Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Începutul noului an bisericesc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în fiecare an, la 1 septembrie, în Biserica Ortodoxă Română este marcat începutul noului an bisericesc ■ data a fost împrumutată de la poporul evreu, la care începe și anul civil ■

Preot doctor Florin Țuscanu reamintește în rubrica „Dreptul la neuitare” faptul că, în fiecare an, la 1 septembrie, Ziua în care Dumnezeu a început crearea lumii și când Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos  este și începutul noului an bisericesc.

„Este puţin cunosc faptul că anul bisericesc nu începe la aceeaşi dată cu anul civil. Deşi Biserica săvârşeşte în ziua de Anul Nou, îndătinatul Te Deum pentru începutul anului civil la 1 ianuarie, anul bisericesc începe la 1 septembrie. Data aceasta a fost împrumutată de la poporul evreu, care începea acum anul civil, numit şi Indicționul, aşa cum apare menţionat şi în Sinaxarul din Minei, în ziua de 1 septembrie.

Cultul creştin, având un caracter mixt, iudeo-creştin, şi-a însuşit în rânduiala sa cadrele exterioare ale Legii Vechi, despre care Însuşi Mântuitorul Hristos zicea: «N-am venit să stric Legea, ci să împlinesc» (Matei 5, 17), adică să desăvârşească Legea veche dată prin Moise poporului ales. După cum aflăm din textul Sinaxarului, Indicționul era cunoscut şi la romani”, explică preotul Țuscanu.

Acesta spune că un al doilea motiv pentru care 1 septembrie a fost aşezată ca zi a începutului de an bisericesc este tradiţia potrivit căreia, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos Şi-a început activitatea Sa publică, intrând în sinagogă şi citind cuvintele prorocului Isaia, care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 ).

Al treilea motiv pentru care 1 septembrie este socotită ca ziua de început a anului bisericesc este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a lunii septembrie a început creaţia lumii. Părintele cărtrurar dorește tuturor credincioșilor un an nou bisericesc binecuvântat, cu roade bogate, cu alese bucurii și împliniri!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending