Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. „Patriarhul diaconilor din România”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ așa a fost numit preotul Ioan Ivan de către părintele Cleopa ■ s-au scurs 15 ani de la trecerea în neființă a unui valoros teolog, legat de meleagurile nemțene ■ părintele a fost și un formator de slujitori ai altarului ■ el a fost hirotonit diacon în plin război, în iunie 1943, la Roman, de către arhiereul Ilarion Băcăoanu ■

Preot dr. Florin Țuscanu a publicat în rubrica ”Dreptul la Neuitare” câteva date relevante despre personalitatea părintelui profesor Ioan Ivan (1915 – 2009), supranumit ”Patriarhul diaconilor din România”, de la a cărui moarte s-au scurs luna aceasta 15 ani.

 

El este apreciat a fi ”un dascăl al smereniei, un chip asemeni celor din Pateric, un izvor de blândețe și înțelepciune, care a cultivat și insuflat în rândul multor generații de seminarişti, actuali slujitori ai altarelor, dragostea față de Biserică și pasiunea pentru carte”, spune pr. dr.Florin Țuscanu despre preotul Ivan.

”Cu o lună înainte de trecerea sa la Domnul, în luna mai 2009, un număr impresionant de preoți, foști elevi ai săi și câțiva ierarhi, l-au serbat într-un cadru solemn la Mănăstirea Neamț, unde a fost lansat și un volum omagial. Am avut bucuria să descopăr în arhive și să prezint atunci actele de hirotonie ale părintelui prof. Ivan.

Erau păstrate în Arhiva Eparhială de la Roman, fapt ce i-a adus multă bucurie în suflet, răscolindu-i frumoase amintiri. Cum s-au păstrat aici documentele sale? Pentru că părintele a fost hirotonit diacon în iunie 1943, la Roman, de către blândul arhiereu Ilarion Băcăoanul!”, spune pr. dr.Florin Țuscanu, care consemnează și câteva repere biografice ale preotului.

S-a născut la 7 mai 1915 la Țigănași, jud. Iași. A urmat Seminarul ”Sf. Gheorghe” din Roman, Facultatea de Teologie București, Seminarul Pedagogic Universitar București. Se căsătorește cu tânăra Rodica și este hirotonit diacon la Catedrala Episcopală din Roman. Este numit părinte spiritual și profesor la Seminarul din Roman, apoi profesor la școlile de cântăreți bisericești din Iași și Suceava.

Din 1952 se stabilește la Mănăstirea Neamț, unde a activat ca profesor și director până la pensionarea din anul 1975, slujind ca diacon în mănăstire 57 de ani. În 1991, părintele Cleopa l-a numit sugestiv „Patriarhul diaconilor”, iar patriarhul Teoctist l-a supranumit, pe bună dreptate, „Cronicarul de la Neamț”, pentru că s-a dovedit a fi și „o memorie vie a locurilor”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending