Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Drumul spre Europa trece prin învãtãmînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Marti 15 noiembrie au fost demarate dezbaterile Legii Bugetului de stat pentru anul 2006. Dezbaterea bugetului a debutat într-un context nefavorabil coalitiei guvernamentale, determinat de grevele din învãtãmînt si de la metrou, dublate de respingerea, de cãtre Curtea Constitutionalã, a prevederilor regulamentelor celor douã Camere privind revocarea presedintilor. Prezenta la dezbateri a primului ministru C.P. Tãriceanu, împreunã cu ministrii, în banca destinatã Guvernului, s-a dorit sã fie semnalul cã Bugetul va fi votat fãrã comentarii, aroganta Aliantei PNL-PD mergînd pînã acolo încît se vede cu ochiul liber cã puterea, cînd îmbatã, ia mintile.

Week-end cu ghinion Istorica zi cu ghinion a fost duminicã 13 noiembrie, cînd sindicatele din învãtãmînt au stricat week-end-ul premierului, convocîndu-l la o dezbatere cu scîntei pe teme de Buget la Palatul Victoria. Interventia sindicalistilor duminicali risca sã se sfîrseascã prost, cu toate presupusele „influente PSD-iste“, dacã nu ar fi fost trecerea fulgerãtoare a presedintelui Bãsescu pe la usa sãlii de negocieri, al cãrei suflu a mutat laurii de pe capul lui Tãriceanu pe fruntea excesivã a presedintelui. Detractorii bãsescieni sustin cã protocolul grevistilor cu Tãriceanu nu s-ar fi încheiat la finele acelei duminici, dacã nu ar fi fost „umbra lui Bãsescu“ la Palatul Victoria. Protocolul realizat cu aceastã ocazie prevedea disponibilitatea premierului de a promite cã va suplimenta bugetul Ministerului Educatiei cu 1,1% din PIB, respectiv cu 1,1 miliarde euro, basca niste mãriri în trepte ale salariilor, cu pînã la 8%. Dacã toate aceste promisiuni ar fi fost apoi prinse în filele Bugetului de Stat, procedura putea însemna un pas real în rezolvarea doleantelor din învãtãmînt.

Prima confruntare cu sindicatele, prima gogoasã La prima confruntare cu sindicatele, premierul Tãriceanu a dezumflat balonul sperantelor grevistilor, demonstrînd cã nu a avut nici o secundã intentia de a transfera prevederile protocolului de ziua a saptea în cuprinsul Bugetului de Stat. Astfel, sindicatele din învãtãmînt au fost lãsate cu ochii în soare, dupã principiul neaos „desteptul promite si prostul trage nãdejdea“. Se dovedeste cã Guvernul a avut un plan A, menit sã convingã profesorii sã intre înapoi în clase, obligîndu-i sã înghitã gogoasa cresterii surselor bugetare în învãtãmînt de la 3,9 % la 5% din PIB. Dupã alte 15 bugete trecute prin Parlament dupã 1990, de data acesta, în premierã absolutã, primul ministru nu a fost lãsat sã-si prezinte Bugetul în fata Camerelor reunite, pînã nu a rãspuns la o întrebare, pe cît de simplã, pe atît de directã: unde s-a evidentiat în Bugetul de stat suma de 1,1 miliarde de euro promisã de protocol grevistilor, în sfînta zi de duminicã? Rãspunsul premierului, în fata celor douã Camere, a fost stupefiant de transant, sustinînd cã dacã profesorimea nu înceteazã greva, nici nu mai poate fi vorba de vreo suplimentare promisã, dovedind astfel cã Guvernul nu detine un plan B de rezervã, pentru iesirea din impas, dacã greva nu înceteazã. Pe bunã dreptate, greva nu putea înceta, deoarece dãscãlimea nu poate fi dusã cu zãhãrelul, pe promisiuni fãcute ca la copii de grãdinitã. Cu atît mai mult, cu cît premierul a insistat ca grevistilor sã le iasã din cap cã din aceste sume suplimentare se va cheltui ceva pentru mãrirea salariilor lor. Sumele nu se vor cheltui decît pe proiecte de modernizare si dezvoltare a infrastructurii în învãtãmînt, dacã vor fi astfel de proiecte. Pentru a ne lãmuri unde vom gãsi prinse în Buget astfel de sume, premierul ne-a rãspuns sec: „La capitolul cheltuieli de capital pentru cercetare, unde sînt bani destui“. Cãutînd la capitolul sugerat de premier, gãsim acolo, la bugetul Ministerului Educatiei, suma insignifiantã de un milion dolari, suficientã pentru a plãti doar becurile arse si geamurile sparte de prin scoli, eventual pentru procurat niscaiva cretã. În cuvîntul sãu de rãspuns, C.P. Tãriceanu a insistat foarte mult ca parlamentarii sã înteleagã cã nu dã doi bani pe toatã greva profesorimii si cã, dacã aceasta nu-si vede de treabã, nu va mai da bani pentru proiecte, iar pentru salarii nici atît.

Ministrul învãtãmîntului chiuleste la dezbaterea Bugetului în Parlament România are un nou ministru, Mihail Hîrdãu, înlocuitor al fostului ministru al educatiei, care a demisionat nu demult, ca formã de protest împotriva corijentilor din Aliantã. Mihail Hîrdãu nu a participat nici un minut la dezbaterile din Parlament, legate de bugetul învãtãmîntului pe 2006, care a rãmas înghetat la 3,9 % din PIB. Joi 17 noiembrie, la solicitarea expresã a Opozitiei, sedinta din Plen a fost întreruptã, pentru cã toate fortele politice din Parlament, în prezenta ministrului finantelor, sã încerce, încã o datã, de a gãsi o solutie privind majorarea bugetului pentru învãtãmînt. Dacã Guvernul nu are nici un chef sã-si strice bunãtatea de buget, rãvãsindu-i cifrele pentru salariile profesorimii, se încearcã cu liderii politici sã se facã ceva. În timp ce Învãtãmîntul are nevoie de surse bugetare, Guvernul nu oferã decît promisiuni, cu care se poate depãsi, foarte usor, limita de 5% din PIB.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending