Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Preotul Florin Țușcanu, despre cultul Sfântului Nicolae în ținutul Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în această zonă geografică există 20 de biserici cu hramul Sfântul Nicolae ■ părintele Florin Țuscanu vorbește și despre chipul sfântuluie în iconografia locală ■

Preotul dr. Florin Țuscanu, în rubrica cotidiană de pe pagina de Facebook, „Dreptul la neuitare”, tratează astăzi unul din subiectele importante ale sfârșitului de an, sărbătoarea Sfântului Nicolae, știut fiind că acesta este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai lumii creștine, ocrotitor și binefăcător al multor biserici și mănăstiri din întreaga lume.

„La noi în țară, cultul său a cunoscut o mare amploare încă din perioada medievală, mărturie fiind cele mai vechi necropole domnești: în Moldova, la Rădăuți și în Muntenia, la Argeș. În ținutul Romanului se mai păstrează astăzi 20 de biserici care îl au ca protector spiritual pe Sf. Nicolae, ceea ce înseamnă mult, fiind cel mai popular hram după cel al Maicii Domnului”, spune preotul Florin Țusacanu.

Acesta a realizat și o statistică a acestor biserici din zona Romanului. Astfel, în  oraș poartă acest hram biserica de lângă piața centrală, cunoscută ca fiind biserica negustorilor brașoveni, ctitorită la 1747. Biserica din Bahna a fost ridicată la 1910, iar cea din Botești în 1973. La Butnărești, așezământul datează din 1869, iar cea din Bogzești de la 1911. La Bucium, în comuna Valea Ursului biserica a fost ridicată la 1830. Și la Bozienii de Jos există o biserică din lemn ce datează din 1812. Lăcașul cu hramul Sfântul Nicolae din cimitirul satului Hociungi a fost ridicată în 1938, în timp ce biserica din lemn din Micșunești (Făurei) datează din 1880.

În comuna Moldoveni există două biserici cu acest hram, una ridicată în 1934 și una din lemn la 1852. La Rediu, în comuna Bâra, biserica datează din anul 1836, iar la Ruginoasa din 1945. În localitatea Sagna, o biserică veche construită din lemn a fost ridicată în anul 1530, dar  a fost mistuită de un incendiu în anul 1993, fiind ulterior restaurată. Alte biserici cu hramul Sfântului Nicolae sunt cele de la Sofrocești, din anul 1833, Trifești – anul 1799. La Țuțcani Deal există biserica de lemn a vechiului schit Sfântul Nicolae ce datează din 1755. Lăcașul de la Tatomirești ( Făurei) a fost ridicat la 1870, iar cel de la Uncești (Secuieni) la 1869.

„Pe catapeteasma bisericii Sf. Nicolae din Trifești se află o icoană unică a hramului din 1799, anul când a fost sfințită biserica de către episcopul Romanului, Veniamin Costachi, icoana ce-l înfățișează pe Sf. Nicolae îmbrăcat cu veștmintele arhierești, purtând mitra pe cap, dar în afara spațiului bisericii, arătându-ne faptul că el este un sfânt universal, Părintele bun și blând care aduce daruri și bucurii tuturor, chiar și celor care nu se află în Biserici, care nu sunt în comuniune cu Hristos, el chemându-i pe toți la mântuire!”, susține preotul Florin Țuscanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending