Contactează-ne

Actualitate

Dreptul la neuitare. Evanghelia de la Vulpășești

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ biserica cu hramul Sfântul Spiridon are o vechime de 260 de ani, fiind ctitorită de către episcopul Ioanichie al Romanului ■ se păstrează o Evanghelie foarte valoroasă, dăruită cu ocazia sfințirii lăcașului ■

Părintele dr. Florin Țuscanu consemnează în rubrica „Dreptul la neuitare”, pe care o susține pe contul de Facebook, faptul că printre cele mai vechi biserici din zona Romanului este și cea din satul Vulpășești, comuna Sagna, care are hramul Sfântul Spiridon, fiind o ctitorie a episcopului Ioanichie al Romanului (1747-1769), veche de 260 de ani.

„Acest ierarh Ioanichie, născut în  ținutul Romanului, la Țuțcani-Bahna, a «închinat» cele două ctitorii ale sale: Precista Mare și Vulpășești Mănăstirii Sfântul Spiridon – «Spiridoniei» din Iași; biserica din Vulpășești fiind pe atunci metoc al Mănăstirii Precista Mare, ce avea în acest sat câteva proprietăți.

Deteriorată de vremuri, biserica de lemn din Vulpășești a fost înlocuită cu alta de zid, ridicată de săteni la anul 1894, biserica păstrând vechiul hram al satului – Sfântul Spiridon. Așa cum a procedat și la Precista Mare din Roman, episcopul Ioanichie, ctitorul, a înzestrat biserica din Vulpășești cu odoare necesare cultului dintre care se păstrează la Arhiepiscopie o frumoasă Evanghelie“.

Acestea sunt cele consemnate de părintele Florin Țuscanu, care mai spune că pe Evanghelie ctitorul a facut o însemnare, deosebit de prețioasă astăzi: „Această Sfântă Dumnezeiască Evanghelie s-au dat de noi, la biserica noastră din Vulpășești, pentru a noastră pomenire, leat 7271 dec(embrie) 22. (1763). IOANICHIE, episcopul Romanului”.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending