndit, aşa cum vor trebui regîndite şi rezervele de medicamente“, afirmă profesorul Peiu. Acesta nu e ezitat să taxeze şi uşurinţa cu care Guvernul închide ochii la exportul de forţă de muncă pentru agricultura Germaniei, Austriei, Franţei.

„Mi se pare descalificant ceea ce se întîmplă în aceste zile şi arată nivelul politicii din ţară, care în loc să creeze acasă locuri de muncă trimite români să muncească ca scalavii pentru alte state. Guvernul a acceptat acest lucru fără măcar să ceară ceva la schimb.

Ne-am făcut de rîs a multa oară în faţa opiniei publice internaţionale, demonstrînd că sîntem doar un rezervor de forţă de muncă şi o piaţă de desfacere“.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending