Contactează-ne

Actualitate

Dublu hram şi pelerinaj, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Biserica Sf.Voievozi îşi va omagia ocrotitorii, pe 8 şi 9 noiembrie ■ vor fi oficiate slujbe dedicate Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril şi sfîntului Nectarie ■ va fi scoasă spre închinare racla cu părticele din moaştele sfîntului supranumit ,,vindecătorul de cancer" ■

Biserica ,,Sfinţii Voievozi”, din Tîrgu Neamţ, se pregăteşte de dublă sărbătoare. Luni va fi marcat hramul principal, dedicat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, iar în ziua următoare va fi omagiat Sfîntul Ierarh Nectarie de la Eghina, cu zi de pomenire pe 9 noiembrie.

De numele acestui sfînt, supranumit ,,vindecătorul de cancer”, se leagă al doilea hram al lăcaşului de cult, urmînd să fie scoasă spre închinare racla cu părticele din sfintele sale moaşte. Acestea au fost aduse special din Grecia în luna august 2016, spre înzestrarea bisericii. A fost un eveniment religios aparte, fostul părinte protopop Ioan Dogariu, parohul bisericii Sfinţii Voievozi, avînd alături mulţi preoţi şi ierarhi, în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi ÎPS Serafim, Mitropolitul Serafim, al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Ulterior racla a fost aşezată în biserică, într-un baldachin special amenajat aproape de altar. Părintele Dogariu menţiona atunci faptul că pentru aceste sfinte moaşte s-a primit aprobarea ierarhului de care aparţine mănăstirea din Grecia şi că mica racla este însoţită de un act de donaţie pentru Biserica Sfinţii Voievozi.

,,Evenimentul primirii acestor sfinte moaşte, care vor rămîne la noi în permanenţă, se leagă foarte bine cu hramul bisericii noastre, sărbătorit pe 8 noiembrie, cînd se cinsteşte Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Pe 9 noiembrie este ziua Sfîntului Ierarh Nectarie, care devine ocrotitorul bisericii noastre şi al credincioşilor din zonă. Sfîntul Ierarh Nectarie este foarte căutat de credincioşi în rugăciunile lor, fiind un vindecător de suferinţe şi în special de cancer.

În ţară sînt puţine biserici care deţin părticele din moaştele Sfîntului Nectarie. Noi le-am obţinut foarte greu, de la mănăstirea care adăposteşte moaştele sale, din insula Eghina, unde se află o biserică foarte mare şi foarte frumoasă, unde merg mulţi pelerini, inclusiv din România. De vreo doi-trei ani ne rugăm de maica de acolo şi de vreo 90 de ori a spus nu.

Văzînd că nu renunţăm, pînă la urmă a spus da, iar faptul că le avem este o binecuvîntare. Este o minune care s-a întîmplat, cred, datorită rugăciunilor văduvelor din parohie care au citit Acatistul Sfîntului Nectarie”, ne spunea părintele Ioan Dogariu.

Canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei în 1961, Sfîntul Nectarie a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mănăstirii Sfînta Treime din insula Eghina. S-a născut pe 1 octombrie 1846, într-o familie săracă din localitatea Silivri, din Tracia şi a trecut la cele veşnice în ziua de 8 noiembrie 1920, pe cînd se afla la Atena.

La naştere, părinţii săi i-au pus pruncului numele Atanasie. La 14 ani, a plecat la Constantinopol pentru a lucra şi a învăţa carte, iar la 20 de ani a mers în insula Chios, ca învăţător, devenind călugăr la Mănăstirea Nea Moni, unde a primit numele Lazăr, în ziua de 7 noiembrie 1876. Ulterior a urmat Facultatea de Teologie, din capitala Greciei, fiind hirotonit preot la Cairo şi mai tîrziu fiind numit episcop de Pentapole.

În 1904, la cererea mai multor călugăriţe, a fondat Mănăstirea Sfînta Treime, din insula Eghina, devenită astăzi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă. Aici s-a retras la vîrsta de 62 de ani, rămînînd pînă la moartea sa. După canonizare, mănăstirea a primit al doilea hram – cel al Sfîntului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moaştele sale se păstrează astăzi în interorul mănăstirii, fiind expuse spre închinarea pelerinilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Incendiu în toiul nopţii. Trei persoane au reuşit să iasă la timp din casa cuprinsă de flăcări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ nedoritul incident s-a petrecut la Almaş, comuna Gîrcina ■ pagubele cauzate de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sistemele de încălzire sînt mari ■

Pompierii au fost înştiinţaţi, noaptea trecută, la ora 23.45, prin apel la 112, despre producerea unui incendiu la o casă din satul Almaş, comuna Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea forţelor de intervenţie incendiul era generalizat, atât la acoperişul cât şi interiorul locuinţei, din care două femei şi un bărbat s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor. Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

„Au ars acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp şi bunurile materiale din interiorul acesteia (obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, documente etc). Cauza probabilă de producere a incendiului a fost amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sistemele de încălzire. Nu au fost victime“, a transmis ISU.

Pentru că sezonul rece deja a debutat, pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente ce pot avea urmări deosebit de grave, prin pierderea de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, pompierii nemţeni reamintesc cetăţenilor importanţa respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.

Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare; Nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă; Nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta; Nu aprindeţi focul în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.

Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia; Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa; Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune;

Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor şi a coşurilor de fum, numai cu personal autorizat; Nu depozitaţi în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne,etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului.

Pe data de 24 septembrie2022, la ora 14.21, prin apel la 112, pompierii au fost anunţaţi despre producerea unui incendiu (foto) la o casă în localitatea Doljeşti. Au intervenit membrii formaţiunii locale pentru situaţii de urgenţă şi cadrele profesioniste de la Detaşamentul de pompieri Roman.

Incendiul se manifesta în holul unei case de locuit cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, în urma căruia au ars: tavanul din lemn pe o suprafaţă de aproximativ 3 mp, un dulap şi tabloul de siguranţe.

„Proprietara locuinţei, o femeie de 45 ani, a suferit un atac de panică. Aceasta a fost asistată la locul evenimentului de membrii echipajului SMURD, refuzând transportul la spital. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al curentului electric“, a transmis ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu catastrofal de la un scurtcircuit. Trei copii şi doi adulţi au fost salvaţi de un vecin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei copii şi doi adulţi au fost salvaţi la timp din flăcări de către un vecin, incendiul avînd loc pe o stradă din Piatra Neamţ ■ două case au fost grav avariate, pagubele fiind foarte mari ■

Pe data de 23 septembrie 2022, în jurul orei 02.00, prin apel la 112, pompierii au fost înştiinţaţi despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Terasei. La locul solicitării s-au deplasat cadrele ISU cu trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la acoperişul şi mansarda unei case, dar şi la acoperişul altei locuinţe din imediata vecinătate. Din interiorul casei au fost evacuate de către un vecin cinci persoane, doi adulţi şi trei copii.

Proprietara locuinţei, o femeie în vârstă de 33 de ani, a suferit un atac de panică şi uşoare intoxicaţii cu fum. Aceasta a fost preluată de echipajul SMURD şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ. Cauza probabilă de producere a fost un scurtcircuit la autoturism“, a transmis ISU „Petrodava“ Neamţ.

Au ars acoperişul şi mansarda unei case pe o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi, bunuri materiale aflate în camerele de la mansardă şi în una de la parter, documente, un autoturism şi 100 de metri pătraţi din acoperişul celeilalte locuinţe.

O altă misiune a pompierilor a avut loc cu o zi în urmă, pe 22 septembrie, ei fiind solicitaţi să intervină la descarcarea unei tinere şoferiţe care s-a urcat băută la volan şi a încercat să se sinucidă în timp ce conducea, provocând un accident în oraşul Târgu Neamţ.

Nedoritul incident s-a petrecut în jurul orei 10.30, pe strada Castanilor. Conducătoarea auto s-a izbit într-un gard, după care şi-a continuat deplasarea, pe o distanţă de 500 de metri, a distrus un branşament de gaz şi s-a „oprit“ în clădirea unui post de transformare electric.

Citește știrea

Actualitate

Cetăţean moldovean, prins că lucra ilegal la o firmă din Neamţ. A fost amendat şi returnat sub escortă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o acţiune a poliţiştilor de la Serviciul Imigrări, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, a avut loc zilele trecute, fiind vizată prevenirea şi combaterii muncii nedeclarate şi şederii ilegale a străinilor

Poliţiştii de la Serviciul Imigrări Neamţ, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, au depistat un bărbat, din Republica Moldova, care muncea fără forme legale la o firmă din judeţ. Pe numele acestuia a fost emisă decizie de returnare sub escortă.

A fost aplicată şi interdicţia de a mai intra în România pentru o perioadă de 6 luni. Acţiunea autorităţilor nemţene a avut loc pe data de 21 septembrie, fiind vizată prevenirea şi combaterii muncii nedeclarate şi şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

„În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că moldoveanul a intrat legal în România, în scop de vizită, însă la expirarea dreptului de şedere nu a părăsit teritoriul ţării, fiind amendat cu 800 de lei. O sancţiune a fost aplicată şi firmei unde lucra“, a comunicat Poliţia Neamţ.

Pentru nerespectarea prevederilor OG 25 din 26 august 2014 (primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă), societatea comercială a fost sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Verificări de acest fel au avut loc şi în urmăcu câteva luni, la firme din Neamţ. „În perioada 17 – 22 mai 2022, inspectori de muncă şi lucrători din cadrul Biroului de Imigrări Neamţ, au desfăşurat acţiuni de control la agenţi economici susceptibili de a folosi la muncă ilegal cetăţeni străini“, anunţa ITM Neamţ.

Au fost constatate 20 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au mai fost aplicate 14 sancţiuni, şase amenzi de 17.500 lei fiind pentru că nu se respecta obligaţia de a ţine evidenţa orelor lucrate şi acordarea repaosului săptămânal de 48 de ore consecutive.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, anunţă că vor continua organizarea unor acţiuni privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Citește știrea
Advertisement

Trending