Contactează-ne

Actualitate

Dublu hram şi pelerinaj, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Biserica Sf.Voievozi îşi va omagia ocrotitorii, pe 8 şi 9 noiembrie ■ vor fi oficiate slujbe dedicate Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril şi sfîntului Nectarie ■ va fi scoasă spre închinare racla cu părticele din moaştele sfîntului supranumit ,,vindecătorul de cancer" ■

Biserica ,,Sfinţii Voievozi”, din Tîrgu Neamţ, se pregăteşte de dublă sărbătoare. Luni va fi marcat hramul principal, dedicat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, iar în ziua următoare va fi omagiat Sfîntul Ierarh Nectarie de la Eghina, cu zi de pomenire pe 9 noiembrie.

De numele acestui sfînt, supranumit ,,vindecătorul de cancer”, se leagă al doilea hram al lăcaşului de cult, urmînd să fie scoasă spre închinare racla cu părticele din sfintele sale moaşte. Acestea au fost aduse special din Grecia în luna august 2016, spre înzestrarea bisericii. A fost un eveniment religios aparte, fostul părinte protopop Ioan Dogariu, parohul bisericii Sfinţii Voievozi, avînd alături mulţi preoţi şi ierarhi, în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi ÎPS Serafim, Mitropolitul Serafim, al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Ulterior racla a fost aşezată în biserică, într-un baldachin special amenajat aproape de altar. Părintele Dogariu menţiona atunci faptul că pentru aceste sfinte moaşte s-a primit aprobarea ierarhului de care aparţine mănăstirea din Grecia şi că mica racla este însoţită de un act de donaţie pentru Biserica Sfinţii Voievozi.

,,Evenimentul primirii acestor sfinte moaşte, care vor rămîne la noi în permanenţă, se leagă foarte bine cu hramul bisericii noastre, sărbătorit pe 8 noiembrie, cînd se cinsteşte Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Pe 9 noiembrie este ziua Sfîntului Ierarh Nectarie, care devine ocrotitorul bisericii noastre şi al credincioşilor din zonă. Sfîntul Ierarh Nectarie este foarte căutat de credincioşi în rugăciunile lor, fiind un vindecător de suferinţe şi în special de cancer.

În ţară sînt puţine biserici care deţin părticele din moaştele Sfîntului Nectarie. Noi le-am obţinut foarte greu, de la mănăstirea care adăposteşte moaştele sale, din insula Eghina, unde se află o biserică foarte mare şi foarte frumoasă, unde merg mulţi pelerini, inclusiv din România. De vreo doi-trei ani ne rugăm de maica de acolo şi de vreo 90 de ori a spus nu.

Văzînd că nu renunţăm, pînă la urmă a spus da, iar faptul că le avem este o binecuvîntare. Este o minune care s-a întîmplat, cred, datorită rugăciunilor văduvelor din parohie care au citit Acatistul Sfîntului Nectarie”, ne spunea părintele Ioan Dogariu.

Canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei în 1961, Sfîntul Nectarie a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mănăstirii Sfînta Treime din insula Eghina. S-a născut pe 1 octombrie 1846, într-o familie săracă din localitatea Silivri, din Tracia şi a trecut la cele veşnice în ziua de 8 noiembrie 1920, pe cînd se afla la Atena.

La naştere, părinţii săi i-au pus pruncului numele Atanasie. La 14 ani, a plecat la Constantinopol pentru a lucra şi a învăţa carte, iar la 20 de ani a mers în insula Chios, ca învăţător, devenind călugăr la Mănăstirea Nea Moni, unde a primit numele Lazăr, în ziua de 7 noiembrie 1876. Ulterior a urmat Facultatea de Teologie, din capitala Greciei, fiind hirotonit preot la Cairo şi mai tîrziu fiind numit episcop de Pentapole.

În 1904, la cererea mai multor călugăriţe, a fondat Mănăstirea Sfînta Treime, din insula Eghina, devenită astăzi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă. Aici s-a retras la vîrsta de 62 de ani, rămînînd pînă la moartea sa. După canonizare, mănăstirea a primit al doilea hram – cel al Sfîntului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moaştele sale se păstrează astăzi în interorul mănăstirii, fiind expuse spre închinarea pelerinilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending