Contactează-ne

Prima pagină

Dreptul la neuitare. Un tablou despre clerul din anul 1889

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tablou înfățișând preoții care slujeau în județul Roman la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost găsit de preotul Florin Țuscanu în arhiva bisericii din Moldoveni ■ a fost realizat în primăvara anului 1889, cu prilejul aniversării a 10 ani de la înscăunarea episcopului Melchisedec Ștefănescu ■ părintele Țuscanu intenționează să doneze tabloul Seminarului Teologic Melchisedec Ștefănescu ■

Clerul Bisericii Ortodoxe a avut un rol important în istoria poporului român, păstrându-şi influenţa în mediul politic și social. Preot dr. Florin Țuscanu a publicat în rubrica „Dreptul la neuitare“, pe care o susține pe Facebook, câteva considerații despre un tablou găsit în arhiva biserii din satul natal, Moldoveni, unde și-a început cariera. Acest tablou datează de la 1889 și prezintă fotografiile preoților care slujeau în Episcopia Romanului.

„În urmă cu 25 de ani am descoperit la Moldoveni, un tablou care prezenta clerul Romanului la finele secolului al XIX-lea, fără o însemnare de unde ar proveni. M-am gândit că ar fi potrivit ca acest tablou să fie așezat la Seminarul Teologic Sfântul Gheorghe din Roman, unde se pregătesc viitorii slujitori ai Bisericii, având în vedere că școală este ctitoria marelui episcop Melchisedec  Ștefănescu, care astăzi chiar îi poartă numele.

Acest tablou de 80 x 60 centimetri a fost realizat în primăvara anului 1889, cu prilejul aniversării a 10 ani de la înscăunarea episcopului Melchisedec Ștefănescu la Roman, eveniment ce a avut loc in aprilie 1879 și cuprinde preoții slujitori la acea vreme, din urbea Romanului, precum și preoții sătești din întreg județul Roman.

În centrul tabloului este așezat episcopul Melchisedec, apoi în două medalioane mari Arhimandritul Sofronie Puiu, mare eclesiarh la Catedrala Episcopală și Protoiereul Județului Roman, Iconomul, Ioan Constantinescu, iar mai jos Vasile Mandinescu, directorul Cancelariei Eparhiale și doi subprotoierei de Plasă. Ce ne surprinde este lipsa din tablou a arhiereului vicar, Ioanichie Flor Băcăoanul, care era pe atunci și director al Seminarului Sf. Gheorghe Roman!”.

Acestea sunt cele precizate de preotul Florin Țuscanu, care apreciază ținuta și disciplina clerului de la acea vreme (în urmă cu 135 de ani) și condițiile grafice în care a fost realizat tabloul, atunci când fotografia era în epoca de pionierat. Părintele Țuscanu își încheie consemnarea astfel: „Veșnică să fie pomenirea tuturor clericilor romașcani trecuți la cele vesnice!”, sperând ca amintirea lor să rămână neștearsă!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending