Contactează-ne

Actualitate

„Ne-au botezat părinții, ne-au cununat și ne-au înmormântat moșii și strămoșii“. Dreptul la neuitare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la 1915, în fostul județ Roman slujeau 65 de preoți ■ Protieriei Romanului îi erau arondate și parohiile Mircești, Strunga, Miclăușeni, Halăucești, Heleșteni, Mogoșești din Iași, Tupilați - Neamț, Galbeni - Bacău și Băcești - Vaslui ■

Printre documentele studiate de preotul Florin Țuscanu în arhiva Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se numără și unul în care se face referire la numărul de preoți slujitori din fostul județ Roman.

„Am descoperit un tabel, întocmit de Protopopul Gheorghe Manoliu, acum mai bine de un secol în urmă, care prezintă situația clerului din Județul Roman din anul 1915. Protopopul județului Roman, preotul Gheorghe Manoliu, era ajutat în administrația Protoieriei de 4 preoți, numiți subprotoierei de Plasă, sau de Ocol, județul fiind împărțit atunci în patru Plase.

Numărul total al clericilor din acest protopopiat (județul Roman) era de 65 preoți. Erau arondate pe atunci Protoieriei Romanului și parohiile: Mircești, Strunga, Miclăușeni, Halăucești, Heleșteni, Mogoșești (jud. Iași),Tupilați ( jud.Neamț), Galbeni (jud. Bacău), Băcești (jud.Vaslui). Dar cum astăzi nici unul dintre acești slujitori al Bisericii noastre nu mai este în viață, citindu-le numele am aprins o candelă și am rostit o rugăciune pentru dânșii.

Aceștia sunt preotii care ne-au botezat părinții, ne-au cununat și ne-au înmormântat moșii și strămoșii noștri. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească cu cei drepți! Veșnică pomenirea lor!”, scrie preotul Țuscanu în amintirea vrednicilor săi  înaintași în ale preoției.

Termenul de „plasă”, cu pluralul „plăși” (pentru a fi deosebit de unealta de pescuit), a fost o unitate administrativă din Principatele Unite sub conducerea domnitorului Cuza, Regatul României și chiar în Republica Populară Română, până în septembrie 1950, ca unitate intermediară între județ, oraș, comună. Șeful administrației de plasă purta numele de pretor, uneori denumit prim-pretor pentru a fi deosebit de adjuncți. Acesta era numit în fruncție de prefect, iar Pretura era sediul instituției conduse de pretor.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending