Contactează-ne

Actualitate

După corona-criză, va urma alt prăpăd – criza economică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Gabriel Peiu, un renumit profesor universitar, susţine că o criză economică fără precedent va urma celei sanitare generată de coronavirus ■ acesta vorbeşte şi despre instaurarea „aristocraţiei bugetare“, formată din apropiaţii celor aflaţi la putere al căror singur scop va fi cîştigarea alegerilor ■

Reputatul universitar Gabriel Petrişor Peiu, fost consilier al premierului Radu Vasile şi al premierului Adrian Năstase, ex- subsecretar de stat pentru politici economice, vicepreşedinte al Agenţiei de Investiţii Străine şi coordonator al Departamenrtului de Analize Economice al Fundaţiei Mării Negre, a răspuns unor întrebări ale redactorului Monitorul referitor la marile probleme pe care le va întîmpina Romania, la ieşirea din criza sanitară.

Acesta este îngrijorat de faptul că politicienii care conduc România sînt preocupaţi de operaţiunea „Totul pentru vot, totul pentru alegeri“, fără a ţine seama de dezastrul economic în care se adînceşte ţara, după o perioadă lungă de stat în casă.

„Cei care se află la conucere au o modalitate perversă şi defavorizantă pentru România de a folosi bani publici pentru investiţii cu impact aproape nesemnificativ la nivel local, în detrimentul marilor proiecte naţionale de infrastructură care să lege provinciile istorice ale României de Bucureşti.

Practic, în România se cheltuie 1/3 din fonduri pentru proiecte care nu au nici un impact economic asupra unor regiuni foarte mari. Putem spune că acei bani sînt fonduri prin care partidele aflate la guvernare cumpără bunăvoinţa baronilor locali. Şi ceea ce este mai grav, este că promovarea în funcţii publice, la nivel local şi central, nu se face pe criterii de competenţă, ci pe criteriul relaţiilor de partid, de rudenie, de amantlîc, ceea ce a dus la apariţia a ceea ce se poate numi «aristocraţie bugetară».

La noi se continuă politica ascunderii gunoiului sub preş. Asta în timp ce Polonia, Ungaria, Cehia alocă bani pentru a da un nou start economiilor lor, de peste 30% din PIB. Ţara se scufundă temeinic într-o criză economică fără precedent, avînd deficitul bugetar cel mai mare dintre ţările membre ale UE.

România are cea mai mare pierdere de populaţie şi este cea mai săracă ţară din spaţiul european, în ciuda faptului că este a treia cea mai bogată ţară în resurse. Noi alocăm 12 mii dolari pentru bunăstarea populaţiei, în timp ce ungurii, polonezii şi cehii 25 de mii. Ăsta este rezultatul eficienţei economiei noastre.

Eu am gîndit un manual pentru reconstrucţia post pandemică a României, în care există indicaţi cîţiva paşi ce trebuie făcuţi pentru scoaterea ţării din marasmul în care se scufundă, începînd cu o evaluare fără cosmetizare a situaţiei economice. Trebuie «cumpărat» şi aplicat medicamentul corect şi în doză suficientă. Trebuie să recunoaştem precaritatea infrastructurii româneşti. Cînd vorbim de «medicament corect» trebuie să vorbim de asigurarea unui program multianual de investiţii, pentru 10-15 ani, în investiţii cu impact naţional, care să antreneze firme locale în construcţia acestor proiecte în regiunile slab dezvoltate: Nord-Est şi Sud Est, cele mai sărace din UE.

Acest lucru se petrece pe fondul lipsei de autostrăzi, de căi ferate, de irigaţii în ani din ce în ce mai secetoşi. Prioritatea trebuie să fie autostrada care să lege Suceava şi Iaşi de Bucureşti, finanţată din fonduri europene. S-a bătut monedă şi chiar s-a dat o lege pentru Autostrada Unirii, proiect fără finanţare“, a spus Petrişor Peiu.

Miliarde de dolari îngropaţi în studii de fezabilitate rămase în sertare

Profesorul a atras atenţia asupra altei metehne a autorităţilor locale, aceea de a îngropa fonduri enorme în studii de fezabilitate fără nici un rost.

„Aceste studii au costat România 3 miliarde de dolari, asta pentru că nimeni nu răspunde de deciziile luate. Ar trebui ca în momentul în care un studiu nu este pus în practică să fie imputat celui care l-a comandat.

Acest lucru nu se întîmplă pentru că nimeni nu răspunde de deciziile proaste pe care le ia cînd ajunge într-o funcţie publică“, susţine analist economic. Acesta a făcut pentru Monitorul şi o radiografie a decizilor guvernamentale, care au dus la spolierea ţării de resurse.

„E vorba de privatizările făcute pe doi lei, aşa cum a fost cea de la Roman, unde statul a vîndut pe nimic Petrotub indienilor de la Mittal Steel, care au exploatat unitatea fără a face investiţii prea mari şi aducînd-o în situaţia de azi, cînd mai lucrează vreo 600 de oameni.

Greşeli majore s-au făcut şi pe piaţa zahărului, societăţile de prelucrare fiind închise pe rînd. Guvernul se complace în politica de a nu mai produce nimic în ţară, ci doar de a deveni piaţă de consum. Se exportă grîu şi se importă făină, de exemplu.

Avem un deficit de 3 miliarde de dolari numai la comerţul agro-alimentar. Acest lucru ne va costa foarte scump în perioada următoare, pentru că se va intra într-o criză alimentară post- pandemică. Cursul valutar este ţinut de BNR în mod artificial, împiedicînd exportatorii români să fie competitivi. În următorii ani vom avea surprize neplăcute şi la Galaţi, unde Arcelor Mittal a vîndut capacităţile de producţie“, a mai spus Gabriel Petrişor Peiu.

Ieşirea din criza sanitară ne va costa şi ea foarte scump. Guvernul va trebui să-şi reconsidere poziţia faţă de sistemul de sănătate, de medicii şi cadrele sanitare.

„Plătim foarte scump faptul că medicii au fost stimulaţi să plece şi pentru că dotarea spitalelor nu e cea corespunzătoare. Sistemul sanitar va trebui regîndit, aşa cum vor trebui regîndite şi rezervele de medicamente“, afirmă profesorul Peiu. Acesta nu e ezitat să taxeze şi uşurinţa cu care Guvernul închide ochii la exportul de forţă de muncă pentru agricultura Germaniei, Austriei, Franţei.

„Mi se pare descalificant ceea ce se întîmplă în aceste zile şi arată nivelul politicii din ţară, care în loc să creeze acasă locuri de muncă trimite români să muncească ca scalavii pentru alte state. Guvernul a acceptat acest lucru fără măcar să ceară ceva la schimb.

Ne-am făcut de rîs a multa oară în faţa opiniei publice internaţionale, demonstrînd că sîntem doar un rezervor de forţă de muncă şi o piaţă de desfacere“.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending