Contactează-ne

Actualitate

Droguri în pub-uri, fapte în străinătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ jumătate din cei zece inculpaţi au avut contact cu legea penală ■ ei fost condamnaţi în cîteva ţări străine pentru diverse infracţiuni ■ ajunşi în faţa judecătorilor, unii au invocat motive medicale pentru a nu fi încarceraţi ■ „glumiţa“ nu a avut nici un efect ■

Din cei zece arestaţi din dosarul petrecerilor cu droguri la cluburile Jazz City Cafe (fostul Tonique) şi Chaplin’s, jumătate au mai avut contact cu legea penală. Cel puţin aşa rezultă din motivarea propunerii de arestare luată de magistraţii Tribunalului Neamţ.

Cel mai tînăr din grupul infracţional se remarcă prin multiple condamnări peste hotare , fiind vorba de pietreanul Paul Orlando Bumberică, în vîrstă de 20 de ani. „Inculpatul B. P. O. a fost condamnat definitiv de autorităţile judicare din Dortmund (Germania): la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare pentru furt săvîrşit cu violenţă sau cu ajutorul armelor sau însoţit de ameninţarea cu violenţă sau cu uzul de arme asupra persoanelor; la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru fraudă; la data de 23.05.2018 la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru avarierea sau distrugerea intenţionată a proprietăţii de Tribunalul XXX din Germania; la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe o durată de 5 ani, pentru furt de Tribunalul din Veneţia“, conform instanţei.

De menţionat este faptul că înainte de a împlini vîrsta răspunderii penale, 14 ani, acesta era celebru în Piatra Neamţ şi alte oraşe ale judeţului, exasperîndu-i pe poliţiştii care nu puteau să-i facă nimic, el avînd la activ, aproape 200 de furturi şi tîlhării, ţintele predilecte fiind bătrînii.

Numai în 2013, minorul comisese peste 60 de fapte, mai bine de jumătate dintre infracţiunile comise de copiii care nu împliniseră 14 ani, iar în 2014 avea peste 40 de dosare, care au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale din cauza vîrstei. În ce-l priveşte pe Stan Ioan, „judecătorul de drepturi şi libertăţi constată şi incidenţa dispoziţiilor art. 223 alin. 1 lit. d Cod procedură penală ca temei juridic al luării măsurii arestului preventiv, reţinînd că acest caz de arestare are ca situaţie premisă situaţia în care inculpatul este cercetat deja pentru săvîrşirea unei infracţiuni pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi persistă într o atitudine antisocială săvîrşind o altă infracţiune, sau efectuînd acte preparatorii în acest scop.

Astfel, din fişa de cazier judiciar rezultă că la data de 22.10.2020 în dos. nr. … al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de acesta pentru comiterea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 şi 4 şi violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, cauză în care s a aflat sub incidenţa măsurilor preventive“, se mai arată în documentul citat.

Rusu Florin Nicolae a fost condamnat la pedeapsa de 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe 1 an, de autorităţile judiciare din Cehia pentru infracţiuni contra patrimoniului. Tot în străinătate a fost condamnat şi Pavel Mihai, avînd 60 zile amendă de la autorităţile judiciare din Germania pentru înşelăciune, dar a fost condamnat definitiv şi în Marea Britanie, la 6 luni închisoare cu suspendare şi amendă, pentru furt.

La rîndul său, inculpatul Gabăr Ştefan a fost condamnat de două instanţe din Austria pentru infracţiuni vizînd patrimoniul (furt în formă gravă, delapidare). A avut probleme şi cu autorităţile din Olanda care l-au condamnat definitiv pentru furt la pedeapsa de 8 zile închisoare, la care se mai adaugă o condamnare de 18 luni închisoare pentru furt săvîrşit după încălcarea proprietăţii, în Marea Britanie.

Ceilalţi inculpaţi, respectiv Constantin Cuejdianu, 44 de ani şi Cristian Dobrea, patronii cluburilor Jazz City Cafe şi Chaplin’s Pub din Piatra Neamţ, sînt „curaţi“ pînă acum, la fel ca şi Enea Claudiu, Motoi Ciprian şi Alin Chiuariu.

Parte din cei 10 inculpaţi, ajunşi în faţa judecătorilor, au vrut să scape de cătuşe invocînd diverse boli de care ar suferi. Instanţa a apreciat că aceste afecţiuni pot fi tratate chiar dacă sînt privaţi de libertate, astfel că argumentele au căzut.

„În ceea ce priveşte argumentele de ordin personal invocate de inculpaţii care suferă de diverse afecţiuni medicale, referitoare la starea de sănătate deficitară, judecătorul de drepturi şi libertăţi subliniază că afecţiunile inculpaţilor nu pot constitui un argument suficient prin sine însuşi pentru a se dispune cercetarea în stare de libertate sau sub o măsură preventivă mai blîndă, în urma evaluării stării de sănătate a fiecărui inculpatul putîndu-se constata de administraţia centrului de reţinere şi arestare preventivă incidenţa disp. art. 240 Cod procedură penală, potrivit cărora” (1) În cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii“, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că în cele două localuri se consumau droguri de la începutul anului, la petreceri private, după ora 22:00, cînd venea „lume bună“ din tîrg ce achita bani grei pe stupefiante, inclusiv cocaină. Procurorii DIICOT au stricat balul pe 17 aprilie, iar cei zece au fost încarceraţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Evaluare Naţională cu sesiune specială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ministerul a modificat calendarul desfăşurării examenului pentru elevii clasei a VIII ■ acesta se va desfăşura în perioada 7 iunie - 4 iulie ■ absolvenţii care nu au putut susţine examenul vor participa la o sesiune specială ■

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, factorii de decizie din sistemul de educaţie au fost nevoiţi să ajusteze diverse acte normative, din cauza faptului că a fost afectat grav şi procesul de învăţămînt. La sfîrşitul lunii trecute, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a elaborate Ordinul 3744 din 28 aprilie 2021, publicat în Monitorul Oficial, privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 5455/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a.

Astfel, conform actului normativ amintit a fost fixat Calendarul de desafăşurare a Evaluării Naţionale după cum urmează. Între 7 şi 11 iunie 2021 va avea loc înscrierea pentru examen; 22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română; 24 iunie – proba scrisă la Matematică; 25 iunie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 29 iunie – între orele 16 şi 19 şi 30 iunie – între orele 8-12 – depunerea contestaţiilor; 30 iunie – 4 iulie – soluţionarea contestaţiilor, iar pe 4 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Ca element de noutate, anul acesta este introducerea unei sesiuni speciale, destinate candidaţilor care, conform unui certificat medical, nu s-au putut prezenta în sesiunea anterioară. Conform actului normativ candidaţii aflaţi în situaţia menţionată vor putea înscrie în perioada 7 şi 11 iunie 2021; 5 iulie – Proba la Limba şi literatura română; 6 iulie – proba scrisă la Matematică; 7 iulie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 9 iulie – afişare rezultate înainte de contestaţii (pînă la ora 12.00); 9 iulie, între 14 şi 20 – depunere contestaţii; 10-11 iulie – rezolvare contestaţii; 12 iulie – afişare rezultate finale. În judeţul Neamţ sînt aştepaţi la examenul de Evaluare Naţională 3.660 absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Citește știrea

Actualitate

Chefuri cu droguri, alte „note de plată“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cîteva săptămîni de la descinderile procurorilor DIICOT, petrecăreţii au fost amendaţi ■ este vorba de 114 de persoane care au fost depistate la petrecerile ilegale ■ în cauză, 10 persoane, între care şi cei doi patroni, au ajuns după gratii ■

Petrecerile cu droguri din cluburile Jazz City Café şi Chaplin’s Pub nu s-au lăsat numai cu 10 arestări, unele despre care a vuit tîrgul. De la data descinderilor oamenilor legii la chefurile ilegale pe timp de pandemie, în noaptea de 17/18 aprilie 2021, ancheta a continuat, iar între timp au fost identificate toate persoanele care au fost găsite în acea noapte la party.

Fiecare dintre participanţi a fost amendat, iar prime sancţiuni au fost anunţate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ într-un comunicat de pe 6 mai 2021. Atunci s-a anunţat faptul că oamenii legii au aplicat unui număr de 33 de persoane fizice tot atîtea sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public/privat pentru care au fost instituite interdicii sau restricţii, valoarea totală a amenzilor dispuse fiind de 51.000 lei. A doua zi, Poliţia Neamţ a revenit cu un alt comunicat şi a anunţat că a aplicat alte 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind protecţia individuală şi a celor privind libera circulaţie/deplasare.

Marea majoritate a acestor sancţiuni au fost pentru petrecăreţii din cele două cluburi, 114 persoane fiind sancţionate cu 110.000 lei. Reamintim că în urma descinderilor oamenilor legii din noaptea de 17/18 aprilie, 10 indivizi au fost arestaţi preventiv. Este vorba de patronii celor două cluburi, Constantin Cuejdianu şi Cristian Valentin Dobrea, precum şi celebrul hoţ Paul Bumberică, zis Orlando, Claudiu Constantin Enea, Mihai Pavel, Ştefan Gabăr, Ciprian Motoi, Florin Nicolae Rusu, Ioan Stan şi Alin Alexandrul Chiuariu. Toţii au contestat cătuşele la Curtea de Apel Bacău, dar nu au găsit înţelegere, astfel că au petrecut sărbătorile Pascale în arestul Poliţie Neamţ.

Conform datelor de anchetă, procurorii începuseră urmărirea penală încă din luna februarie a acestui an, iar pentru dovedirea făptaşilor au fost folosiţi lucrători sub acoperire. Aşa s-a aflat că la petrecerile din spatele uşilor închise se traficau droguri, preţul fiind de 100 de euro gramul de cocaină sau 50 de euro pentru un comprimat de ecstasy. Patronii cluburilor strîngeau comenzile de la clienţi, se pare şi banii pentru stupefiante, apoi chemau dealerii care aduceau ceea ce comandaseră clienţii. Petrecerile la care participau circa 50 de persoane aveau loc de regulă în noapţile de sîmbătă spre duminică şi se spărgeau în zori, în jurul orei 5 dimineaţa, cînd se ridicau restricţiile de circulaţie.

Citește știrea

Actualitate

Lupta doctorilor nu doar cu coronavirusul, ci şi cu ignoranţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ medicul de familie Filip Panait face, din nou, un rechizitoriu al societăţi ■ acesta acuză comunicarea dezastruoasă a guvernanţilor pe teme de interes, cum e aceea a campaniilor de vaccinare ■ medicul crede că interesul politic este să ţină populaţia în ignoranţă ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, cunoscut ca unul dintre cei mai vocali oameni ai sistemului, este extrem de nemulţumit de atitudinea unor cetăţeni faţă de oamenii în halate albe, pornită adesea din mediul politic.

Acesta relatează o întîmplare de acest gen, care l-a pus pe gînduri foarte serios, în ceea ce priveşte misiunea medicilor de a se lupta nu numai cu bolile, dar şi cu ignoranţa. „«Doctorii omoară oameni!». Acestea au fost cuvintele unui tătic, cu aburii alcoololului în cap, după ce i-am vaccinat copilul acum un an. Părintele, cu un anumit grad de analfabetism şi sosit de prin Italia, cu doi copii destul de neglijaţi din punct de vedere medical şi nevaccinaţi la timp, a venit la mine la cabinet, împreună cu soţia, să se înscreie pe lista mea de pacienţi.

Le-am vorbit frumos şi le-am spus că unul dintre copii nu are vaccinurile de rutină efectuate. La ceva vreme au venit cu acel copilaş să-l vaccineze, copilul avînd atunci peste un an. După imunizare, aşa cum se mai întîmplă, a făcut o mică reacţie locală, cu durere şi o uşoară tumefacţie, a început să plîngă. M-a sunat tatăl spre seară, supărat şi mînios, că cel mic plînge. «Vă sau în judecată!. Doctorii omoară oameni», m-a ameninţat bărbatul. Am stat, l-am ascultat. Era vizibil că se afla sub influenţa consumului de acool. «Mă duc la spital!».

Am convenit să sune Ambulanţa şi să meargă la spital, deşi şi acolo tot doctorii îi tratau copilul şi nu i s-a făcut decît ceea ce-i recomandasem şi eu să facă. L-am lămurit că asemenea reacţii sînt normale după vaccinare şi i-am spus că, proprii mei copii au făcut reacţii mai severe. Atunci mi-am dat seama că în România la capitolul comunicare se stă extrem de prost, începînd de la secretarul de stat Raed Arafat şi continînd cu miniştrii Sănătăţii, de cele mai multe ori avînd conduita unui contabil bancar, ceea ce explică atitudinea agresivă a oamenilor, cărora le este greu să înţeleagă încrengătura de interese big-farma.

Cu o populaţie slab şcolarizată şi cu politicieni de proastă calitate este explicabil de ce s-a ajuns în acest punct“, este de părere medicul Filip Panait. Acesta este convins şi de faptul că vinile pot fi căutate şi în atitutudinea unor elite româneşti, inclusiv a celor din lumea medicală, politică sau oculte, care au contribuit din plin, la situaţia în care este ţara.

„O doamnă şi un lider de partid sînt cei mai buni vraci ai acestei naţii, care împreună cu şefii galeriiilor de fotbal vor transforma România într-un «paradis terestru»“, a conchis medicul. Acesta a mai precizat că a trecut un an de la întîmplarea cu nemţeanul venit din Italia, care cu întreaga lui familie a rămas pe lista sa de pacienţi, căpătînd încredere în sfaturile medicului lor şi nu în ceea ce auzise sau citise pe internet, cum că „medicii omoară pacienţi“.

Citește știrea

Trending