Actualitate
Dreptul la neuitare. Viața de episcop al Romanului a lui Veniamin Costache
■ mare cărturar, viitorul mitropolit al Moldovei, Veniamin Costache a contribuit la modernizarea provinciei ■ în vremea sa, în târgul Romanului a fost înființat Spitalul Precista Mare și Spițeria Minerva ■ el a cerut preoților să doneze cărți ■ mitropolitul Veaniamin Costachi a fost implicat și în viața politică a epocii, sprijinind marile reforme ■
Preot dr. Florin Țuscanu a consemnat în rubrica cotidiană „Dreptul la Neuitare”, de pe pagina de socializare – Facebook , câteva date interesante, și puțin cunoscute, despre activitatea de la Roman a viitorului mitropolit al Moldovei, Veniamin Costache (1768-1846). Se știe că în Moldova, perioada modernă începe cu câţiva ani înainte de 1821, odată cu alegerea ca mitropolit a lui Veniamin Costachi, până atunci episcop de Roman (18 martie 1803).
Perioada 1821-1918, de la revoluţia lui Tudor Vladimirescu până la crearea României Mari, la 1 Decembrie 1918, reprezintă „Epoca modernă” din istoria țării sau „Epoca renaşterii politice româneşti”. Preocuparea principală a epocii a fost lupta românilor de pretutindeni pentru restaurarea independenţei lor politice, pentru făurirea unităţii de stat, pentru dezvoltarea vieţii culturale şi economice a ţării.
Sentimentul unităţii naţionale – adânc şi puternic motivat de originea etnică, de limbă, cultură, credinţă religioasă, de aspiraţii economice – domină întreaga perioadă, iar năzuinţa de realizare a acestei unităţi naţionale, de asemenea constituie un ideal al românilor de pretutindeni. Despre Veniamin Costachi, care a făst episcopul Romanului între 1796-1803, părintele Florin Țuscanu, reiterează ideea că a fost un mare ctitor și cărturar și cel mai tânăr episcop pe care l-a avut urbea.
„Deși nu împlinise 28 de ani când a urcat pe scaunul vlădicesc de la Roman, fiind cel mai tânăr episcop din istoria acestei Eparhii, Veniamin a lăsat în amintirea romașcanilor o dâră de lumină prin faptele sale mărețe, prin ctitoriile sale și, amintesc doar primul spital din Roman (Precista Mare – 1798) și prima farmacie (Spițeria Minerva). La 30 de ani, episcopul Veniamin a venit la Trifești și a sfințit biserica Sfântul Nicolae, în ziua Adormirii Maicii Domnului, la 15 august 1799, închinându-se la Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni.
Una din preocupările sale a fost răspândirea cărților, îndeosebi cele de slujbă, cerând preoților să înzestreze bisericile <<cu multe feluri de cărți>>. El însuși a oferit în dar multe cărți. După plecarea sa din Roman, în scaunul de mitropolit (1803), Veniamin înființează la Iași Seminarul ce-i va purta numele <<pentru învățătura feciorilor de preoți>>, pe care-l înzestrează cu multe cărți.
Se păstrează până astăzi însemnările sale pe multe cărți de cult oferite școlii”, relatează preotul Țuscanu, care exemplifică, în acest sens, cu o însemnare de pe una din cărți. Iată un exemplu: „Acest prolog ce are în sine cuvinte pe 3 luni, iunie, iulie Avg(u)st; s-au afierosit de smerenia noastră școlii de la (Mă)năstirea Socola, care s-au făcut acum pentru învățătura fec(i)orilor de preoți, spre a noastră pomenire. + Smeritul între arhierei Veniamin: 1803 noemv. 2”.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate3 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă
-
Actualitate2 săptămâni,
Etapa a II-a a recalculării pensiilor