Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Sfânta de la Trifești și o întâmplare de la „La velet 1793 mai 31 zile, vineri a tria săptămână după Paști“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ preot dr. Florin Țuscanu a descoperit un document care face referire a Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni ■ este scoasă în procesiune în vremuri de restriște, inundații, secetă, etc ■

În Biserica Sfântul Nicolae de la Trifești, sfințită în anul 1798, se păstrează Sfânta Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care o întruchipează pe Maica Domnului împreună cu pruncul Iisus, icoană care are o istorie aparte, ce se transmite, din generație în generație. Cu câteva sute de ani în urmă, un cioban, care își avea stâna pe malul râului Moldova. a găsit în albie o bucată de lemn.

A luat lemnul din apă și a încercat să facă focul cu el, dar în momentul în care a încercat să taie cu toporul acea bucată, oierul a observant că din acesta a început să curgă sânge. Speriat și mirat, a mers cu bucata de lemn la preotul satului. Apoi, din acel lemn a fost făcută icoana, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni.

Preotul Florin Țuscanu, care a slujit până de curând în această parohie, dezvăluie în rubrica „Dreptul la neuitare”, pe care o susține pe Facebook, faptul că există o însemnare, făcută acum 230 de ani, de către „popa Ioniță”, slujitor la biserica satului Trifești, ținutul Romanului, pe paginile învechite ale unui Minei, din luna mai, tipărit la Râmnic, în 1790.

Este păstrat în Biblioteca Eparhială de la Roman, care amintește un eveniment trist din viața comunității creștine de la Trifești, dar care poate fi considerat drept mențiune documentară a Icoanei Maicii Domnului și prima minune ce s-a consemnat aici, în secolul al XVIII-lea. Iată textul acestei valoaroase însemnări:

„La velet 1793 mai 31 zile, vineri a tria săptămână după Paști, după liturghie s-au uitat o lumânări aprinsă în biserică. Și (i)eșind preotul din biserică s-au aprins scaunul cel mari, ci era sfeșnic dinainte(a) Icoanii Precistii și au arsu tot, cu toati făcliile ci erau într-ânsul și s-au aprins și strana Icoanii ce-i Făcătoare de Minuni și au arsu și păcosteala (poleiala n.n) Icoanii, giumătăți, la trii ceasuri Icoanii, giumătăți, la trii ceasuri din zi, în zilele lui Mihai Vv Șuțul”.

În urma acestui incendiu, biserica de lemn cu hramul Maicii Domnului a scăpat printr-o minune neatinsă din foc. În aceste împrejurări, proprietarii moșiei Trifești, logofătul Constantin Balș și soția sa, Ana, au ctitorit actuala biserică din zid (1798-1799), ce deservește până în prezent comunitatea creștină de aici ca biserică parohială, având ca patron spiritual pe Sfântul Nicolae.

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending