Contactează-ne

Actualitate

După corona-criză, va urma alt prăpăd – criza economică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Gabriel Peiu, un renumit profesor universitar, susţine că o criză economică fără precedent va urma celei sanitare generată de coronavirus ■ acesta vorbeşte şi despre instaurarea „aristocraţiei bugetare“, formată din apropiaţii celor aflaţi la putere al căror singur scop va fi cîştigarea alegerilor ■

Reputatul universitar Gabriel Petrişor Peiu, fost consilier al premierului Radu Vasile şi al premierului Adrian Năstase, ex- subsecretar de stat pentru politici economice, vicepreşedinte al Agenţiei de Investiţii Străine şi coordonator al Departamenrtului de Analize Economice al Fundaţiei Mării Negre, a răspuns unor întrebări ale redactorului Monitorul referitor la marile probleme pe care le va întîmpina Romania, la ieşirea din criza sanitară.

Acesta este îngrijorat de faptul că politicienii care conduc România sînt preocupaţi de operaţiunea „Totul pentru vot, totul pentru alegeri“, fără a ţine seama de dezastrul economic în care se adînceşte ţara, după o perioadă lungă de stat în casă.

„Cei care se află la conucere au o modalitate perversă şi defavorizantă pentru România de a folosi bani publici pentru investiţii cu impact aproape nesemnificativ la nivel local, în detrimentul marilor proiecte naţionale de infrastructură care să lege provinciile istorice ale României de Bucureşti.

Practic, în România se cheltuie 1/3 din fonduri pentru proiecte care nu au nici un impact economic asupra unor regiuni foarte mari. Putem spune că acei bani sînt fonduri prin care partidele aflate la guvernare cumpără bunăvoinţa baronilor locali. Şi ceea ce este mai grav, este că promovarea în funcţii publice, la nivel local şi central, nu se face pe criterii de competenţă, ci pe criteriul relaţiilor de partid, de rudenie, de amantlîc, ceea ce a dus la apariţia a ceea ce se poate numi «aristocraţie bugetară».

La noi se continuă politica ascunderii gunoiului sub preş. Asta în timp ce Polonia, Ungaria, Cehia alocă bani pentru a da un nou start economiilor lor, de peste 30% din PIB. Ţara se scufundă temeinic într-o criză economică fără precedent, avînd deficitul bugetar cel mai mare dintre ţările membre ale UE.

România are cea mai mare pierdere de populaţie şi este cea mai săracă ţară din spaţiul european, în ciuda faptului că este a treia cea mai bogată ţară în resurse. Noi alocăm 12 mii dolari pentru bunăstarea populaţiei, în timp ce ungurii, polonezii şi cehii 25 de mii. Ăsta este rezultatul eficienţei economiei noastre.

Eu am gîndit un manual pentru reconstrucţia post pandemică a României, în care există indicaţi cîţiva paşi ce trebuie făcuţi pentru scoaterea ţării din marasmul în care se scufundă, începînd cu o evaluare fără cosmetizare a situaţiei economice. Trebuie «cumpărat» şi aplicat medicamentul corect şi în doză suficientă. Trebuie să recunoaştem precaritatea infrastructurii româneşti. Cînd vorbim de «medicament corect» trebuie să vorbim de asigurarea unui program multianual de investiţii, pentru 10-15 ani, în investiţii cu impact naţional, care să antreneze firme locale în construcţia acestor proiecte în regiunile slab dezvoltate: Nord-Est şi Sud Est, cele mai sărace din UE.

Acest lucru se petrece pe fondul lipsei de autostrăzi, de căi ferate, de irigaţii în ani din ce în ce mai secetoşi. Prioritatea trebuie să fie autostrada care să lege Suceava şi Iaşi de Bucureşti, finanţată din fonduri europene. S-a bătut monedă şi chiar s-a dat o lege pentru Autostrada Unirii, proiect fără finanţare“, a spus Petrişor Peiu.

Miliarde de dolari îngropaţi în studii de fezabilitate rămase în sertare

Profesorul a atras atenţia asupra altei metehne a autorităţilor locale, aceea de a îngropa fonduri enorme în studii de fezabilitate fără nici un rost.

„Aceste studii au costat România 3 miliarde de dolari, asta pentru că nimeni nu răspunde de deciziile luate. Ar trebui ca în momentul în care un studiu nu este pus în practică să fie imputat celui care l-a comandat.

Acest lucru nu se întîmplă pentru că nimeni nu răspunde de deciziile proaste pe care le ia cînd ajunge într-o funcţie publică“, susţine analist economic. Acesta a făcut pentru Monitorul şi o radiografie a decizilor guvernamentale, care au dus la spolierea ţării de resurse.

„E vorba de privatizările făcute pe doi lei, aşa cum a fost cea de la Roman, unde statul a vîndut pe nimic Petrotub indienilor de la Mittal Steel, care au exploatat unitatea fără a face investiţii prea mari şi aducînd-o în situaţia de azi, cînd mai lucrează vreo 600 de oameni.

Greşeli majore s-au făcut şi pe piaţa zahărului, societăţile de prelucrare fiind închise pe rînd. Guvernul se complace în politica de a nu mai produce nimic în ţară, ci doar de a deveni piaţă de consum. Se exportă grîu şi se importă făină, de exemplu.

Avem un deficit de 3 miliarde de dolari numai la comerţul agro-alimentar. Acest lucru ne va costa foarte scump în perioada următoare, pentru că se va intra într-o criză alimentară post- pandemică. Cursul valutar este ţinut de BNR în mod artificial, împiedicînd exportatorii români să fie competitivi. În următorii ani vom avea surprize neplăcute şi la Galaţi, unde Arcelor Mittal a vîndut capacităţile de producţie“, a mai spus Gabriel Petrişor Peiu.

Ieşirea din criza sanitară ne va costa şi ea foarte scump. Guvernul va trebui să-şi reconsidere poziţia faţă de sistemul de sănătate, de medicii şi cadrele sanitare.

„Plătim foarte scump faptul că medicii au fost stimulaţi să plece şi pentru că dotarea spitalelor nu e cea corespunzătoare. Sistemul sanitar va trebui regîndit, aşa cum vor trebui regîndite şi rezervele de medicamente“, afirmă profesorul Peiu. Acesta nu e ezitat să taxeze şi uşurinţa cu care Guvernul închide ochii la exportul de forţă de muncă pentru agricultura Germaniei, Austriei, Franţei.

„Mi se pare descalificant ceea ce se întîmplă în aceste zile şi arată nivelul politicii din ţară, care în loc să creeze acasă locuri de muncă trimite români să muncească ca scalavii pentru alte state. Guvernul a acceptat acest lucru fără măcar să ceară ceva la schimb.

Ne-am făcut de rîs a multa oară în faţa opiniei publice internaţionale, demonstrînd că sîntem doar un rezervor de forţă de muncă şi o piaţă de desfacere“.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending