Contactează-ne

Actualitate

”Dreptul la Neuitare”: Istoria tumultoasă a ”Tetraevangheliarului de la Humor”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cartea este scrisă de ieromanahul Nicodim, din porunca lui Ștefan cel Mare  în 17 iunie 1473 ■ el a fost dăruit de domnitor Mănăstirii Humor, dar a avut o istorie zbuciumată ■ numele său este legat și de cel al episcopilor de Roman, Melchisedec Ștefănescu și Visarion Puiu ■ din anul 1971 manuscrisul este dus la Muzeul Național de Istorie al României, iar în locul său, la Putna, a fost expus un facsimil executat în anul 1973 ■

Preotul dr.Florin Țuscanu vorbește în rubrica diurnă ”Dreptul la Neuitare” publicată pe pagina de Facebook, despre un eveniment editorial  memorabil, apariția la 17 Iunie 1473 a : „Tetraevangheliarul de la Humor”, scris din porunca lui Ștefan cel Mare.

Acesta precizează că pe fila 265 verso este caligrafiat textul de danie în limba slavonă, care în traducere sună astfel: “Binecredinciosul și de Hristos iubitorul, Io Ștefan voievod, domnul Țării Moldo-Vlahiei, a dat poruncă să se scrie acest Tetraevanghel cu mâna ieromonahului Nicodim și l-a dăruit mănăstirii de la Humor, întru pomenirea sufletului său și al părinților săi si al copiilor săi, egumen fiind atunci popa Gheorghe, și s-a săvârșit în luna iunie 17, în anul 6981 (1473)”.

Pe fila 266 verso este zugrăvit cunoscutul portret votiv al lui Ștefan cel Mare, considerat drept cea mai veridică imagine a marelui voievod. Manuscrisul a fost îmbrăcat în ferecătură, din porunca aceluiași voievod, în Mănăstirea Humorului. Pe prima copertă este bătută pisania ferecăturii în limba slavonă: “Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a ferecat această Evanghelie in Mănăstirea de la Humor, în anul 6995 (1487), noiembrie 20”.

Manuscrisul, spune părintele doctor Țuscanu, a avut o istorie tumultoasă, asemenea cu cea a veacurilor prin care a trecut. Astfel, în 1538, pentru a nu cădea pradă invaziei lui Soliman Magnificul, a fost trimis în Transilvania, aflându-se, timp de trei ani, în grija lui Petru Rareș, refugiat aici, după campania turcilor în Moldova. In 1541 Petru Rareș îl ia cu sine la Constantinopol, de unde – redobândind domnia – îl aduce, în același an, în cetatea Suceavei, iar de aici, tot în același an, îl trimite înapoi la Mănăstirea Humor.

În 1653 Evagheliarul a fost luat de cazaci, fiind recuperat de ostașii generalului transilvanean Ioan Kemeny. Gheorghe Ștefan răscumpără cartea de la generalul Kemeny, restituind-o Mănăstirii Humorului la 25 septembrie 1657. Despre manuscris nu s-a mai știut nimic, odată cu exproprierea și desființarea mănăstirilor și schiturilor bucovinene de către imperialii austrieci, în anul 1783. După aproape un veac, în septembrie 1881, cu prilejul unei vizite în Bucovina, episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului, redescoperă Evangheliarul la Mitropolia din Cernăuți. La cererea episcopului Melchisedec și a lui Ion Ghica, Mitropolia din Cernăuți trimite Academiei Române, spre cercetare nemijlocită, Evangheliarul, care ajunge mai întâi la Iași, apoi la București, în dimineața zilei de 27 noiembrie 1881. A fost restituit Mitropoliei de la Cernăuţi la începutul anului 1882. Prin anul 1937 se afla la Muzeul arhidiocezan din Cernăuţi, când a fost cercetat de către mitropolitul Visarion Puiu. În anii 1940 – 1948, Evangheliarul ajunge printre odoarele Mănăstirii Dragomirna, iar între anii 1948 – 1957, este expus in muzeul aceleeași mănăstiri. În 1957, este adus și expus în Muzeul Mănăstirii Putna. Din anul 1971 manuscrisul este dus la Muzeul Național de Istorie al României, iar în locul său, la Putna, a fost expus un facsimil executat în anul 1973.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending