Contactează-ne

Actualitate

Șase polițiști anchetați în cazul adolescentei moarte de supradoză la Dumbrava Roșie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ verificarea Corpului de Control al MAI la IJP Neamț în perioada 11-15 septembrie a decis că șase polițiști implicați în ”cazul Dumbrava Roșie” vor fi cercetați disciplinar ■ sindicatul le va asigura asistență juridică ■ consumul de droguri a devenit pericol național ■ drogurile – pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 12 octombrie ■

Direcția Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a răspuns Monitorului de Neamț în 3 octombrie, la cererea de informații înregistrată cu nr. 1788972/2023 prin care solicitam date referitoare la controlul dispus de ministrul Cătălin Predoiu în cazul adolescentei Shara Ionășchiță, decedată în această vară, în casa unei familii din Dumbrava Roșie, ca urmare a unei supradoze de droguri.

În răspunsul primit ni se confirmă faptul că în perioada 11-15 septembrie a.c., ministrul de internea trimis Corpul de Control în județul Neamț, în urma unei audiențe acordate părinților fetei. Au fost făcute verificări în dosarul de anchetă al decesului adolescentei din București, Shara Ionășchiță (16 ani),  moartă în casa unui tânăr acuzat în prezent de trafic de droguri, Mateo Gabor (19 ani).

”Verificările au avut ca obiect stabilirea modalităților de sezizare și raportare a evenimentului, modul de intervenție și activitățile desfășurate de primii polițiști sosiți la fața locului și ridicarea mijloacelor/ materialelor de probă, precum și a măsurilor dispuse. În urma verificărilor a fost dispusă măsura cercetării disciplinare a șase lucrători de poliție, din cadrul IPJ Neamț, pentru abaterea de neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile abilitate de lege, prevăzute la articolul 57, litera b din Statutul Polițistului, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, concluziile rezultate în urma verificărilor au fost înainate DIICOT-Serviciul Teritorial la Neamț pentru a dispune potrivit competențelor”, se precizează în răspunsul trimis redactorilor ”Monitorul”.

Sindicatele polițiștilor din Neamț și prezumția de nevinovăție

Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspector Ramona Ciofu, ne-a precizat că până la această dată, 4 octombrie, la IPJ Neamț nu s-a primit raportul elaborat de Corpul de Control al MAI și că, în funcție de conținutul acestuia, se vor dispune măsurile legale de cercetare disciplinară.

Liderul SNPPC Neamț, Simona Bostan, a declarat pentru ”Monitorul” că, o parte dintre cei șase polițiști, fac parte din structura sindicală de la Neamț, și că, în conformitate cu prevederile legale, vor primi asistență juridică. ”Suntem în județul Neamț cel mai mare sindicat, care are peste 600 de membri și singurul care asigurăm asistență juridică membrilor noștri. Ceea ce vă pot spune este faptul că la nivel central colegul nostru care a fost amenințat de procurorul Daniel Horodniceanu (romașcan, fost șef DIICOT – n.red.), pe care l-a oprit în trafic (pentru depășirea vitezei legale – n.red),  dar și în situația colegilor de la Constanța, cercetați în cazul lui Vlad Pascu (tânăr care, aflat sub influența drogurilor, a intrat într-un grup de pietoni cu mașina și a ucis două persoane la 2 Mai – n. red), sindicatul nostru a asigurat asistență juridică. Vom vedea care sunt acuzațiile ce li se aduc colegilor noștri și vom acționa în consecință, dar mizăm și pe prezumția de nevinovăție”, ne-a declarat Simona Bostan, liderul SNPPC Neamț.

Potrivit sursei citate, Sindicatul ”Diamant” are 80 de membri, iar Europol, 70-80 membri.

Reamintim faptul că ministrul Cătălin Prediu a trimis corpul de control la Neamț, îngrijorat fiind de escaladarea traficului și consumlui de droguri și a lucrurilor aflate de la părinții Sharei Ionășchiță. Tânăra ar fi trebuit să participe alături de 170 tineri din întrega țată la Conferința Model United Nations, organizată la Colegiul „Petru Rareș”.

Drogurile – pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Instituția Președinției a transmis că, la 12 octombrie, Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAȚ). Unul dintre subiectele aflate pe agendă este consumul de droguri în rândul tinerilor, la egalitate cu evoluţiile de securitate în zona Flancului Estic și a Mării Negre, pe fondul  agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și cu planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033.

Tema în discuție va fi  ”Consumul de droguri/alte substanțe stupefiante de către tineri/elevi – risc major la adresa siguranței individuale și naționale”. La începutul anului școlar Președintele K.W. Iohannis declara: „Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale”.

Recent,  în cadrul unei audieri parlamentare, ministrul de interne Cătălin Predoiu declara că, numai în perioada mandatului său, au fost destructurate 44 de grupări de crimă organizată legate de traficul de droguri.

Aparent lucrurile sunt complicate de vreme ce doar în Neamț, județ considerat liniștit și fără probleme grave, Poliția județeană și DIICOT au descoperit zilele trecute culturi agricole de cannabis, mascate printre alte plante de cultură, după modelul Afghanistanului, circa 1,3 tone de plante. E greu de crezut că fenomenul ajuns în atenția CSAȚ ar fi putut lua o astfel de amploare în săptămâni sau luni.

Și aici, dincolo de eventualele erori de procedură a șase polițiști din Neamț, cine ar fi trebuit să vegheze?

F. Ordean, C. Varvara

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending