Contactează-ne

Prima pagină

DSP, despre nașterile la domiciliu: „Sunt periculoase atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ într-un comunicat de presă, se reamintește contextul în care s-a produs nașterea la domiciliu a unei tinere din Târgu Neamț ■ pentru că au apărut ceva probleme, femeia, care era la o cincea naștere, a fost transportată la spital ■ nașterea la domiciu nu este reglementată în România ■

După cele două cazuri de naștere la domiciliu, din județul Neamț, care au fost, în ultimele zile, în  topul știrilor naționale și Direcția de Sănătate Publicăa elaborat un comunicat. În el se fac o serie de precizări, privind modul în care s-a petrecut, ultimul incident, cel de la Târgu Neamț, cînd o femeie de 32 de ani a adus pe lume un copil, asistată fiind de soț.

„Pe 15 mai 2023, Serviciul de Ambulanță a primit o solicitare pentru o femeie, care a născut, pe cale naturală, la domiciliu, un copil de 4,7 kg. Echipajul SAJ a constatat că lehuza avea parametrii hemodinamici în limite normale și sângerare post-naștere fiziologică. Delivrarea (eliminarea – n.r.) placentei s-a produs fiziologic, înainte de sosirea ambulanței. Nou-născutul era în stare generală bună. Mama și nou născutul au fost transportați la Spitalul Orășenesc Sfântul Dimitrie Târgu Neamț.

Pacienta a fost investigată clinic și paraclinic în spital, i-a fost acordată asistența medicală necesară plăgii perineale pe care o prezenta, a primit tratament specific și este internată în Secția OG. Precizăm faptul că nașterea pe cale naturală a unui copil cu greutate mare, poate provoca rupturi perineale. Mama este supravegheată de personalul medical din secția OG, evoluția fiind favorabilă și nou-născutul este în stare bună”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Aceștia țin să reamintească și o altă chestiune apărută în dezbaterile publice: aceea a prevederilor referitoare la acest act medical, făcut, tot mai des la domiciliu și în România, după model extern. „Nașterea voluntară la domiciliu nu este reglementată de legislația din România, riscurile pentru mamă și copil fiind ridicate, această practică fiind extrem de periculoasă, chiar mortală, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. În Neamț s-a înregistrat anul acesta un caz de deces matern după o naștere la domiciliu, cazul fiind analizat la nivelul Comisiei județene de analiză a deceselor materne”, se mai spune în comunicat.

Reamintim faptul că primul caz de naștere la domiciliu s-a produs pe 13 mai, când o gravidă  de 42 de ani, din Piatra Neamț, a născut la domiciliu un copil sănătos, fiind asistată, probil, de o moașă și de soț. Din păcate, apelul la 112 a fost făcut după ce femeia pierduse o mare cantitate de sânge și intrase în stop cardio-respirator. Eforturilor medicilor de a resuscita lehuza au avut succes, dar, ulterior,  starea de sănătate s-a deteriorat.

Lehuza a fost internată la Terapie Intensivă, dar nu a mai putut fi salvată, decedând pe data de 15 mai. În acest prim caz, polițiștii nemțeni s-au autosesizat și, sub supraveghearea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, se fac cercetări in rem (pentru faptă), ele vizând infracțiunea de ucidere din culpă, anchetatorii încercând să descâlcească împrejurările care au condus la moartea mamei, ce adusese pe lume un copil perfect sănătos.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending